Šola: Uozbiljimo se, Vladimir Putin, Hitler našeg doba, uopće ne blefira

Ivica Šola
Foto: snimka zaslona, EPA, fotomontaža: Narod.hr

Ako se Zapad nastavi dalje miješati u sukob u Ukrajini, naš će udarac biti munjevit. Tako je u srijedu govorio Hitler našeg doba Vladimir Vladimirovič Putler. “Imamo sve alate za to, stvari kojima se sada nitko drugi ne može pohvaliti. I nećemo se hvaliti, koristit ćemo ih ako treba. I želim da to svi znaju”, rekao je Putin, misleći i na vojnu pomoć koju Zapad pruža Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je zapravo eksplicitna prijetnja trećim svjetskim ratom ako se Putlera ne pusti da na miru zaokruži svoj zločinački velikoruski plan. I onda, u stilu srpskih medija koji su na prvi dan agresije Rusije na Ukrajinu napisali “Ukrajina napala Rusiju”, poentirao da je zapravo Zapad “gurnuo Ukrajinu u rat”. Kao da ga Milanović savjetuje, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju, koju dijelom prenosimo.

> Šola: Tko su bili duhovni savjetnici vladara velike Rusije?

Ideja velike Rusije

Iskreno žalosti da ne samo u svijetu, već i mnogi u Hrvatskoj, nasjedaju na Putinovu propagandu kako je za njegovo zločinačko ponašanje krivnja na Zapadu, širenje NATO-a. Ne, pravi motiv je ideja velike Rusije, stara stoljećima pod nazivom “ruski svijet”, zbog kojeg je spreman na globalni sukob. Putin ne blefira. Tako su mislili i za Miloševića na balkanskoj mikrorazini, no danas je jasno da su ideje velike Srbije i “srpskog sveta” samo plagijat njihove ruske braće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada (iznova) spominjem ideju “ruskog svijeta” kao srž Putinova imperijalizma, a ne širenje NATO-a, podsjećam da je Putin još 2007. godine u Münchenu u svom govoru najavio taj svoj zločinački projekt i izričito odbacio mogućnost suradnje Rusije u integracijama prema načelima međunarodnog prava i poštovanja međusobnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta između Rusije i Zapada. Nitko ga tada nije ozbiljno shvaćao, a još manje znao što je ideologija “ruskog svijeta”. Naprotiv, njemačka politika cijelo vrijeme je, zbog neznanja ili korupcije njezinih čelnika, išla naruku Rusiji.

Panruska ideologija, euroazijska mitologija i pravoslavni misticizam

Što je to “ruski svijet” koji je Putler najavio još 2007. u Njemačkoj? Ukratko, geopolitički sustav koji je suprotstavljen Europi i Zapadu u ime programa u kojem se opasno spajaju panruska ideologija, euroazijska mitologija i pravoslavni misticizam.

Putlerova ideologija “ruskog svijeta” temelji se na tri stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi, postojanju jedinstvene etničke, jezične i vjerske identitetske zajednice i civilizacije kojom dominira nacionalistički politički primat Moskve, zajednice koja uključuje i tzv. sunarodnjake. To su svi slavenski narodi koji govore ruski ili zemlje koje imaju manjine koje govore ruski. Dakle, i Ukrajinci, Bjelorusi, Armenci, Latvijci i Estonci, Finci, Gruzijci, Moldavci…, koji, a ne samo Ukrajinci, ne smiju biti priznati kao suvereni narodi i države. Putinove riječi na početku invazije na Ukrajinu, barem za mene, nisu bile nikakvo iznenađenje: Ukrajinci nisu narod i nisu država, nemaju pravo postojati osim pod ruskom čizmom. Dakle, NATO je samo izgovor.

Putinov filozof

Drugi stožer je Ruska pravoslavna crkva, uzdizanje pravoslavne vjere i Moskve kao sjedišta globalnoga kršćanstva, kao Treći Rim, te prijezir prema zapadnom kršćanstvu u kojem pravoslavlje katoličko-protestantskom nauku o središnjosti ljudske osobe i njezinu dostojanstvu suprotstavlja svoj kolektivistički misticizam tipičan za azijske kulture. U izazovu sukoba vrijednosti i vjerske i kulturne tradicije Zapada, posebno Europe, Putin u Pravoslavnoj crkvi i patrijarhu Kirilu nalazi instrumentalnog saveznika političke moći Kremlja. To je sinergija trona i oltara, a pravoslavci svi i svuda, jedini pravi kršćani.

Konačno, treći stožer ove vrlo opasne ideologije “ruskog svijeta” čini mnoštvo ideologa koji su uvijek zagovarali krajnje radikalne pozicije u razradi Putinova euroazijskoga geopolitičkog misticizma u ruskoj kulturnoj panorami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navest ću samo neke:

Lev Gumiljev (1912. – 1992.), Putinov filozof, prema kojem nacije svoj poticaj crpe iz kozmičkih zraka (da, dobro ste pročitali), a budući da su kozmičke teogenetske zrake zašle nad Europom, još jedino Rusija ima kozmičku energiju formirati moćnu slavensku državu koja obuhvaća Euroaziju i podvrgava Europu pročišćujućem poslanju pravoslavlja. Budalasto, ali to je u Putinovoj glavi.

Od živućih pak ideoloških potki “ruskog svijeta”, to su dvije ključne Putinove uzdanice, politolog Sergej Karaganov i sumanuti ezoterik Aleksandar Dugin, kojeg neki na Zapadu nazivaju filozofom i dive mu se.

Euroazijska unija

Karaganov tvrdi da je žalosni raspad Sovjetskog Saveza ostavio čitave narode bez osjećaja nacionalnosti, koji se nisu u mogućnosti afirmirati kao suverene države, jer političkim elitama tih naroda nedostaju povijesni vrijednosni elementi koji bi ih, za razliku od Rusa, novih Arijevaca, trebale karakterizirati. Iz toga, prema Karaganovu, proizlazi misija Rusije da uspostavi Euroazijsku uniju, sposobnu usmjeravati i koordinirati opće dobro ovih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bitka protiv Zapada”

Konačno, tu je i živopisni Aleksandar Dugin, koji je nedavno u intervjuu za talijanske medije invaziju na Ukrajinu opisao ovim riječima: “Nije to samo pitanje denacifikacije zemlje i zaštite Donbasa, to je bitka protiv Zapada, odnosno Antikrista.” Dakle, huntingtonovski “rat civilizacija” na europskom tlu u Putlerovoj izvedbi.

Stoga, uozbiljimo se. Putin ne blefira, neće stati sam od sebe. Jer i kada je Hitler izbacio pojam “Lebensraum” (životni prostor), nitko ga nije ozbiljno shvaćao, a znači isto što i “ruski svijet” – nacizam za 21. stoljeće “poljepšan” nuklearnim arsenalom!, zaključuje Ivica Šola za Slobodnu Dalmaciju.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.