SAD na čelu s Bidenom u samo šest mjeseci primio više od 600.000 migranata

Foto: snimka zaslona

Američki predsjednik Joe Biden omogućio je prijelaz južne granice za više od 600 000 migranata koji su tako ušli u SAD u proteklih 6 mjeseci – od predsjedničke inauguracije u 20. siječnja. Na taj je način u SAD ušao jedan imigrant na svako treće dijete rođeno u toj zemlji u istom periodu 2020. godine, prenosi Breitbart.

U ovu golemu brojku uključen je 327 501 migrant koji je prešao južnu granicu SAD-a u skladu s nacionalnim imigracijskim zakonima (Title 8), ali i oko 300 000 onih koji su izbjegli graničnoj kontroli i ušli ilegalnim putem. U spomenuti priljev nisu uračunati migranti koji su bili zaustavljeni na granici, kao ni uobičajeni broj od milijun useljenika koji svake godine dolaze u SAD. Usporedbe radi, u Americi se godišnje rađa oko 3.7 milijuna djece.

Izvješće američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS) od 15. srpnja ove godine pokazuje da je za oko 327 500 migranata odobren ulaz u zemlju u razdoblju od 20. siječnja do 30. lipnja, usprkos zakonu (Title 42) koji dopušta graničnim službenicima zaustavljanje svih migranata za vrijeme pandemije.

Među spomenutim migrantima je oko 235 000 odraslih s djecom i oko 75 000 ostavljene djece, odnosno mladih u potrazi za poslom, koje su do granice dopratili kojoti. Iz Ministarstva se neslužbeno doznaje da je oko 300 000 migranata uspjelo prijeći granicu bez provjere dokumenata i dopuštenja za ulazak u zemlju u razdoblju od 1. listopada do sredine srpnja. Brojka sugerira da je Bidenova administracija dopustila ulaz u zemlju za barem 400 000 tražitelja zaposlenja.

Velikoj brojci useljenika doprinjele su odluke čelnika Ministarstva domovinske sigurnosti Alejandra Mayorkasa koji je postupno otvorio migrantima sporedne prijelaze. Tako je u siječnju pristiglo 14 000 migranata, dok ih je u lipnju ušlo čak 83 922. To je čak 25 puta više nego li za vrijeme Trumpova predsjedništva, kada je u lipnju 2020. granicu prešlo tek 3 320 migranata.

Tijekom 2020. godine tek je 69 000 imigranata prešlo američku granicu, s prosjekom od 5 750 ulazaka po mjesecu. Međutim, uslijed Mayorkasovog popustljivog vodstva, čak je 50 000 migranata ilegalno ušlo u SAD od sredine lipnja do sredine srpnja ove godine.

Osim toga, za vrijeme Trumpova predsjedništva, zadržane se migrante slalo u njihove matične zemlje, često i tisućama milja bez naplate. Međutim, Mayorkas ih sada odbacuje samo do meksičke granice, od kojeg mjesta čekaju idući pokušaj ilegalnog prijelaza. Mayorkas je, uz to, napustio praksu deportacije ilegalnih imigranata iz zemlje, a obećava se i oprost svim migrantima koji uspiju uvjeriti službenike da su stigli u zemlju prije siječnja ove godine.

Mayorkasovom popustljivošću, ionako porozna južna granica SAD-a sada je sve podložnija opetovanim pokušajima ilegalnih imigranata u njezinu prijelazu. Tako je Reuters još u svibnju izvještavao kako je jedan migrant čak sedam puta pokušavao ilegalno prijeći granicu prije no što je to i uspio.

Cijela migracija predstavlja veliku blagodat koju Vlada donosi za ulagače i progresivce, ali i ekonomsku prijetnju za domaća radna mjesta. “Postoji manjak zaposlenika”, kazao je Biden vlasniku restorana u televizijskom prijenosu od 21. srpnja. “Ljudi gledaju kako će više zaraditi i stoga mislim da će Vaš restoran biti u obvezi primati radnike”, dodao je.

“Lanac brze prehrane Chipotle Mexican Grill (CMG.N) najavio je kako planira zaposliti 20 000 radnika i podići prosječnu satnicu na 15 $ do kraja lipnja, dok se slična poduzeća u SAD-u bore ponovno otvoriti svoje posluge uslijed ublažavanja protuepidemioloških mjera”, pisao je Reuters u svibnju ove godine

Sve u svemu, ulagači namjeravaju zaposliti više imigranata, čak i vrlo siromašnih,jer potonji povećavaju prodaju, dižu rate najmova, smanjuju plaće, a podižu i profit. Osim toga, oni su budući glasači za Demokratske aktiviste. Međutim, imigracija šteti prosječnim Amerikancima u potrazi za zaposlenjem, smanjuje im plaće, podiže najmove, umanjuje politički utjecaj i, konačno, fragmentira njihovu građansku kulturu. Ona pomiče bogatstvo iz ruku zaposlenika u ruke poslodavaca, od obitelji ulagačima, od mladih starima, od djece roditeljima, od kupaca nekretnina investitorma.

Bidenova odluka o povlačenju radne snage iz siromašnih zemalja također doprinosi pomaku ekonomskog i društvenog statusa središnjih saveznih država u one obalne, kao i prijenos političke glasačke moći iz ruralnih republikanskih područja i gradove koje drže Demokrati. Ne iznenađuje stoga da se većina Amerikanaca protivi radničkoj imigraciji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/breitbart.com