Test otkrivanja karcinoma vrata maternice iz urina

Jednostavni urinski test otkrivanja virusa koji uzrokuje karcinom vrata maternice manje je invnazivan i prihvatljiva je alternativa sadašnjem uzimanju brisa za razmaz, objavili su znanstvenici u utorak.

U istraživanju koje je uspoređivalo preciznost dijagnoze testa iz urina u odnosu na bris znanstvenici iz Britanije i Španjolske utvrdili su da su rezultati urinskog testa dobri i da bi test na ljudski papiloma virus (HPV) iz urina mogao povećati broja žena koje su obuhvaćene programima ranog otkrivanja raka vrata maternice.

“Otkrivanje HPV-a u urinu je neinvanzivno, pristupačno i prihvatljivo za žene a test s tim kvalitetama mogao bi znatno povećati broj žena kojima je prihvatljiv”, napisali su znanstvenici u utorak u internetskom izdanju časopisa British Medical Journal.

Analizu koja je obradila rezultate 14 istraživanja s ukupno 1443 seksualno aktivne žene provela je Neha Pathak s ženskog istraživačkog instituta na londonskom sveučilištu Queen Mary.

U usporedbi s brisevima, HPV je u urinu otkriven u 87 posto slučajeva dok je u 94 posto slučajeva točno utvrđeno da nema infekcije HPV-om.

Test iz urina za posebno rizične sojeve HPV-a, koji izazivaju većinu slučajeva raka vrata maternice, potvrdio je postojanje virusa u 73 posto slučajeva u odnosu na rezultate brisa a točno je utvrdio da virusa nema u 98 posto slučajeva.

Infekcija HPV-om jedna je od najčešće spolno prenosivih infekcija s do 80 posto seksualno aktivnih žena koje ga u nekom trenutku u životu dobiju.

Rak vrata maternice odnio je živote oko 266.000 žena u 2012. većinom u siromašnijim zemljama, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: Alex brollo