Sprega države i moćne udruge: Zašto se LGBT prava nasilno ‘guraju’ u većini zemalja od strane svjetskih moćnika?

Jedna od teorija kojom se objašnjava razlog zašto se LGBT prava nasilno „guraju“ u većini zemalja od strane svjetskih moćnika jest da su ona poligon za ukidanje ljudskih prava, pogotovo prava na slobodu mišljenja, govora, vjeroispovjesti i prava roditelja na odgoj svoje djece. Tako smo se nedavno mogli uvjeriti kako Kanada, treća zemlja u svijetu u kojoj je ozakonjen istospolni „brak“ (2005.), sve više postaje nalik Sjevernoj Koreji. U američkoj državi Oregon pak u pogledu antidiskriminacijskih zakona vrijedi drevno balkansko pravilo „kadija te tuži, kadija te sudi“, navodi zdravstveniodgoj.com.

Povrh svega, u slučaju bračnog para Aarona i Melisse Klein, vlasnika slastičarne Sweet Cakes by Melissa, očito je došlo i do sprege između povjerenika i zaposlenika državne agencije i najmoćnije LGBT udruge u Oregonu kako bi se navodna diskriminacija zbog odbijanja isporuke torte za lezbijsko „vjenčanje“ iskoristila u širem kontekstu tj. za promjenu ponašanja i svjetonazora u državi i ozakonjenja istospolnog „braka“. Pogledajte video o bračnom paru Klein!

E-mail poruke razlog sumnji u pristranost državnih službenika u postupku protiv slastičara koji nisu željeli napraviti tortu za istospolno “vjenčanje”

Internetski portal The Daily Signal koji se bavi istraživačkim novinarstvom ima ekskluzivna saznanja da vladina agencija koja je zadužena za provođenje antidiskriminacijskih zakona u Oregonu usko surađuje s moćnom civilnom udrugom koja se bori za prava homoseksualaca u slučaju protiv Aarona i Melisse Klein, vlasnika slastičarne Sweet Cakes by Melissa.

SWEET slasticarna

Komunikacija između državne agencije, Oregonskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, i LGBT udruge Basic Rights Oregon povlači sumnje u moguću pristranost savezne države Oregon koja je bračni par Klein optužila za diskriminaciju zbog toga što su odbili napraviti tortu za istospolno „vjenčanje“.

U travnju je sudac koji radi za agenciju izdao preporuku da se bračni par Klein kazni novčanom kaznom u iznosu od 135.000 dolara.

Dokaze o komunikaciji između državne agencije i LGBT udruge koje smo dobili nakon zahtjeva za uvidom u službenu evidenciju pokazuju da su zaposlenici Oregonskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo – podnositelji tužbe protiv bračnog para Klein – sudjelovali u telefonskim razgovorima, slanju sms poruka te na sastancima s članovima udruge Basic Rights Oregon, najjače organizacije za LGBT prava u toj saveznoj državi.

„Jasno je da se radi o sukobu interesa,” rekao je za The Daily Signal Hans von Spakovsky, viši pravni savjetnik zaklade The Heritage Foundation.

Državne agencije imaju dužnost zastupati najbolje interese svih građana, a ne interese organizacije civilnog društva koja se bori za interese jedne skupine građana. Komunikacija je pokazala da su odnosi između zaposlenika državne agencije i organizacije civilnog društva potpuno neprikladni i nedopustivi što daje povod za osnovane sumnje u objektivnost, nepristranost i pravedno postupanje državne agencije.

Nejasno je što se događalo za vrijeme sastanaka i razmjenjivanja telefonskih poziva, međutim sigurno je jedno: povjerenik Oregonskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, koji vodi slučaj Klein i odlučivat će o tome kakva će biti njihova pravomoćna kazna, susreo se s članovima udruge Basic Rights Oregon nekoliko puta te kupio ulaznice u iznosu od nekoliko stotina dolara kao dobrotvorni prilog za ovu LGBT udrugu.

U izjavi za Daily Signal Charlie Burr, direktor Odjela za komunikacije Oregonskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, rekao je kako su agencija i njezin povjerenik „predani poštenom i pravednom provođenju“ antidiskriminacijskih mjera savezne države. „Predani smo poštenom i pravednom provođenju Zakona o jednakosti savezne države Oregon koji je donesen 2007. godine, kao i drugih mjera i zakona koji štite građanska prava,” navodi se u izjavi koju nam je gospodin Burr poslao u petak u e-mail poruci. „U svakom pojedinom slučaju istražujemo različit niz činjenica kako bi ustanovili da li postoje dostatni dokazi za utvrđivanje diskriminacije.”

