Vučić i Tadić zapetljali se u laži oko Jasenovca: Tko je bio tamo i zašto stalno idu u Veliku Gradinu u BiH?

tadić vučić donja gradina jasenovcu
Foto: Fah, Darko Gavric, commons.wikimedia.org; Fotomontaža: Narod.hr

…Lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo da nas ne bude strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bedu. Lažemo iz ljubavi i čovečnosti, lažemo zbog poštenja. Lažemo radi slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. Za ovu laž pod okupacijom, i običan idiot ima više mašte od mnogih romansijera. Laž je nužda: biološka, psihološka, nacionalna, politička…“, napisao je Dobrica Ćosić, otac srpske nacije, književnik, član SANU i bivši predsjednik države, u svojim “Deobama” 1961. godine, opisujući srpsku politiku, prošlu, aktualnu, ali po svemu sudeći i buduću.

Njegov citat donosimo vam u kontekstu prepucavanja oko osujećenog, nenajavljenog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Jasenovcu. On tvrdi, bio bi prvi srbijanski predsjednik koji bi posjetio Jasenovac. Javio se bivši predsjednik Srbije Boris Tadić tvrdeći da je on već bio u Jasenovcu. Tko je u pravu, a tko laže i zašto je mjesto Donja Gradina u BiH tako česta postaja u itinereru srbijanskih dužnosnika?

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u razgovoru prošloga tjedna za provladinu komercijalnu TV Pink, govoreći u kontekstu genocida u Srebrenici, koji on naziva “jezivim zločinom”, rekao je kako razumije mnoge strance zašto idu na komemoraciju u Srebrenicu, ali da “nikako nije jasno zašto ne odu na spomen žrtvama u Jasenovcu”.

Nakon toga je Vučić u nedjelju bez službene najave, planirao posjetiti Jasenovac i Pakrac. Za tu njegovu namjeru doznalo se neslužbenim kanalima, pa je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova zbog tog kršenja protokola – Srbiji, još u petak poslalo prosvjednu notu, a Vučiću je ulazak u Hrvatsku – zabranjen.

> Plenković Vučiću: ‘Govore nam da smo ustaška vlada, meni je to smiješno’
>Pupovac u Vučićevoj graničnoj eskapadi opet bira – Beograd
> ‘Milici Zavetnici’, srpskoj radikalki, zabranjen ulazak u Hrvatsku; evo što policija kaže za Narod.hr

Uslijedila je bujica reakcija u Srbiji na tu zabranu Vučićeva dolaska u Jasenovac, a u Hrvatskoj je SDSS-ov Milorad Pupovac, koalicijski partner Andreja Plenkovića, sazvao odmah izvanrednu konferenciju za novinare ustvrdivši da se “nije smjelo dogoditi da Vučić ne može doći u posjet Jasenovcu”.

Zagreb, 17. 7. 2022 – Saborski zastupnik i predsjednik SDSS Milorad Pupovac obratio se javnosti na izvanrednoj press konferenciji. Povod konferencije je jutros objavljena informacija o tome da Vlada RH nije dopustila dolazak Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, u privatni posjet Spomen-području Jasenovac. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Srbijanska ministrica rudarstva Zorana Mihajlović otkazala je posjet Zagrebu, oglasili su se ministar obrane Nebojša Stefanović, ministrica kulture i informiranja Maja Gojković, ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović, direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, premijerka Ana Brnabić,… srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin uz već uobičajeni vokabular, poručio je da će od nedjelje “svi dužnosnici hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole”, a Vučićevi mediji raspisali se o “ustaškom režimu”…

Ta salva reakcija s napadima na Hrvatsku doslovno je prekrila vijesti da se u subotu navečer u Grčkoj srušio ukrajinski zrakoplov Antonov AN-12BK koji je poletio iz Niša. Zrakoplov je prevozio oružje srbijanske tvrtke Valir, a ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su ukrajinski građani stradali prilikom pada aviona.

Tadić: “Laž da je prvi predsjednik koji je posjetio Jasenovac je morbidna”

Bivši predsjednik Srbije i vođa oporbene Socijaldemokratske stranke Boris Tadić optužio je već u petak aktualnog vođu države Aleksandara Vučića za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu ocijenivši kako se Vučić ponaša kao da “povijest počinje od njega”.

Srbijanski list Danas naveo je da je Tadić 2010. godine bio na komemoraciji u Jasenovcu, u povodu 65 godina od proboja logoraša, te u podvelebitskom selu Jadovno u Hrvatskoj, na komemoraciji povodom 70 godina od stradanja Srba, Židova i Roma u Drugom svjetskom ratu.

