Jedete ljutu hranu? Duže ćete živjeti

Redovno konzumiranje ljute hrane povezano je s dugovječnosti kao i s manjim izgledima oboljenja od raka, bolesti srčanih i dišnih puteva, prema istraživanju objavljenom u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naše je istraživanje pokazalo da ljudi koji redovito jedu ljutu hranu osim što produljuju svoj životni vijek imaju i manje izglede oboljenja od smrtonosnih bolesti”, ističe skupina znanstvenika u članku koji je objavio britanski časopis British Medical Journal (BMJ).

Nakon višegodišnjeg praćenja navika pola milijuna Kineza, istraživanje pokazuje da oni koji gotovo svakodnevno konzumiraju ljutu hranu imaju 14 posto manje izgleda oboljeti od smrtonosnih bolesti u odnosu na osobe koje takvu hranu konzumiraju rjeđe od jednom tjedno.

Isto vrijedi za žene i muškarce, a posebice se odnosi na one koji jedu ljutu hranu i ne piju alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ti rezultati potvrđuju dosadašnja istraživanja o mogućem zaštitnom utjecaju začinjene hrane na ljudsko zdravlje”, navela je međunarodna ekipa koju su vodili znanstvenici Kineske akademije medicinskih znanosti, koja potpisuje članak.

Glavni sastojak ljute papričice, najkorištenijeg začina u Kini je kapsaicin, aktivna tvar koja ima antioksidantno i protupalno djelovanje, a djeluje i protiv pretilosti i pojave raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.