Međutim, e-mail poruke koje su izašle na vidjelo po svemu sudeći dovode u pitanje istinitost tvrdnji gospodina Burra, a odvjetnici bračnog para Klein zatražili su u petak na osnovu otkrića novinara Daily Signal-a da se slučaj ponovno otvori za provođenje dodatne istrage.

Slučaj države Oregon protiv slastičarnice Sweet Cakes by Melissa

Oregonski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo zadužen je za provođenje Zakona o jednakosti iz 2007., kojim se između ostalog zabranjuje tvrtkama i obrtima da odbiju pružiti usluge klijentima na osnovu njihove seksualne orijentacije.

Podnositelji tužbe za diskriminaciju podnose svoj zahtjev Oregonskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.
Rachel i Laurel Bowman-Cryer (koje su se u međuvremenu „vjenčale“) podnijele su tužbu protiv slastičarnice Sweet Cakes by Melissa u veljači 2013., mjesec dana nakon što je bračni par Klein odbio napraviti tortu za istospolno „vjenčanje“ ovog lezbijskog para.

U to vrijeme istospolni „brak“ nije bio ozakonjen u saveznoj državi Oregon i LGBT udruga Basic Rights Oregon tada je prikupljala potpise za glasovanje o tom pitanju na izborima 2014. godine.

SWEET slasticarna zatvorena

Oregon je počeo s priznavanjem istospolnih „brakova“ sklopljenih u drugim državama u listopadu 2013., a 19. svibnja 2014. savezni je sudac srušio zabranu istospolnog „braka“ i time doveo do ozakonjenja.

U Oregonskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo čekali su do kolovoza 2013. kako bi otvorili istragu o slastičarni Sweet Cakes by Melissa. Bilo je to šest mjeseci nakon što je agencija primila inicijalnu tužbu od strane Rachel i Laurel Bowman-Cryer.

E-mail poruke

Komunikacija između povjerenika Oregonskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Brada Avakiana i LGBT udruge Basic Rights Oregon, koja je u javnosti istupala protiv bračnog para Klein, potiče na sumnju da je slučaj Klein iskorišten od strane povjerenika i drugih zaposlenika državne agencije da bi se pogodovalo ostvarenju političkih ciljeva, uslijed čega su bračnom paru Klein prekršena prava na pošteno suđenje.

Prema onome što piše u e-mail porukama, Avakian se susreo s predstavnicima LGBT udruge Basic Rights Oregon nekoliko puta.

Jedan od tih susreta bio je planiran za 1. svibnja 2014., malo prije nego što je na saveznom sudu srušen Oregonski zakon o zaštiti braka.

Drugi sastanak koji je održan između povjerenika agencije i predstavnika LGBT udruge Basic Rights Oregon dogodio se 5. kolovoza 2014. ili negdje oko tog datuma. Sastanak se dogodio između datuma kada je sudac bračnom paru Klein odbio njihov prvi zahtjev za izuzećem povjerenika iz slučaja zbog sumnje u njegovu pristranost i neposredno prije određivanja početka suđenja.

Na sam datum 7. listopada 2014. ili negdje oko tog datuma Avakian je primio telefonski poziv od Jeane Frazzini, suvoditelja udruge Basic Rights Oregon, što se vidi iz druge e-mail poruke.

2. prosinca 2014. zaposlenik LGBT udruge Basic Rights Oregon napisao je u vezi Avakiana sljedeće: „Njegov glas je našoj udruzi uistinu važan jer ga smatramo bitnim koalicijskim partnerom i vođom u oregonskom političkom životu.”

E-mail poruke također pokazuju da je Avakian kupio ulaznice u vrijednosti od nekoliko stotina dolara kako bi prisustvovao godišnjoj donatorskoj gala večeri LGBT udruge Basic Rights Oregon i povorkama ponosa u organizaciji iste udruge, sve dok je njegova agencija pripremala slučaj protiv bračnog para Klein.

2012. LGBT udruga Basic Rights Oregon donirala je gotovo 8.000 dolara kampanji za imenovanje Brada Avakian za povjerenika državne agencije.