Nakon ovih Tadićevih izjava dio srbijanskih medija raspisao se navodeći da Tadić laže te da nije bio u Jasenovcu, već u Donjoj Gradini uz ponavljanje megalomanske teze srpskih hegemonista o 700.000 žrtava ustaškog logora, kao ključnog argumenta za teoriju o kolektivnoj hrvatskoj krivnji i genocidnom nasljeđu.

Tadić: “Vučićeva najava privatnog posjeta očigledna je provokacija”

Boris Tadić potom je u ponedjeljak u razgovoru za Nova.rs komentirao naum svog nasljednika na toj funkciji Aleksandra Vučića da bez službene najave hrvatskim vlastima posjeti Jasenovac i čitavu ideju do čije realizacije u konačnici nije došlo nazvao je provokacijom. Tadić se složio s tumačenjem da je u ovome slučaju prekršen diplomatski protokol, a uvjeren je da je Vučić to učinio namjerno kako bi mogao izvesti “kvazipatriotsku predstavu” što, s obzirom da je riječ o jasenovačkim žrtvama, smatra morbidnim.

“Njegova najava privatnog posjeta Jasenovcu potpuno je neprikladna i svojevrsno ponižavanje takvog posjeta, s obzirom da, ako uistinu želi odati počast jasenovačkim žrtvama, zbog čega bi se odricao kapaciteta koji ima kao predsjednik države i išao privatno? Nikada nisam čuo da je netko od njegove obitelji nastradao u Jasenovcu pa da bi se time opravdao privatan posjet, a i da je, opet ne razumijem zbog čega bi na ovaj način i uz sav ovaj spektakl išao u “privatan” posjet, kaže Tadić.

“I danas, kada kao bivši predsjednik izlazim iz zemlje, to bude prijavljeno i organizirano po određenoj proceduri. Zato i kažem da je najava privatnog posjeta očigledno provokacija.”, navodi Tadić.

> Miro Kovač za Narod.hr otkriva što stoji iza najnovije Vučićeve provokacije: Svake godine to radi u isto vrijeme…
> Mišetić: Pupovac je organizirao Vučićev posjet Jasenovcu kako bi izbalansirao ono što je napravio sa Srebrenicom

Ističe da je Vučiću ova “kvaziaptriotska predstava” očito potrebna u trenutačnim po njega sve težim okolnostima u kojima mu je sve teže izbjegavati uvođenje sankcija Rusiji, a istovremeno je njegova kosovska politika, smatra Tadić, “do te mjere ogoljena da već i sam priznaje da je Srbija za njegove vlasti dala sve, a dobila ništa”.

“Više sam puta bio u Jasenovcu, a u ulozi predsjednika države bio sam na komemorativnom skupu na području logora Jasenovac, odnosno u Donjoj Gradini. Dakle, Vučić ne bi svakako bio prvi predsjednik Srbije koji je bio u posjetu logoru Jasenovac. Sramotno je što ova vlast orkestrirano s režimskim medijima pokušava prikazati da moj posjet Donjoj Gradini nije bio posjet Jasenovcu. Donja Gradina je bio logor u sklopu Jasenovca i mjesto na kojem se održavala komemoracija, iako sada besramno pokušavaju predstaviti da to nije Jasenovac. Time šalju poruku da njima nije stalo do odavanja počasti žrtvama, već nacionalističkog mjerenja na teritoriju koje države se danas nalazi koji dio tog logora. A ja sam svakako bio kao predsjednik države i u Jadovnom, koji je na teritoriju Hrvatske i gdje je ubijen moj djed po majci Strahinja Kićanović, koji je prethodno bio interniran upravo u Jasenovcu”, kazao je Tadić.

>Ante Letica: ‘Vučić je pokušao na jedan bahati način ući u Republiku Hrvatsku kao da ulazi u Niš’
> Božinović otkrio detalje oko Vučićevog pokušaja nenajavljenog ulaska u Hrvatsku

“Ono što je danas o meni na Pinku iznijela premijerka Ana Brnabić je zaista bestidno. Najviši predstavnici ove vlasti u pokušaju da se predstave kao patrioti ne prezaju upućivati riječi da je netko antisrbin i čak i antičovjek! Iz opasnog boljševičkog narativa koji je svojstven ovoj vlasti prešli su na eksplicitno dehumaniziranje, što samo govori o količini njihovog straha pred činjenicom da rok njihovih kvazipatriotskih obmana ubrzano ističe”, smatra Tadić.

