Kaić se mora opravdavati zbog činjenica o majmunskim boginjama nakon napada Jelene Veljače

veljača kaić
Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

“Homoseksualci su rizična skupina, ali samo zbog broja ostvarivanja bliskih kontakata s nepoznatim osobama”, objasnio je, ponovno, Bernard Kaić iz HZJZ-a u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se bolest majmunskih boginja pojavila u SAD-u, Kanadi, Britaniji, Portugalu, Španjolskoj… u prvom redu kod homoseksualaca i epidemiolozi potvrdili da je “virus koncentriran među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima”, ubrzo je počela kampanja lijevo-liberalnih medija s umanjivanjem značaja rizične skupine, pa i dodatnih napomena da “majmunske boginje nisu bolest homoseksualaca”, iako to nitko od liječnika nije ni tvrdio.

> Homoseksualna povorka na Kanarskom otočju povezana s nizom slučajeva zaraze majmunskim boginjama

>Majmunske boginje pojavile su se u SAD-u, Kanadi, Britaniji, Portugalu, Španjolskoj kod homoseksualaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>HZJZ: Postoji mogućnost unosa majmunskih boginja u Hrvatsku – za sada svi oboljeli muškarci

> Epidemiolog o majmunskim boginjama: ‘Virus je koncentriran među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima‘

Specijalist epidemiologije dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med. u subotu je upozorio da je virus koncentriran među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za sada izgleda da je bolest koncentrirana unutar zajednica muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, ali naravno da se bilo tko drugi može zaraziti u bliski kontakt s bolesnikom, ali ono što je važno za znati je da su bolesnici zarazni samo kada su bolesni, a kasnije nisu”, objasnio je dr. Kaić, voditelj Odjela za sprečavanje zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Kada je riječ o zaštiti od bolesti dr. Kaić preporučuje da se u bliski kontakt stupa samo s poznatim ljudima, jer je glavni način prijenosa ove bolesti kapljični put ili intimni kontakt.

Veljača o “Kaićevom analnom alarmu zbog majmunskih boginja”

“Kaićev analni alarm zbog majmunskih boginja: Tužno je da 40 godina od AIDS-a nismo puno napredovali”, glasio je naslov Jutarnjeg lista u kolumni aktivistice i glumice Jelene Veljače koja se pobunila protiv tvrdnji hrvatskog stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Veljača se ‘pohvalila’ spolno prenosivom bolešću

> Grmoja za Narod.hr: Osim što poziva na nasilje i histeriju, koje još kompetencije Veljača ima?

“Postavlja se etičko pitanje: smijemo li medijski komunicirati da su majmunske boginje bolest “muškaraca koji spavaju s muškarcima”?”, ustvrdila je Veljača, dan nakon što je otkriveno da je homoseksualna povorka na Kanarskom otočju povezana s nizom slučajeva zaraze majmunskim boginjama.

“Neki slučajevi majmunskih boginja zabilježeni su kod muškaraca koji su imali seksualni odnos s muškarcima. Ovo nije bolest homoseksualaca kao što neki mediji govore, to nije slučaj”, tumačio je Andy Sale iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiolog objašnjava zašto su homoseksualci rizična skupina

Epidemiolog Kaić opet je morao objašnjavati zašto su homoseksualci rizična skupina.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izvijestili su kako je bolest zabilježena većinom kod muškaraca.

“I da se veći dio tih muškaraca deklarira kao muškarci koji imaju spolni odnos s muškarcima i da su imali u vrijeme vjerojatnog zaražavanja, znači tjedan dva prije početka bolesti brojne spolne partnere. To je jedna važna obavijest za tu zajednicu da znaju da postoji ta mogućnost i da trebaju paziti. Pa jesu rizična skupinaa, ali samo zbog broja ostvarivanja bliskih kontakata s nepoznatim osobama“, objasnio je dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a u ponedjeljak za Dnevnik Nove TV.

Dodaje da i svatko drugi može biti rizična skupina ako ima puno kontakata s nepoznatim ljudima. Smatra da ako bolest dođe u Hrvatsku neće biti velikog širenja. Eventualno nekoliko slučajeva. Simptomi su slabost, glavobolja, povišena temperatura, osip…

“Taj osip se mijenja od crvene flekice, kvržice, mjehurića, do gnojnog mjehura, na kraju i krasta, koja otpadne – slično kao vodene kozice. Oboljeli moraju biti u izolaciju toliko dugo dok im sve kraste ne otpadnu zato što su i kraste zarazne. I to je tih dva do četiri tjedna”, dodao je dr. Kaić.