Teški slučaj sukoba interesa

Brad Avakian je iznimno bitna osoba u slučaju Klein — on je taj koji će odrediti iznos novčane kazne koju će bračni par u konačnici morati platiti.

Prošlog travnja sudac administrativnog suda Alan McCullough, koga je na dužnost imenovao upravo Avakian i također je zaposlenik Oregonskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, izdao je „preporuku o kazni“ u slučaju  protiv slastičarnice Sweet Cakes by Melissa.

McCullough je izdao preporuku po kojoj bi bračni par Klein trebao platiti odštetu u iznosu od 135.000 dolara lezbijskom paru Rachel i Laurel Bowman-Cryer, a u preporuci se navodi da su Kleinovi prouzročili mentalnu, psihičku i emocionalnu štetu  lezbijskom paru time što su im odbili pružiti uslugu.

Avakian sada mora donijeti svoju konačnu pravnomoćnu odluku u slučaju, a u odluci „može u cijelosti ili djelomično usvojiti“ preporuku koju je dao sudac McCullough o iznosu kazne.

Očekuje se da će Avakian donijeti svoju odluku ovog ljeta i tada će bračni par Klein imati mogućnost uložiti žalbu.

Von Spakovsky, inače kritičar postupanja administrativnog suda, tvrdi kako bi odnos između Avakiana i aktivističke organizacije predstavljao očito kršenje etičnog postupanja u normalnom pravosudnom sustavu.

„Problem sa sucima administrativnih sudova koje imenuje državna agencija je taj što kod njih postoji inherentni sukob interesa, odnosno — agencija ima ulogu suca, tužitelja, porote i izvršitelja, što predstavlja eklatantno kršenje osnovnih zaštita koje bi trebale postojati u jednom sudskom postupku,” rekao je.

Osnovni razlog za postojanje neovisnog sudstva je potreba za odvajanjem dužnosti sudstva i tužiteljstva i izbjegavanje ove vrste sukoba interesa.

Mediji

Povrh sporne povezanosti između Avakiana i LGBT udruge Basic Rights Oregon, Charlie Burr, direktor Odjela za komunikacije Oregonskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, je po svemu sudeći tijesno surađivao s LGBT udrugom u oblikovanju medijske strategije u slučaju Klein.

Zaposlenik udruge Basic Rights Oregon poslao je Burru 31. siječnja 2015. Poruku — odmah nakon što je sudac McCullough izdao preporuku o kazni — u kojoj želi saznati „kakvi su vaši planovi u svezi sa slučajem slastičarne Sweet Cakes.”

30. travnja 2015. Burr je LGBT udruzi Basic Rights Oregon proslijedio prepisku između njega i člana uređivačkog odbora novina The Oregonian u svezi sa slučajem slastičarne Sweet Cakes by Melissa, s naznakom „FYI” (za Vašu informaciju).

U e-mail poruci Burr pokušava objasniti uredniku novina da konačna odluka koju će donijeti Avakian nije samo „prilika“ da pokaže „vodeću ulogu“ nego i prilika za donošenje odluke „koja će u najvećoj mjeri zadovoljiti pravdu na temelju osobitih činjenica vezanih za slučaj.”

„Činjenica da jedna državna agencija trećoj strani proslijeđuje komunikaciju između sebe i jednog od vodećih medija dokazuje da država združeno djeluje zajedno s aktivističkim skupinama,” rekao je von Spakovsky.

Burr je kao i obično ignorirao upite novinara iz Daily Signal-a u svezi sa slučajem slastičarne Sweet Cakes by Melissa, ali je proaktivno informirao LGBT udrugu Basic Rights Oregon o novostima u slučaju, nekad i putem sms poruka.

Učvršćivanje odnosa

Odnos između Oregonskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo i udruge Basic Rights Oregon izašao je na vidjelo tijekom sudskog ročišta koje je održano 13. veljače 2015.

Zabrinuta zbog mogućnosti da Oregonski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo surađuje s udrugom Basic Rights Oregon u tome kako iskoristiti slučaj Klein unutar šire rasprave o bračnoj jednakosti u ovoj saveznoj državi, odvjetnica bračnog para Klein Anna Harmon upitala je brata jedne od podnositeljica tužbe zbog čega je lezbijski par odlučio pokrenuti pravnu bitku protiv slastičarnice.

Aaron Cryer, brat Rachel Bowman-Cryer, bio je svjedok u slučaju pošto je živio zajedno s lezbijskim parom u vrijeme kada se dogodila navodna diskriminacija.