Upitan zašto se Brnabić i Dodik uporno drže tvrdnji da bi Vučić bio prvi srbijanski predsjednik koji je položio cvijeće u Jasenovcu navodi da je to zato što se dio sustava koncentracijskog logora Jasenovac nalazi na teritoriju Hrvatske, a dio na teritoriju “Republike Srpske”, “a oni ovakvim izjavama šalju skandaloznu poruku da je za njih logor Jasenovac samo onaj dio koji se nalazi na teritoriju Hrvatske. A na kakve je onda komemoracije odlazio Dodik svih prethodnih godina u Donjoj Gradini? Na kakvoj komemoraciji je Vučić bio ove godine u Donjoj Gradini? To za njih više nije Jasenovac? Manipuliraju namjernim stvaranjem konfuzije između imena logora i mjesta Jasenovac. Donja Gradina je inače najveća masovna grobnica Jasenovca, ali je za Vučića očigledno od toga važnije na teritoriju koje države se danas nalazi i kako to može biti upotrijebljeno u svrhu izgradnje kulta njegove ličnosti i bezočnog napada na političke protivnike”, zaključuje Tadić.

Jasenovac i Donja Gradina

Društvenim dogovorom o osnivanju, održavanju, korištenju, izgradnji i upravljanju Spomen područjem Jasenovac iz 1983., Donja Gradina uključena je u jedinstveno Spomen područje Jasenovac.

Do 1991. jedinstveno Spomen područje Jasenovac, raspadom SFRJ podijeljeno je geografski i administrativno na dvije samostalne institucije: JUSP Jasenovac u Republici Hrvatskoj i Spomen područje Donja Gradina u Bosni i Hercegovini, navodi se na stranicama JUSP Jasenovac.

> Vučić u Donjoj Gradini: Stradanja 90-ih nemoguće shvatiti bez Jasenovca i patnje srpskog naroda
> (VIDEO) Skandalozne izjave patrijarha Ireneja izrečene u Donjoj Gradini: U Jasenovcu je ubijeno milijun Srba i katolički svećenici bili su ‘rekorderi u zločinu’!
donja gradina
Foto: Darko Gavric, commons.wikimedia.org

Podsjetimo, Vučić je 2015. godine u Donjoj Gradini prilikom sudjelovanja na obljetnici obilježavanja stradanja u logoru Jasenovac i Donja Gradina usporedio Jasenovac sa Yad Yashemom, a njegov govor iz Bačke Palanke 2018. na komemoraciji za Srbe stradale u Oluji podsjetio je na huškački govor mladog Vučića iz Gline 1995. kada je usporedio Tuđmana s Hitlerom, branitelje s nacistima te sudbinu Srba iz Krajine povezao sa sudbinom židovske djevojčice Anne Frank.

> (VIDEO) Ovako je Aleksandar Vučić govorio 1995. godine, nekoliko mjeseci prije Oluje!
> Integralni govor Aleksandra Vučića u Glini – ‘Vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji!’

Profesorica Lea David, stručnjakinja na temu holokausta sa Sveučilišta u Haifi, upozorava da od 2005. diskursom o holokaustu u Srbiji upravlja Odbor za Jasenovac (Srpske Pravoslavne Crkve) i tako se obrazovanje na temu holokausta odvija unutar granica srpskog sjećanja. Holokaust tako postaje kontekstom u kojem su se odvijali masakri Srba, a Židovi i Romi koji su u Jasenovcu stradali postaju srpska “braća u stradanju”. Odbor za Jasenovac odmah se povezao s Yad Vashemom u Izraelu preko Jovana Ćulibrka, (episkopa pakračko-slavonskog, op. a.). Tako se memorijalizacija holokausta počela služiti srpskim političkim ciljevima.

> Plenkovićev koalicijski partner povodom Oluje sa srbijanskim vrhom na skupu pod sloganom “Oluja je pogrom”!
> Pupovac u Jasenovcu traži sankcije za ‘ustaške simbole’, Mesić ukidanje HOS-a

Ne treba zaboraviti da je Ćulibrk još 2016. u razgovoru za Jutarnji list potencirao govor o nepoznatom, ali moguće većem broju žrtava u Jasenovcu od onoga što se pretpostavlja. “Ogroman hijatus od četiri stotine tisuća govori nam da i u slučaju Jasenovca moramo računati na veliku marginu. Ta margina je velika kada se radi o mnogo sistematičnijoj nacističkoj industriji smrti i može se očekivati da će ona biti još veća, u postotcima, kada je u pitanju NDH“, rekao je tada za Jutarnji.

