Hrvatski hidrografski institut partner u projektu prikaza morskog dna: Cijeli niz podataka o moru

Foto: Fah

U organizaciji Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI) kao partnera projekta, u utorak je u Splitu počeo godišnji sastanak projekta “EMODnet-Bathimetry” (European Marine Observation and Data Network”), koji ima za cilj prikazati dno europskih mora u višedimenzionalnom digitalnom formatu kako bi se široj javnosti omogućilo pretraživanje i pregled.

Ravnateljica HHI-a Vinka Kolić rekla je da je Hrvatska isporučila dio podataka u skladu s nacionalnom regulativom i tako doprinijela administriranju projekta. Objašnjava da je EMODnet-High Resolution Seabed Mapping (HRSM) dvogodišnji projekt pokrenut 20. prosinca 2016. godine, kada je potpisan ugovor između Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (EASME) od strane Europske komisije i članova konzorcija EMODnet-HRSM.

Na sastanku u Splitu sudjeluje 41 organizacija iz 20 zemalja, od čega je 18 članica EU, a preostale ustanove čine instituti koji istražuju more od čega je i nekoliko nacionalnih hidrografskih ureda. Nazoči 55 sudionika koji će razgovarati o aktivnostima projekta koje se provode vezano za isporuku podataka.

Projekt je u završnoj fazi implementacije, a već se pokrenula i inicijativa za nastavak projekta u doglednom razdoblju, kazala je Kolić i izrazila nadu da će HHI biti partner i u sljedećoj fazi projekta, čija je ukupna vrijednost 9,5 milijuna eura.

Pomoćnik ravnateljice za međunarodnu suradnju i sigurnost plovidbe kapetan Željko Bradarić istaknuo je da je inicijativa bila prepoznata kroz Europsku komisiju, zato što su podatci batimetrije, odnosno o dubini mora prepoznati ne samo za osnovnu djelatnost hidrografskih ureda te izradu pomorskih karata i navigacijskih publikacija, nego i za potrebu šire zajednice.

“Podatci o dubinama, sedimentu i fizički oceanografskim parametrima su potrebni i u drugim sektorima. Zato su inicijativa, projekt i njegovi ciljevi vrlo važni za cijelu zajednicu gdje ti podaci mogu biti upotrebljivi. Projekt obuhvaća cijeli niz podataka o moru, a postoje i drugi parametri mora, pa su u ovom projektu prisutne i druge institucije”, izjavio je Bradarić.

Nositelj projekta je francuski hidrografski institut SHOM čiji je glavni projekt menager Thierry Schmitt za Hinu rekao kako je njihova uloga u projektu koordinirati sve administrativne poslove u vezi realizacije ciljeva projekta onako kako su ugovorene sa svakim partnerom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/gs