Zašto mnogi sir smatraju zdravom i idealnom hranom?

Koliko je neka hrana zdrava nije lako odrediti, naime, ovisno o organizmu. Što je nekima zdravo drugima može biti štetno. Nažalost, ne smiju svi jesti svu hranu, no, postoji hrana koju velika većinu ljudi, pa čak i onih koji su, nesrećom, slabijeg zdravlja, smiju konzumirati, gotovo u količinama koje žele. Pritom je uvijek važno imati na umu značaj umjerenosti, kako u jelu tako i u piću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je odabrati ono što vam odgovara

Sir je jedna od onih delikatesa koje smijemo jesti pa čak i ako iz nekog razloga moramo držati dijetu. Amerikanci, koji nisu baš ogledni primjer kada je umjerenost u hrani u pitanju, imaju nacionalni dan sir, on je uvijek 20. siječnja, pritom se u Americi redovito vode rasprave kakve vrste sira jesti, koji odabrati i zašto. Važno je obratiti pozornost prilikom kupnje kako biste odabrali sir kako biste ga na kraju najbolje iskoristite ali i čuvali, kao svaka hrana tako i sir nema neograničeni rok trajanja, navodi joybauer.com.

Naime, ukoliko kupujte sir na tržnici, prije svega mislimo na svježi sir, ali i sušeni, važno je da ga probate, koliko vam odgovara. To je posve normalno, u Americi uobičajeno, i nitko vam zbog toga, posebno ne prodavač, neće prigovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najzdraviji kozji sir?

Djelomičnim pogledom na sir možete naslutiti njegov ukus, iz iskustva je posve jasno da su meki sirevi svježi te blagi, dok su tvrdi, sušeni sirevi, nešto žešći, većinom imaju opor okus te su puno slaniji, što i moraju biti kako se ne bi pokvarili.

Prodavač će najbolje znati čiji je sir, odnosno, je li kravlji, kozji ili ovčji sir, o tome uvelike ovisi njegov ukus. U Americi, kao uostalom i kod nas u Europi, popularniji je kravlji sir, iako se stručnjaci dobrim dijelom slažu da je kozji sir najzdraviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuvajte ga u idealnim uvjetima

Bez obzira koju vrstu sira odabrali bitno je da ga držite u predviđenom okolišu, odnosno, na prikladnoj temperaturi, drugim riječima, važno je sir držati u hladnjaku, no, ne preporučuje se na vratima hladnjaka, budući da se čestim otvaranjem vrata hladnjaka mijenja temperatura a to nipošto nije preporučljivo kada su mliječni proizvodi u pitanju, dakle, ne samo sir. Sir je važno umotati u postavljeni papir te u plastičnu vrećicu, kako bi očuvao svoju kvalitetu, tek nakon toga može u hladnjak.

Plijesan odstranite, ali ostatak sira ne bacajte

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako sir zna dobiti plijesan tako taj dio jednostavno odstranite, nešto dalje od mjesta plijesni, no, ostatak sira ne bacajte, čak i ako je tvrđi nego inače, tvrđi sirevi teže se kvare od svježih. Uostalom, tvrđe sireve možete naribati. Za razliku od tvrđih sireva mekane sireve potrebno je sjeći pažljivije, pa čak i koncem za zube, naime, tako dobijete jednake dijelove koje onda možete poslužiti svojim gostima.

Sir, već pretpostavljate, možete pripremiti na više način, kao prilog uz više vrsta jela, a možete ga jesti kao zasebnu namirnicu. Dakle, izbor je velik, a sve uglavnom ovisi o osobnim afinitetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.