BiH: Ministarstvo obrane “pere ruke” i tvrdi da su vojnici u Banjoj Luci bili zakonito

Foto: fah

Najviši dužnosnici ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i ključni generali oružanih snaga te zemlje zaključili su kako oni ne snose nikakvu odgovornost za skandal izazvan postrojavanjem vojnika u Banjoj Luci 9. siječnja, kada je obilježen neustavni praznik dan Republike Srpske.

Takvo stajalište sadržano je u priopćenju objavljenom u četvrtak u Sarajevu i u kojemu se navodi kako iza njega stoje ministrica obrane Marina Pendeš, njen srpski i bošnjački zamjenik Boris Jerinić i Sead Jusiće te zapovjednik Zajedničkog stožera oružanih snaga general Anto Jeleč i njegovi zamjenici generali Mirko Tepštić i Senad Mašović.

“Unutar ministarstva i lanca zapovjedanja Oružanih snaga BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis povodom sudjelovanja Treće pješačke pukovnije koji baštini tradiciju vojske RS na obilježavanju 9. siječnja kao dana RS u Banjoj Luci. Oružane snage BiH su se potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obveza”, stoji u priopćenju.

Ministrica obrane i njezini zamjenici te trojica ključnih generala suglasili su se kako ipak postoji “potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama”, što će biti provedeno u suradnji s Predsjedništvom BiH kao vrhovnim vojnim zapovjedništvom.

Stajalište čelnika Ministarstva obrane BiH i vojnih zapovjednika u opreci je s reakcijom zapovjednice NATO stožera u Sarajevu, američke generalice Giselle Wilz.

Ona je u pisanoj izjavi objavljenoj u srijedu istaknula kako u slučaju postrojavanja pripadnika oružanih snaga BiH, u sklopu obilježavanja neustavnog praznika, odgovarajuća tijela vlasti BiH imaju odgovornost “provesti istragu i poduzeti odgovarajuće mjere”.

Konkretne sankcije za sada prijete jedino bošnjačkom doministru obrane Jusiću. Njegovu smjenu s te dužnosti od predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u srijedu je zatražila stranka Savez za bolju budućnost (SBB), koja ga je i kandidirala.

Jusić je unatoč pozivu iz te stranke odbio dragovoljno podnijeti ostavku, uz konstataciju kako nije kriv jer nije uradio ništa protuzakonito.

Jusić je kao ovlašena osoba u ime Ministarstva obrane BiH potpisao suglasnost na zahtjev predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se četrdesetak vojnika izvede na ulice Banje Luke i tamo bude postrojeno u vrijeme parade kojom je vlast RS obilježavala dan entiteta.

Ivanić za to nije imao suglasnost Predsjedništva BiH, a i stajalište Ministarstva obrane BiH bilo je kako nitko od vojnika ne smije biti angažiran u Banjoj Luci 9. siječnja s obzirom da je riječ o prazniku kojega je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim i ukinuo ga.

Ostalo je nejasno kako su sada u Ministarstvu obrane BiH zaključili kako je sve provedeno po zakonu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina