Senat ostaje republikanski, Zastupnički dom demokratski

Foto: GettyImages

Paralelno s predsjedničkim izborima biraju se i zastupnici u oba doma američkog parlamenta.

Amerikanci su uz predsjedničke kandidate birali i cijeli Zastupnički dom Kongresa (Donji dom), u kojem je 435 zastupnika te trećinu Senata koji broji 100 članova, njih 35.

> Još ne razumijete izborni sustav u SAD-u? Ovo je tekst za vas!

Prema objavljenim projekcijama, demokrati će zadržati kontrolu nad Zastupničkim domom koji ima 435 zastupnika, dok će Republikanska stranka zadržati kontrolu nad Senatom.

Preuzimanje Senata, demokratima bi omogućilo potpunu kontrolu nad Kongresom prvi put u nekoliko desetljeća.

Američki glasači birali su 35 novih članova Senata

U ovom trenutku republikanci imaju 53 mjesta u Senatu, a demokrati 47. Demokrati su za sada uspjeli preuzeti samo jedno senatorsko mjesto od republikanaca iz prethodnog sastava ovog tijela, a utrka za još šest mjesta i dalje je neizvjesna, no

Demokrati trenutno imaju 232 od 435 mjesta u donjem domu. Na polovici predsjedničkog mandata se opet bira Zastupnički dom i dio Senata.

Koja je uloga Senata i Kongresa?

Svaka savezna država daje dva senatora, bez obzira na veličinu, dok broj zastupnika ovisi o broju stanovnika. Mandat senatora je šest godina, triput više od zastupnika. Sustav je zamišljen tako da se Zastupnički dom i Senat dogovaraju o svakom zakonu i traže konsenzus, ali Senat ima određene ovlasti koje zastupnici nemaju, primjerice oni potvrđuju suca/sutkinju Vrhovnog suda, u tome zastupnici ne igraju nikakvu ulogu.

Idealna je situacija da stranka osvoji sve tri ključne točke vlasti, mjesto predsjednika, Zastupnički dom i Senat. To je imao Barack Obama u prve dvije godine svog mandata, kao i Donald Trump.

Lošija situacija, ali i dalje povoljna za stranku je kontrola nad predsjedništvom i Senatom, što je Trump imao druge dvije godine svog mandata (pa je mogao imenovati novu sutkinju u Vrhovni sud i to po brzinskom postupku). Lošija je opcija kad predsjednik ima samo Zastupnički dom jer mu tada opozicija u Senatu može blokirati većinu zakonskih inicijativa. Najgora, gotovo blokada, je predsjednik bez ijednog kongresnog doma.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr