Ponedjeljak, 20 siječnja, 2025
-0.1 C
Zagreb
Pratite nas:

Kako restorani pridonose epidemiji gojaznosti

Podijeli

Restorani diljem svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija.

Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama.

“Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše”, kazala je glavna autorica studije, Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu. “I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik utjecaj na globalnu gojaznost”.

Svjetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija procjenjuje da 1,9 milijarda odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, a 600 milijuna ih je gojazno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Pročitaj više

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci