Skandal u SAD-u: Biden uvjeravao predsjednika Afganistana da promijene ‘percepciju’ događanja

biden ghani
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Katastrofalna politika američkog predsjednika Joe Bidena podigla je veliku prašinu u SAD-u, ali i u svijetu. Joe Biden se vrlo loše snalazi u međunarodnoj politici, ali ne postiže bolje rezultate niti u samom SAD-u. Na vidjelo dana izašao je Bidenov razgovor s predsjednikom Afganistana Ghanijem, u kojem ga američki predsjednik uvjerava da se dogovore i promijene “percepciju” događanja za javnost, piše Reuters.

“Ne moram vam govoriti o percepciji diljem svijeta i u dijelovima Afganistana, vjerujem, da stvari ne idu dobro u smislu borbe protiv talibana”, rekao je Biden. “I postoji potreba, bila ona istinita ili ne, potrebno je projicirati drugačiju sliku.” (Joe Biden u razgovoru s afganistanskim predsjednikom).

posljednjem razgovoru američkog predsjednika Joea Bidena i njegovog kolege iz Afganistana, prije nego što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom, čelnici su razgovarali o vojnoj pomoći, političkoj strategiji i taktikama slanja poruka, no čini se da niti Biden niti Ashraf Ghani nisu bili svjesni transkripta koji je pregledao Reuters.

Dvojica predsjednika su razgovarali približno 14 minuta, dana 23. srpnja. Kasnije, 15. kolovoza Ghani je pobjegao iz predsjedničke palače, a talibani su ušli u Kabul. Od tada je na desetke tisuća očajnih Afganistanaca pobjeglo iz zemlje, a trinaest američkih vojnika i još više afganistanskih civila ubijeno je u samoubilačkom bombardiranju zračne luke u Kabulu tijekom kaotične američke vojne evakuacije.

Reuters je pregledao prijepis predsjedničkog telefonskog poziva i preslušao zvuk kako bi potvrdio autentičnost razgovora. Materijal je pod uvjetom anonimnosti dostavio izvor koji nije bio ovlašten za njegovu distribuciju.

U pozivu je Biden ponudio pomoć ako bi Gani mogao javno projicirati da ima plan za kontrolu situacije u Afganistanu.
“Nastavit ćemo pružati blisku zračnu podršku, ako znamo kakav je plan”, rekao je Biden.
Nekoliko dana prije poziva, SAD su izvele zračne napade kako bi podržale afganistanske sigurnosne snage, što su potezi za koje su talibani rekli da krše mirovni sporazum iz Dohe.
Biden je pohvalio afganistanske oružane snage, koje je obučavala i financirala američka vlada. “Očigledno imate najbolju vojsku”, rekao je Ghaniju. “Imate 300.000 dobro naoružanih snaga naspram 70-80.000 i očito su sposobni dobro se boriti.”
Nekoliko dana kasnije, afganistanska vojska počela odstupati po glavnim gradovima provincije u zemlji s malo borbe protiv talibana.
U većem dijelu poziva Biden se usredotočio na ono što je nazvao problemom “percepcije” afganistanske vlade.
“Ne moram vam govoriti o percepciji diljem svijeta i u dijelovima Afganistana, vjerujem, da stvari ne idu dobro u smislu borbe protiv talibana”, rekao je Biden. “I postoji potreba, bila ona istinita ili ne, potrebno je projicirati drugačiju sliku.”
Biden je rekao Ghaniju da će, ako istaknute političke osobe u Afganistanu, zajedno održe tiskovnu konferenciju podržavajući novu vojnu strategiju, to “promijeniti percepciju, a to bi značilo jako puno”.
Riječi američkog vođe ukazivale su da nije očekivao masovnu pobunu i kolaps koji će doći 23 dana kasnije. “Nastavit ćemo se snažno boriti, diplomatski, politički, ekonomski, kako bismo osigurali da vaša vlada ne samo da preživi, ​​već da se održi i raste”, rekao je Biden.
Bijela kuća je odbila komentirati Bidenov poziv i razgovor s predsjednikom Afganistana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/reuters.com