110. obljetnica Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice

Klinika za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice obilježila je u petak 110. godišnjicu djelovanja – davne 1904. godine, kada je započela s radom, bila je prvi dječji odjel u Hrvatskoj, kao i na području jugoistočne Europi.

U Klinici za pedijatriju godišnje se hospitalizira 3.300 djece, a u polikliničkoj djelatnosti obavi oko 26.000 pregleda i provede 17.500 dijagnostičkih postupaka.

Klinika ima 78 kreveta, među kojima 60 u stacionarnom dijelu, a 18 u okviru dnevne bolnice, rekla je na svečanosti sanacijska upraviteljica KBC-a Sestre milosrdnice Vesna Šerić.

Dodala je kako se velika pozornost posvećuje humanizaciji boravka djece u Klinici, čemu je naročito pridonijelo njezino uređenje nakon požara koji ju je zahvatio 2002. godine, jer su objedinjeni ambulantni i bolnički odjel, povećani kapaciteti uz mogućnost smještaja majki dojilja uz dijete, kao i apartmanski smještaj.

U radu Klinike zastupljene su gotovo sve pedijatrijske subspecijalnosti, a neke od djelatnosti po kojima je klinika prepoznatljiva su liječenje respiratornih poremećaja u djece, dijagnostika srčanih grešaka dječje dobi, dijagnostika i terapija hipertenzije, neuropedijatrijsko praćenje djece s cerebralnim napadima, te skrb o djeci i adolescentima s poremećajima u jedenju.

U sklopu oblježavanja 110. obljetnice Klinike održan je poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja “Debljina i poremećaji u jedenju – lice i naličje istog problema”.

Klinika se tom problematikom sustavno bavi gotovo 30 godina, a danas je jedini centar u Hrvatskoj koji ima organiziran multidisciplinarni tim za liječenje anoreksije u dječjoj dobi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah