Zdrava, hranjiva, ukusna: Ljekovitost bundeve i njezinih sjemenki

bundeve
Foto: Thinkstock

Bundeva (lat. Cucurbita pepo) jesenska je namirnica bogata hranjivim tvarima, a posebno karotenoidima, među kojima je najpoznatiji beta-karoten, antioksidans koji se u ljudskom tijelu pretvara u vitamin A te pokazuje mnoge zdravstvene dobrobiti. Osim što je bogat izvor vitamina A, vrlo je dobar izvor vitamina C, piše Glas Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Važan mineral: Ovo su znakovi nedostatka magnezija koje ne biste trebali ignorirati

> Bučino ulje – crno tekuće zlato međimurskog kraja

To sinergijsko djelovanje antioksidansa potiče imunitet, djeluje protuupalno, pomaže u sprečavanju razvoja ateroskleroze i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beta-karoten pomaže i kod oštećenja kože uzrokovanoga suncem i usporava starenje. Izvrsnu ljekovitost ima ulje sjemenaka poznato kao bučino ulje. To ulje jedan je od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline. Ta se kiselina pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, za koju je dokazano da snižava trigliceride i sprječava promjene ritma rada srca.

ALA u prehrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i krvožilnoga sustava. Osim toga, to ulje jača imunosni sustav, potiče obnovu eritrocita, ublažava sindrom iritabilnog crijeva, otklanja bolove u zglobovima.

* Sjemenke bundeve dobar su izvor magnezija i pridonose regulaciji visokoga krvnoga tlaka i prevenciji napadaja migrene, a visoka koncentracija bakra pridonosi smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Iako je slatka, bundeva se preporučuje dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks i neznatno povisuje razine šećera u krvi. Također djeluje na obnavljanje stanica gušterače. Osim toga dobra je za mršavljenje jer je vrlo zasitna i siromašna kalorijama (26 cal / 100 g).

* Redovita konzumacija sjemenki bundeve i bučina ulja (barem jedna žličica dnevno) pomaže u ublažavanju i eliminiranju teškoća uzrokovanih povećanom prostatom.

* Sjemenke bundeve dobar su izvor željeza i korisne onima kojima često nedostaje taj važan mineral.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* U narodnoj se medicini bundeva upotrebljava kao izvrsno sredstvo za smanjenje žgaravice.

Jesenska juha od bundeve

S prvim hladnijim danima i kapima kiše na jelovnik nam obavezno stiže i juha od bundeve.

Ako imate preveliku bundevu koju nećete moći iskoristiti odjednom pokušati na ovaj način:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepolovite bundevu na pola, izdubite koštice i zatim polovice ispecite u pećnici – dvadesetak minuta na 200 stupnjeva. Tako omekšalu bundevu lako ćete odvojiti od kore i pretvoriti u ukusan pire od bundeve koji možete zamrznuti u porcijama prema potrebi.

Za super brzu juhu bez dodatnih masnoća i zaprške možete na suhoj tavi popržiti malo začina i bučinih sjemenki, zakuhati vodu ili temeljac u loncu i zatim umiješati pire, začine i na vrh posipati sjemenke.

Na taj način dobiti ćete super brzu i laganu juhicu koju možete pripremiti u desetak minuta. Mljeveni đumbir, češnjak i kumin savršeno se slažu s bundevom.

Uživajte u zanosnom jesenskom okusu slatke bundeve.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.