„U jednom trenutku su bili [Oregonski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo] nesigurni da li pokrenuti slučaj tada ili pričekati, upravo zato što je pitanje bračne jednakosti postajalo aktualno u Oregonu i gledali smo na puno veći cilj koji bi mogli ostvariti putem tužbe. Jer čitavi razlog za pokretanje postupka bio je promjena ponašanja,” rekao je Aaron Cryer.

Izgleda da je i tužitelj Oregonskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo  kasnije poticao Aarona Cryera da „objasni“ svoju izjavu o ciljevima državne agencije u pokretanju postupka.

„Sjećate li se da se udruga Basic Rights Oregon obratila Laurel i Rachel?”, upitao je tužitelj.

„[Oregonski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo] i udruga Basic Rights Oregon. Mislim da sam na neki način shvatio da su povezani,” rekao je Aaron Cryer. „Basic Rights Oregon je bila organizacija o kojoj smo ja, Laurel i ostatak obitelji govorili u kontekstu toga da će pokrenuti postupak, ako se dobro sjećam.”

Blokirana istraga

Sumnjajući na postojanje tajnog sporazuma gđa Harmon, odvjetnica bračnog para Klein, zatražila je od suca da joj dopusti da dalje istražuje odnos države s LGBT udrugom Basic Rights Oregon.

„Tvrdili smo da bi nam zbog svjedočenja Aarona Cryera sudac trebao dozvoliti zahtjev za odbacivanje iskaza podnositeljica tužbe pa čak i iskaza zaposlenika BOLI-a [Oregonski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo] kako bi se točno utvrdilo što se dogodilo te da li je postojao tajni sporazum,” izjavila je odvjetnica Harmon za The Daily Signal.

17. ožujka 2015. sudac je odbio takav zahtjev.

Temeljem dokumenata (e-mail poruka) koje su iz službene evidencije predane novinarima The Daily Signal-a u petak je odvjetnica Harmon ponovno zatražila od suca da otvori slučaj i dopusti im traženje novih informacija od svjedoka.

„Svjedočenje Aarona Cryera, u kombinaciji s ovim saznanjima, tjera nas da se upitamo u kolikoj mjeri je povjerenik surađivao ili da li je do takve suradnje došlo s LGBT udrugom Basic Rights Oregon i podnositeljicama tužbe u preliminarnoj fazi slučaja,” rekla je odvjetnica.

Postojanje bilo kakvog tajnog sporazuma pokazalo bi da donositelj odluke u uvom slučaju nije bio neutralan te da je država Oregon prekršila temeljna ustavna prava bračnog para Klein u sudskom procesu. Imamo pravo znati što se uistinu događalo i tražimo od administrativnog suca da nam dozvoli da to saznamo.

Pogled u budućnost

U neku ruku, informacije koje je The Daily Signal dobio nisu ništa novo.

„Saznali smo na Facebook-u i putem drugih dokaza dostupnih javnosti da je povjerenik ureda, koji je donositelj konačne pravomoćne odluke u slučaju, veliki simpatizer LGBT udruge Basic Rights Oregon te da oni [Oregonski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo] i udruga Basic Rights Oregon redovito komuniciraju u vezi različitih pitanja koja su u nadležnosti povjerenika,” rekla je odvjetnica Harmon.

Ta je činjenica poznata još od veljače 2013. kada je Avakian javno optužio Aarona i Melissu Klein za kršenje zakona i prije negoli je čuo bilo kakve dokaze.

Unatoč tome što od samog početka postoji osjećaj da je u igri „namještaljka“, bračni par Klein i njihovi odvjetnici nadaju se da će ova nova serija kompromitirajućih poruka biti dostatna za dokazivanje pristranosti nadležnih u slučaju.

Ukoliko sudac odbije zahtjev za ponovnim otvaranjem slučaja i povjerenik učini korak naprijed te izda nalog kojim će se potvrditi novčana kazna u iznosu od 135.000 dolara, bračni par Klein obećaje da će nastaviti voditi bitku da i na radnom mjestu žive sukladno njihovim vjerskim uvjerenjima.

„U svakom slučaju imamo pravo žaliti se na presudu i imamo namjeru iskoristiti to pravo,” rekla je odvjetnica Harmon.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zdravstveniodgoj.com
Photo: screenshot

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.