Seksualno zlostavljanje u Hollywoodu: Jedna od Weinsteinovih žrtava doživjela napadaj panike na suđenju

Foto: Fah

U tijeku je suđenje filmskom mogulu Harveyju Weinsteinu, kojeg je za seksualno napastovanje optužilo preko 90 žena.

Posljednje od šest recentnih svjedočenja jučer je bilo ono Jessice Mann, koja zbog emocionalnog sloma i hiperventilacije nije mogla nastaviti svoj iskaz, pa će to učiniti danas, javlja Jutarnji list.

> Svjedočanstva Weinsteinovih žrtava: Govorio im je da su se tako probile Salma Hayek i Charlize Theron

Mann, koja tvrdi da ju je Weinstein silovao, prilikom ragovora sa sutkinjom je počela nezaustavljivo jecati te nije mogla nastaviti govoriti ni nakon što je sutkinja odredila pauzu od procesa. Mann se slomila nakon što je spomenuto da je bila seksualno napastovana i prije no što je upoznala Weinsteina. Njezin slučaj je najkompleksniji od svih optužbi, a možda i krucijalan za konačni ishod suđenja.

Jessica Mann je jučer čitala mail upućen njezinom bivšem dečku, kojem je opisivala svoj odnos sa Weinsteinom, nazivajući ga očinskom figurom koja joj je davala potvrdu o njezinoj vrijednosti. Prilikom čitanja redaka u kojima je otkrila da je i prije Weinstena (kojeg je upoznala u dobi od 27 godina) bila žrtva, počela je nezaustavljivo jecati. Sutkinja joj je rekla da sjedne i duboko udahne, no 34-godišnja Mann je bila neutješna i napustila je sudnicu i dalje plačući. Svjedoci kažu da ju se i nakon toga moglo čuti kako vrišti u stražnjoj prostoriji sudnice.

Kako piše NY Times, još je nejasno kako bi ovaj emocionalni kolaps mogao utjecati na rezultat suđenja. Mann i Weinstein su imali vrlo kompliciran odnos, za koji je ona rekla da je u njemu bilo dobrovoljnog odnosa, ali i onoga protiv njezine volje. Iako se silovanje može dogoditi i u vezama, takve je zločine, tumače pravni stručnjaci, teže dokazati.

Sutkinja je pokušavala utvrditi kakav je bio odnos Weinsteina i Mann prije i nakon 2013. godine, kada ju je po njezinim tvrdnjama on silovao. Mann je o tome pisala svojem tadašnjem dečku. “Nekad sam se osjećala beznadno i kao da bih trebala biti sa starijim muškarcem jer sam izgubljeni slučaj,” stoji među ostalim u njezinim porukama, u kojima je dodala da joj je Weinstein davao potvrdu o njezinoj vrijednosti koju je tražila, i to nudeći joj da joj da novac i kupi joj stvari, što je ona, kaže, odbila. Ipak, bio je to način na koji joj je pružao oslonac kakav nije “dobila ni od svojih roditelja”.

“Sjećam se dana kada sam shvatila da kontroliram svoj svijet kroz prizmu toga da su me seksualno napastovali,” pročitala je jednu od svojih poruka pa nastavila: “Pokušala sam od njega napraviti pseudo-očinsku figuru.” Na upit je li joj se zlostavljanje o kojem priča dogodilo kada je bila mlađa Mann nije mogla odgovoriti.

Weinsteinova obrana u ovom je slučaju oštro napadala. Pokušali su skrenuti pažnju na činjenicu da je Mann ovom filmskom producentu slala prijateljski nastrojene mailove u kojima mu se zahvaljivala za sve što je učinio za nju pa ga čak jednom prilikom pozvala i da upozna njezinu majku. Zbog toga su njeno ponašanje protumačili kao manipulaciju.

“Tako sam se nosila s time da preživim i procesuiram situacije – da, pretpostavljam da to možete nazvati manipulacijom,” rekla je, dodajući da je to činila kako bi zaštitila svoju karijeru te iz straha od njegove nepredvidljive ljutnje. Na neke od seksualnih odnosa je, kaže, pristala nakon “pregovora”, iako nikada nije željela to činiti.

Još prošli tjedan Mann je svjedočila o detaljima o napadu iz ožujka 2013. godine, kada ju je Weinstein zarobio u svojoj hotelskoj sobi u New Yorku. Naredio joj je da se skine, prijetio joj u konačnici ju i silovao. Ponovio je to za osam mjeseci u Los Angelesu. Ona mu je rekla da je u vezi i da želi završiti njihov odnos, na što joj je on rastrgao hlače, vičući da mu “duguje još jedan put”. Ispričala je da je producent prilikom jednog od odnosa i urinirao po njoj.

“Bili smo u tušu. On se želio prvi tuširati, što je meni odgovaralo, no onda mi je rekao da i ja dođem. Kada sam ušla, pitao me jesam li ikada probala ‘golden shower’. Rekla sam da nisam, a on je počeo urinirati po meni,” ispričala je. Mann nije otišla. “Ostala sam u šoku od toga, bilo je odvratno. Okrenula sam se u kut i maknula pogled,” rekla je u suzama.

Ovisno o daljenjem napretku suđenja, Harvey Weinstein mogao bi dobiti i doživotnu zatvorsku kaznu. Cijeli proces prate ogromne količine novinara iz cijeloga svijeta, kao i prosvjednici koji ispred suda žele ukazati na Weinsteinova zlodjela. Njegova obrana pak pokušava zabraniti pristup tome mjestu jer to smatraju “neprikladnim cirkusom”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr