(VIDEO) Marakeški sporazum usvojile 164 države: Odbacile ga SAD, zemlje Višegradske skupine, Austrija, Australija…

Foto: Twitter

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres otvorio je u Marakešu konferenciju koja je okupila predstavnike više od 150 država voljnih potvrditi Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama, tzv. Marakeški sporazum.

Možete je uživo pratiti ovdje:

Sporazum su podržale 164 zemlje, među kojima i Hrvatska, od ukupno 193 članice.

Ovo je globalni problem koji su Ujedinjeni narodi odlučili početi rješavati. Kako će ići ta dinamika to je neizvjesno, neizvjesno je i koliko će trajati. Međutim činjenica je da se na globalni izazov rješenje može tražiti samo globalno”, kazao je ministar unutarnjih poslOva Davor Božinović hrvatskim novinarima uoči sastanka.

Protivnici strahuju od zadiranja u suverenitet, a zagovornici pozivaju na “zaštitu ljudskih prava”

Globalnom kompaktu usprotivio se niz država, među kojima neke iz srednje i istočne Europe. Protivnici Globalnog kompakta o migracijama kao najveće zamjerke navode zadiranje u suverenitet država, izjednačavanje legalnih i ilegalnih migracija te strahuju od nekontroliranog priljeva migranata, dok zagovornici pozivaju na “potrebu zajedničkog upravljanja migracijama i bolju zaštitu ljudskih prava”.

SAD, Austrija, Australija, Izrael, Bugarska, Švicarska, Latvija, kao i cjelokupna Višegradska skupina u kojoj su Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka – odbijaju potpisati Marakeški sporazum.

Australija odbija Marakeški sporazum te teško optužuje Ujedinjene narode i njihove stvarne motive

Izrael napušta Marakeški sporazum, Austrija smatra da treba štititi samo nacionalne interese

Latvijski parlament odbio Marakeški sporazum i pridružio se SAD-u, Švicarskoj, Austriji i Višegradskoj skupini

Plenković služi Bruxsellesu, a ne hrvatskim interesima

Premijer Andrej Plenković tvrdi da je Globalni kompakt “rezultat želje međunarodne zajednice da pronađe globalno rješenje prije svega za zakonite migracije”.

Ustvrdio je da je sporazum iz Marakeša globalni odgovor na pitanje migracija, da je riječ o neobvezujućem tekstu te da ga je potrebno potpuno demistificirati u hrvatskoj javnosti. Rekao je da je proces izrade toga dokumenta započeo donošenjem deklaracije UN-a 2016., prije nego što je on preuzeo vladu.

“Mislim da trebamo demistificirati ovu raspravu koja je krenula u hrvatskoj javnosti. To je pravno neobvezujući tekst, nije međunarodni ugovor, riječ je o katalogu mjera i ne vidim razloga zašto bi on trebao izazivati toliko prijepora i donekle generiranu histeriju od uvijek istih stranka i aktera. To je već ‘deja vu’, a što se tiče naše interne priče, mi ćemo lijepo objasniti svima, imati raspravu i vidjeti tko će ići u Marakeš. U krajnoj liniji poziv je išao izravno predsjednici, nije ni išao meni”, smatra Plenković.

Juncker slično kao Plenković ustvrdio da oni koji su se povukli iz Marakeškog sporazuma – ne čitaju 

Zanimljivo je da Plenković sluša i zastupa interese iz Bruxsellesa, a ne hrvatske interese. I Europska komisija je, slično kao i Plenković, ustvrdila da one zemlje koje ne prihvaćaju Globalni kompakt o migracijama ne znaju njegov sadržaj jer to ne bi učinile da su ga pročitale.

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas je odgovarajući na upit novinara da komentira rastući broj zemalja članica koje ne prihvaćaju Globalni kompakt, tzv. Marakešku deklaraciju, citirao je predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera koji je u Berlinu izjavio da “one zemlje koje su napustile kompakt ne bi to učinile da su ga pročitale”.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr