Trump postrožio uvjete za traženje azila za ilegalne migrante

Foto: Fah

lada Donalda Trumpa u četvrtak je jako postrožila uvjete za traženje azila za migrante, zabranivši podnošenje zahtjeva osobama koje su ilegalno prešle granicu s Meksikom.

“Naš sustav azila se urušava zbog prevelikog broja neopravdanih zahtjeva za azil koje podnose stranci, što previše opterećuje naše kapacitete i sprječava nas da brzo odobrimo azil onima koji to doista zaslužuju”, priopćilo je američko ministarstvo unutarnje sigurnosti.

Ova odluka konkretno znači da migranti koji na američki teritorij nisu ušli na službenom graničnom prijelazu, neće moći podnijeti zahtjev za azil.

“Po našim zakonima o imigraciji, predsjednik ima punu ovlast da prekine ili ograniči ulazak stranaca u Sjedinjene Države ako misli da je to od nacionalnog interesa”, dodaje se u priopćenju.

Ova odluka odmah je izazvala reakcije.

Moćna organizacija za zaštitu građanskih sloboda ACLU odmah je reagirala. “Američki zakon dopušta pojedincima da zatraže azil, bilo da su ušli na graničnom prijelazu ili ne”, oglasio se priopćenjem Omar Jadwat, čelnik te organizacije.

“Nezakonito je zaobići to načelo putem agencije ili izvršnom naredbom”, ocijenio je.

Predsjednik Trump je prošlog tjedna, prije izbora na polovini mandata, najavio da će potpisati izvršnu naredbu o tom pitanju.

Izvor: Hina/nb