Sveučilišta u SAD-u izbjegla prijaviti milijarde dolara donacija – većinom iz Kine

Foto: GettyImages

Američka sveučilišta izbjegla su prijaviti inozemne donacije i ugovore u iznosu od 6,5 milijardi dolara, utvrđeno je istragom Ministarstva obrazovanja.

Savezni zakon zahtijeva da škole dvaput godišnje otkrivaju značajne strane donacije i potpisane ugovore Ministarstvu obrazovanja (Department of Education – DOE). Mnogi to godinama nisu činili, dok su drugi umanjili prihode. Ministarstvo je provelo istrage u 12 elitnih sveučilišta.

Donacije Kine, Saudijske Arabije i Rusije

Sveučilišta su izvijestila da su od 2014. do 2020. ukupno primila više od 19,6 milijardi dolara stranih donacija, uključujući gotovo 1,5 milijardi dolara iz Kine, gotovo 3,1 milijardu iz Katara i više od 1,1 milijardu iz Saudijske Arabije, prema podacima ministarstva.

Sveučilište Carnegie Mellon izvijestilo je da je primilo gotovo 1,61 milijardu dolara donacija – najviše od svih sveučilišta. Harvard je također pri vrhu liste s ukupnim sredstvima primljenima od Kine u vrijednosti od gotovo 116 milijuna dolara, piše theepochtimes.

Tajnica ministarstva obrazovanja Betsy DeVos otkrila je izvješće istrage 20. listopada zajedno s dužnosnicima Ministarstva pravosuđa i State Departmenta.

“Prijetnja je stvarna, pa smo poduzeli mjere kako bismo osigurali javnosti transparentnost koju zakon zahtijeva”, rekao je DeVos. “Otkrili smo značajnu inozemnu povezanost s američkim koledžima i sveučilištima.”

Velika većina stranih donacija pripala je najvećim i najprestižnijim američkim sveučilištima koja su primila milijarde dolara, navodi se u izvješću koje je ministarstvo objavilo.

Samo u prvoj polovici 2020. godine američka sveučilišta su retroaktivno prijavila 2 milijarde dolara stranih donacija i ugovora. Jedna škola, koja nije identificirana, nije prijavila čak 760 milijuna američkih dolara dobivena iz inozemstva. Druga neimenovana škola nije prijavila inozemne poklone i ugovore u iznosu od 1,2 milijarde dolara.

Ministarstvo primjećuje da znatna količina stranog novca dolazi iz država koje su neprijateljski raspoložene prema Sjedinjenim Državama u potrazi za „krađom osjetljivih istraživanja, špijunažom i širenjem propagande“, navodi se u izvješću.

Članak 117 Zakona o visokom obrazovanju nalaže prijavljivanje stranih darova ili ugovora koji premašuju 250 000 USD. Ministarstvo je neuspjeh u prijavljivanju stranih sredstava nazvao “izuzetno zabrinjavajućim”.

Sveučilište Yale četiri godine nije prijavilo inozemne poklone i ugovore, a Sveučilište Case Western Reserve 12 godina. Prema izvješću, Yale je zatajio ugovore u iznosu od 375 milijuna američkih dolara.

Uz nedovoljno prijavljivanje, neka sveučilišta darove iz inozemnih izvora prikazuju kao anonimne, što uključuje više od 1,14 milijardi dolara neidentificiranih donacija iz Kine, Saudijske Arabije, Katara i Rusije od 2012. godine.

“Američko visoko obrazovanje presudan je ljudski i tehnološki strateški resurs”, navodi se u izvješću.

Sveučilišta su prijavila sredstva iz Katara, Kine, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata u iznosu od 6,6 milijardi američkih dolara, a ministarstvo procjenjuje da je ukupan iznos daleko veći, na temelju istraga kongresa i izvršne vlasti.

Izvještaj naglašava da su otkrivanja stranih financijskih sredstava presudna budući da neprijateljske vlade aktivno ciljaju američki sektor visokog obrazovanja kako bi otimali intelektualno vlasništvo i istraživanja, utjecali na kurikule i zapošljavali svoje ljude.

Stanford je prijavio 64 milijuna američkih dolara od anonimnih donatora iz Kine. Značajno je da je sveučilište prestalo izvještavati detaljno, dva mjeseca prije nego što se otvorilo Stanford Center na Sveučilištu u Pekingu u Kini.

Izvještaj ministarstva stiže u trenutku kada administracija predsjednika Donalda Trumpa zauzima stav i štiti američke interese od utjecaja kineske Komunističke partije.

Nije nezakonito da sveučilišta prihvaćaju strane poklone i ugovore, ali škole su dužne prijaviti transakcije, ističe resorno ministarstvo koje je posebno skrenuo pozornost na financiranje od strane kineske Komunističke partije i kineskih tehnoloških tvrtki, uključujući telekomunikacijski div Huawei. Gotovo svaka institucija pod istragom dobila je sredstva od Huaweija, što su američke vlasti označile kao rizik nacionalne sigurnosti.

Američka sveučilišta primila su više od 19,5 milijuna dolara poklona i donacija od Huaweija, navodi se u izvješću. Prema podacima iz Izvješća o inozemnim darovima i ugovorima, sveučilište Cornell od kineske je tvrtke preuzelo više od 6 milijuna dolara. Neimenovana škola je od 2013. godine sklopila ugovore i sporazume s Huaweijem na 11 milijuna dolara, uključujući donacije za određene istraživačke projekte, navodi se u izvješću. Huaweijevi darovi i ugovori strateški ciljaju osjetljive teme i konkurentne industrije, uključujući nuklearnu znanost, robotiku etc.

Neke su škole prihvatile novac izravno od KPK. Jedna škola ima ugovor sa Središnjim komitetom KPK od 2006. Druga škola ima aktualni program akademske razmjene s Partijskom školom, koja obučava dužnosnike koji se pridružuju ili su već u redovima KPK.

U međuvremenu, kineski konglomerat HNA Corporation ponudio je 15 milijuna dolara stipendija za “talente” neimenovanom američkom sveučilištu, vjerojatno Cornellu. HNA je osnovao visoki dužnosnik Kineske komunističke partije. Godine 2018. predsjednik tvrtke Chen Feng rekao je da će HNA “svjesno čuvati središnju vlast Komunističke partije s glavnim tajnikom Xi Jinpingom kao jezgrom” i “nepokolebljivo slijediti stranku”.

Izvještaj također iznosi otkrića o nizu donacija iz Rusije, Saudijske Arabije i Katara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/theepochtimes