State Department: ‘Kineski Konfucijev institut oruđe je komunističke propagande’

Foto: Fah

State Department donio je zaključak da američki Konfucijev institut (CIUS) tretira kao kinesku diplomatska misija, što je najnoviji potez Trumpove administracije u suzbijanju utjecaja Pekinga na SAD. CIUS je subjekt koji širi kinesku propagandu u svijetu i svoju kampanju štetnog utjecaja na sveučilišne kampuse i na nastavu u školama’ u SAD-u, piše Fox News

“Više od četiri desetljeća Peking uživa slobodan i otvoren pristup američkom društvu, istovremeno uskraćujući isti pristup Amerikancima i drugim strancima u Kini,” izjavio je državni tajnik Mike Pompeo. “Nadalje, NRK [Narodna Republika Kina] iskoristila je američku otvorenost za poduzimanje akcija velikih razmjera i dobro financiranih propagandnih napora u ovoj zemlji.”

U izjavi se opisuje CIUS, koji financira kineska komunistička vlada, kao “entitet koji napreduje u globalnoj propagandnoj kampanji i utjecaju na zlouporabu Kine u američkim kampusima i učionicama K-12”.

State Department kaže da je cilj osigurati američkim nastavnicima i administratorima mogućnost izbora da li se programi trebaju nastaviti te da studenti mogu imati pristup kineskim resursima „oslobođeni manipulacije Komunističkom partijom Kine i njezinim opunomoćenicima.

Kina je u SAD-u otvorila 75 Konfucijevih instituta među kojima je 65 u sastavu američkih sveučilišta. Ostali su neovisne ustanove koje organiziraju jezične tečajeve za mlade od vrtićke do srednjoškolske dobi, te se ova odredba State Departmenta njih ne tiče.

Wall Street Journal izvijestio je da taj potez zahtijeva da se centar izjasni o svom osoblju i imovini, čime će američki dužnosnici dobiti bolji uvid u djelovanje. Instituti su optuženi za širenje iskrivljenih pogleda Kine i vladajuće Komunističke partije o pitanjima poput Tibeta i masakra na Trgu Tiananmen.

Prošli mjesec SAD je naredio da se zatvori kineski konzulat u Houstonu, tvrdeći da je bio centar špijunske aktivnosti. Amerika je tvrdila da je konzulat gnijezdo kineskih špijuna koji su pokušali ukrasti podatke iz objekata u Teksasu, uključujući medicinski sistem u Teksasu A&M i Sveučilišta u Teksasu MD Anderson Cancer Center u Houstonu.

Inače, Konfucijev institut postoji i u sklopu Sveučilišta u Zagrebu od 2012. godine.

Službenu izjavu Bijele Kuće možete pročitati ovdje.

Kina je na odluku State Departmenta u petak izrazila snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje zahtjevu Sjedinjenih Država da registriraju američki Konfucijev centar kao “stranu misiju”, rekavši da se demonizira i stigmatizira normalno djelovanje suradničkih projekata Kina-Sjedinjene Države.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Fox News