“Bez dugotrajnog i posvećenog rada većeg broja naučnika, nikada nećemo imati ni približan broj stradalih, i tko god u ovom trenutku pretendira da vlada konačnim brojem žrtava, jednostavno je – i tu ne biram riječi – pretenciozni amater. Ovo je pak važno: i beogradski Muzej žrtava genocida i Spomen-područje Jasenovac u ovom trenutku imaju približno isti broj imena žrtava Jasenovca. To je svakako najdragocjenije što imamo i dobra osnova za svaku buduću suradnju”, ustvrdio je tada Ćulibrk.

> Ustoličenje mitropolita u Crnoj Gori: Pakrački episkop Ćulibrk skočio padobranom s velikom srpskom zastavom
> Raskrinkan povjesničar koji manipulira s podatcima o Jasenovcu: Njemačka mu oduzela odlikovanje, Izrael ga demantira
> Koić i Banić: Nova genijalna ideja iz JUSP-a Jasenovac za povećanje popisa pod svaku cijenu

Još skandaloznije tvrdnje iznio je bivši patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej. Naime, tijekom obilježavanja žrtava jasenovačkog logora na prostoru Donje Gradine (BiH) 2019. godine Irinej je ustvrdio da je u Jasenovcu pobijeno preko milijun osoba srpske nacionalnosti, ali i da su neki katolički svećenici bili provoditelji najokrutnijih kazni i smaknuća u tom logoru.

Istu je klevetu ponovio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić godinu poslije, kada je povodom iste komemoracije uzvikivao da Srbija neće zaboraviti “nijedan logor, nož, malj, metak, nijednu grobnicu, nijedan zločin, niti jedno ime onih koji su provodili državnu politiku istrebljenja čitavog jednog naroda, srpskog.”

“Njemački podatci su govorili da je u NDH ubijeno gotovo milijun Srba, što jasno pokazuje da je njihovo istrebljenje bila državna politika i da je to bio genocid, što se nikada ne smije zaboraviti”, kazao je tada Vučić.

Čelnik ‘Republike Srpske’ Milorad Dodik isti je narativ upotrijebio kao povod govoru o nužnom ujedinjenju RS-a sa Srbijom. “Ne smijemo oklijevati da kažemo da je jedna od stvari koju moramo ostvariti državno jedinstvo RS-a i Srbije. Koliko god se to nekome ne sviđalo ili nekoga vrijeđalo, to je srpska nacionalna ideja ovog stoljeća, ne ove ili sljedeće godine”, rekao je Dodik 2018. godine, zahtijevajući da se zločini počinjeni u NDH proglase genocidom nad Srbima.

> Suradnik Save Štrpca, agresor na Hrvatsku nije se pojavio na tribini udruge Privrednik zbog ‘sigurnosnih razloga’
> Dr. sc. Krišto reagirao na izjavu episkopa Ćulibrka: ‘Proglašavanje NDH ‘ultrakatoličkom’ državom u svrhu blaćenja Katoličke Crkve za ‘šutnju’ o holokaustu’

“To je zločin koji nije zastario niti može zastarjeti. Smatram da je na generaciji znanstvenika ovog vremena i političara, ali i budućih generacija, da ustraju na zahtjevu da se stradanje i ubijanje Srba u Jasenovcu okarakterizira kao genocid“, rekao je tada Dodik.

Profesorica David u tom smislu naglašava da, “budući da su ustanovili Srbe kao žrtve holokausta, srpsko političko vodstvo sve je više marginaliziralo ulogu srpskih partizana u II. svjetskom ratu, a naglašavalo – i konačno rehabilitiralo – fašističku i nacionalističku četničku grupaciju. Odgovornost Srba za Domovinski rat 1990-ih sustavno se ignorira, a diskurs o holokaustu služi zatvaranju svake mogućnosti javne rasprave o ratu koji – i ako se spomene – služi samo prikazivanju Srba kao žrtava”, ističe profesorica David.

“Diskurs holokausta koristi se kao sredstvo za poboljšanje međunarodnog imidža Srbije, ali na domaćem terenu rabi se isključivo za promicanje srpskog nacionalizma”, zaključno upozorava profesorica David.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.