Majmunske boginje šire se kapljičnim putem, izravnim tjelesnim kontaktom. Može biti i indirektnim primjerice preko posteljine. Ali širenje bolesti nije baš tako lako kao kod COVID-a.

“Nećemo imati tisuće, desetke tisuća slučajeva majmunskih boginja. Ovo nije nešto oko čega bi se opća populacija trebala brinuti. Trebamo istraživati, moramo ograničiti prijevoz i zaštititi ljude. Ali ovo neće biti sljedeći COVID”, kazao je Daniel Bausch iz American Society of Tropical Medicine & Hygiene.

Ipak već se uvela karantena i to u Belgiji. Svi zaraženi moraju biti u karanteni 21 dan.

Majmunske boginje – HIV – AIDS – rizične skupine

“Sam naziv – majmunske boginje – zvuči zastrašujuće, a istup epidemiologa Bernarda Kaića u kojem je jasno rekao da za sada obolijevaju muškarci koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima ostavlja prostor za istovremeno olakšanje (dobro je, nisam rizična skupina, ne ševim se u dupe) za koje ne možemo biti do kraja sigurni da je uopće utemeljeno na stvarnosti i, što je jednako opasno, za stigmatizaciju koju je svijet gledao u vrijeme epidemije AIDS-a. U međuvremenu smo naučili da se HIV-om mogu zaraziti i žene i heteroseksualni muškarci, ali šteta koja je napravljena gay zajednici, pa i pacijentima oboljelim od HIV-a….”, tvrdi glumica Jelena Veljača u svojoj kolumni.

Iako ni HIV, virus koji uzrokuje AIDS, nije koncentriran isključivo kod homoseksualaca, “epidemiološki pokazatelji govore da je više od 90 % novootkrivenih slučajeva HIV-a svake godine u Hrvatskoj kod muškaraca koji imaju seksualne odnose s muškarcima“, kaže dr. Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu za Večernji list, odgovarajući na pitanje zašto homoseksualci u Hrvatskoj ne mogu biti darivatelji krvi.

“Kriterije donosi struka vođena sigurnošću primatelja krvi i sukladno epidemiološkim gibanjima i riziku. Ovdje nije riječ o diskriminaciji jer nije to jedina populacija koja ne može dati krv”, objasnila je lani dr. Jukić.

Put prijenosa HIV-a/AIDS-a

Za ukupno 1899 zabilježena slučaja HIV-a/AIDS-a za koje se ima podatak o putu prijenosa, raspodjela prema vjerojatnom putu prijenosa pokazuje da se velika većina oboljelih zarazila nezaštićenim spolnim odnosom (89 %). Najčešći prijavljeni put prijenosa je spolni odnos između muškaraca ili biseksualni kontakt (82 % u 2021, kumulativno 71 %), dok je drugi najčešći put prijenosa spolni odnos između žene i muškarca. Udio zaraženih putem injektiranja droga je 4 %. Vertikalni prijenos (sa zaražene majke na dijete) čini 1 % od ukupnog broja zabilježenih slučajeva zaraze HIV-om, navodi HZJZ.

Među slučajevima zabilježenim u 2021. godini, bilo je 65 muškaraca (92 %) i 6 žena (8 %). Od 71 slučajeva HIV/AIDS u 2021. godini, u 58 osobe (82 %) je vjerojatni put prijenosa spolni odnos među muškarcima, kod 11 osoba (15 %) spolni odnos između muškarca i žene i za dva slučaja (3 %) put prijenosa nije bio upisan.

U analizi kumulativnih podataka za razdoblje 1985. – 2021., za slučajeve za koje imamo podatak o boravištu županije oboljelog, najveći broj oboljelih od infekcije HIV-om je zabilježen u Gradu Zagrebu (712), a najmanji u Ličko-senjskoj županiji (11), a najčešće prijavljivani put prijenosa bio je MSM u svim županijama, navodi HZJZ.

Foto: hzjz.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.