Srbija i Ivica Dačić agresivno prema susjednim državama: ‘I u Crnoj Gori je na djelu tortura nad Srbima!’

Split, 11.06.2018. Sastanak ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative. Na slici ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ /ms

Pojačana je agresivna diplomatska aktivnost Srbije prema susjednim državama. Dok prema Hrvatskoj srbijanska diplomacija na čelu s predsjednikom Vučićem i šefom diplomacije Dačićem tradicionalno periodički šalje provokativne i otrovne poruke, trenutno je u fokusu Crna Gora i Kosovo. Pritisak na Crnu Goru se vrši preko tradicionalne manipulativne teme o ugroženosti Srba, dok se na Kosovu valjaju i krupnije stvari: promjene granica uz potencijalni blagoslov SAD-a i međunarodne zajednice.

Bivši predstavnici u BiH upozoravaju na opasnosti promjena granica na Kosovu

“Izražavam bojazan da se radi o smišljenom projektu, o mogućoj organiziranoj političkoj akciji usmjerenoj protiv srpskog naroda. Državljani Srbije trpe maltretiranje od strane crnogorskog sudstva i tužiteljstva, bezrazložno se pritvaraju, neki su godinama u pritvoru, drugi imaju zabranu izlaska iz Crne Gore”, rekao je srbjanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, prenosi espreso.rs.

Šef srpske diplomacije je ocijenio da je posebna priča diskriminacija nad Srbima iz Crne Gore (ista priča kao i u Hrvatskoj op.) kojima se pokušavaju uskratiti sva moguća prava.

“Od zapošljavanja do toga da im se zabranjuje upotreba srpskog jezika u školama, na udaru se nalazi SPC, progone se politički lideri Srba… Nema primjera u Europi 21. stoljeća, da je jedan narod u tako lošem položaju, kao što su to Srbi u Crnoj Gori”, rekao je Dačić.

Velikosrpski provokator iz Crne Gore dolazi zbog Oluje u Knin – hoćemo li to dozvoliti?

Što se krije iza novih provokacija Srbije prema Crnoj Gori, bitno učestalih u posljednje vrijeme, možemo samo naslutiti. Očito je da pritisak prema Crnoj Gori, koji dolazi i iz vrhova Srpske pravoslavne Crkve nije nimalo slučajan i da je pažljivo tempiran s obzirom na aktualna pitanja oko promjene granica između Kosova i Republike Srbije, te pojačanih aktivnosti Republike Srpske u želji za izdvajanjem iz Bosne i Hercegovine.

Ivica Šola: Bokeljska mornarica u gusarskoj floti!? – Koje je zemlje Obuljen ministrica kulture, a Plenković premijer?

Je li se Srbija ikada pomirila s „gubitkom“ Crne Gore, i izlaska na more (Ko to kaže, ko to laže, sa Srbija nema more, ima more dok je Crne Gore)? Dio odgovora može se pronaći u riječima bivšeg ministra vanjskih poslova Crne Gore Branka Lukovca:

„U Srbiji, kao i u Crnoj Gori, i dalje su na sceni snage koje se teško mire sa suverenom i neovisnom Crnom Gorom, te bi “nadležni organi Crne Gore trebali inicirati razgovor sa najodgovornijim dužnosnicima Srbije kao bi se prevladale teškoće i dao poticaj daljem napretku odnosa dviju država”.

Roko Antić o crnogorskom političaru koji smatra da je Oluja zločin: ‘Njegov sastanak s SDSS-ovcem tema je za HDZ i razlog više za promjenu izbornog sustava’

U svakom slučaju, Srbija je aktivirala diplomatske aktivnosti, osobito na razinama pritisaka i informacijskog rata, i prema Hrvatskoj i prema Crnoj Gori i prema Kosovu. Time dolazi i do destabilizacije stanja u okruženju države koja je izazvala tri rata krajem 20. stoljeća.

A to nije slučajno.

* Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/espreso.rs