Foto: Fah

Srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović nije zadovoljna najavljenim otvaranjem još dva pregovaračka poglavlja sa EU i kaže kako je Srbija spremna otvoriti najmanje tri poglavlja, prenose u četvrtak beogradski mediji.

“Ja ne smijem biti zadovoljna time – ne samo ja, nego mislim da mi kao zemlja ne smijemo biti zadovoljni u ovom trenutku sa samo dva otvorena poglavlja, jer smo bili u potpunosti spremni za najmanje tri poglavlja”, izjavila je Joksimović za Radio-televiziju Srbije (RTS) nakon odluke EU u srijedu o otvaranju poglavlja šest koje se odnosi na pravo gospodarskih društava i 30 – o ekonomskim odnosima s inozemstvom.

Srbija je očekivala otvaranje i poglavlja 33 – o financijskim i proračunskom odredbama, ali za to nije dobila suglasnost Hrvatske, Njemačke, Francuske, Švedske i Velike Britanije, nezadovoljne sporim i neadekvatnim provođenjem akcijskog plana o poglavljima 23 i 24 o vladavini prava i reformi pravosuđa.

Joksimović vjeruje kako ta nesuglasnost “nije politički signal usporavanja Srbije na europskom putu”.

Srbijanska ministrica rekla je kako bi to bilo proturječno “svemu o čemu smo pričali, najavama iz Europske komisije i zemalja-članica”.

Ona je kaže kako je dinamika u procesu eurointegracija ”ostala ista”, ali je vjerovala i očekivala da bude ubrzana jer misli da je Srbija u procesu eurointegracija radila dobro.

Srbija je pregovore o članstvu EU službeno započela u siječnju 2014. i dosad je otvorila ukupno 10 pregovaračkih poglavlja, od kojih četiri tijekom predsjedanja Malte, od siječnja do srpnja ove godine. Dva poglavlja već su preliminarno zatvorena.

Izvor: hina/mt