Novo istraživanje pokazalo je kako sol može biti problem za pubertet, s obzirom da uzimanje tri do četiri puta više soli nego što potrebno odgađa pubertet. Isto je i s manjkom soli, točnije, ako se sol uopće ne uzima, navodi Daily Mail.
Sol se pokazala jako bitnom za pubertet. Rezultati prikazani na Europskom kongresu endokrinologije u Dublinu prvi su takve vrste, s obzirom da se do sada uglavnom proučavao samo utjecaj masti na pubertet.
“Prehrana s puno masti ubrzava dolazak puberteta, ali naše istraživanje je pokazalo će čak i punomasna prehrana s povećanom količinom soli prouzročiti kašnjenje puberteta”, navodi vodeća autorica istraživanja, Dori Pitynski sa Sveučilišta u Wyomingu.
Nedavno je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da stanovništvo širom svijeta konzumira daleko više soli nego što je neophodno. Hrana koju konzumiramo sadrži sve više i više soli. Preporučena dnevna količina soli za odraslu osobu je 5 grama, a npr. 75% pizza sadrži više od toga. Soli ima u hrani poput mlijeka, vrhnja ili jaja. U puno većim količinama nalazimo ju u prerađenoj hrani poput kruha.
“Trenutačna konzumacija soli među stanovništvom zapadnih zemalja može drastično utjecati na reproduktivno zdravlje, i zahtjeva daljnju pažnju.” zaključila je Pitynksi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/dailymail.co.uk
Photo: Daniele Testa/flickr
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.