Trump srezao broj izbjeglica koji smiju ući u SAD na 18.000

Foto: Gage Skidmore / wikimedia commons

Američki predsjednik Donald Trump dramatično je srezao broj izbjeglica kojima je dopušteno ući u SAD na 18.000, u trenutnoj fiskalnoj godini.

Smanjenje broja opravdano je humanitarnim razlozima ili je u nacionalnom interesu, stoji u memorandumu koji je Trump potpisao.

Naime, prema potpisanom memorandumu broj ljudi iz Iraka ograničen je na 4000, a broj kojima će biti dopušten ulazak u SAD iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa na 1500. Preostalih 12.500 ostaje za ljude koji se boje progona zbog svojih vjerskih uvjerenja, ili se odnosi na one koji potpadaju pod Američki program za prihvat izbjeglica.

To je najniža brojka od uvođenja američkog izbjegličkog programa 1980. Limit za prošlu fiskalnu godinu bio je 30.000 ljudi.

“U središtu vanjske politike Trumpove administracije jest predanost donošenju odluka na temelju realnosti, a ne želja te postizanje optimalnih ishoda temeljenih na konkretnim činjenicama”, ističe američki državni tajnik Mike Pompeo.

Tijekom 2016., posljednje godine mandata prijašnjeg predsjednika Baracka Obame, oko 85.000 izbjeglica moglo je ući u SAD. Trump je taj broj smanjio 2017., na oko 53.000 izbjeglica, prema izvješću koje je u ožujku objavilo ministarstvo domovinske sigurnosti. Američka vlada objavila je svoj plan potkraj rujna kazavši da će novi limit omogućiti vladi da se bavi otvorenim pitanjima na južnoj granici, koja je proglašena kriznom.

Podsjetimo, kada se je kandidirao za predsjednika SAD-a 2015. godine Donald Trump je obećao obračun s ilegalnom migracijom, pa je tako u kolovozu ove godine njegova administracija objavila novo pravilo koje će u praksi zabraniti legalnu migraciju ovisnu o socijalnoj državi.

Nova uredba osiguravat će da legalni migranti puno teže mogu osigurati stalno prebivalište u SAD-u ako su u prošlosti koristili bilo kakve oblike socijalnih primanja, uključujući korištenje subvencioniranih zdravstvenih usluga, te bonove za hranu i život u državnim stanovima.

Uredba će predstavljati blagodat za američke porezne obveznike u obliku godišnjeg smanjenja poreza za 57,4 milijarde dolara – iznos koji su porezni obveznici do sada svake godine davali za plaćanje troškova socijalne skrbi, kriminala i školovanja masovnog uvoza 1,5 milijuna novih, uglavnom nisko-kvalificiranih legalnih migranata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr