30. listopada 1991. – 3. siječnja 1992. : Orkan 91 i prve velike pobjede Hrvatske vojske

Na današnji dan, 30. listopada 1991., donesena je odluka o početku akcije Hrvatske vojske pod imenom Orkan 91, koja je trajala do 3. siječnja 1992. kada je prekinuta zbog potpisivanja Sarajevskog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom bitkom oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske u zapadnoj Slavoniji i spriječen je naum odsijecanja Slavonije.

U hrvatskom narodu je stvoren veliki polet i nada u pobjedu nad nadmoćnim neprijateljem, a raskrinkan je i mit koji se gajio u Jugoslaviji o „srpskom junaštvu“ koji čak ni udruženi sa JNA nisu uspjeli nadvladati hrvatskog vojnika i čovjeka.

Stanje prije bitke

Početkom listopada 1991. pobunjeni Srbi zapadne Slavonije uz svesrdnu pomoć Banjolučkog korpusa i dijela Bjelovarskog korpusa JNA uspjeli su zauzeti značajan dio planinske zapadne Slavonije, prije svega planine Papuk, Psunj i Ravnu Goru te jugoistočni dio Bilogore. Također, pod svojim nadzorom su imali posavsko područje između Nove Gradiške i Novske. Njihova najjača uporišta bili su Okučani te jugoistočno područje Pakraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposredno su bili ugroženi gradovi Nova Gradiška, Novska, Pakrac, Daruvar, Požega,Grubišno Polje, Orahovica, Slatina i Virovitica. Postojala je realna opasnost da u jednom snažnom prodoru zauzmu virovitičko-slatinsko područje, izbiju na madžarsku granicu i odsijeku slobodni dio Slavonije oko Osijeka i Vinkovaca. Time bi se ovi gradovi-heroji našli u poziciji Vukovara, a Srbi bi bili blizu ostvarenja svog cilja o granici do Virovitice.

JNA je imala planove daljnjeg prodora u Slavoniju, od Orahovice preko Našica. Planirali su s leđa napasti Osijek, Đakovo i Vinkovce, čime bi se hrvatske postrojbe našle rascjepkane u nekoliko nepovezanih enklava.

U slučaju takvog razvoja događaja mogao bi se očekivati brz pad preostalog slobodnog dijela Slavonije i nesagledivu humanitarnu katastrofu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi napad HV-a u području Virovitice i Bilogore

Prvi značajniji protunapad hrvatskih postrojbi koje su tek bile u formiranju bila je akcija Otkos 10, koja je počela dan kasnije od odluke o akciji Orkan 91, kao dio te akcije,  koja je odgurnula opasnost od Virovitice i Grubišnog Polja, te oslobodila velike dijelove tog područja.

U nastavku akcije, koja je potrajala do primirja, HV je postizala uspjeh za uspjehom i oslobađala velike dijelove Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva velika pobjeda Hrvatske vojske

Operacija Orkan 91 bila je prva velika pobjeda Hrvatske vojske. Oslobođena je gotovo cijela zapadna Slavonija i uspješno neutralizirano 21 srpsko uporište. Oslobođena je cijela planina Papuk, od Orahovice do Daruvara, kao i planina Ravna Gora.

Oslobođeni su Voćin i Lipik, te cijeli niz sela, a obranjen je i grad Pakrac koji je bio pred padom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spriječen je plan odsijecanja Slavonije, područje Virovitice, Slatine i Orahovice te Podravska magistrala i pruga prema Osijeku ostali su sasvim sigurni, a prometnicom Pakrac-Požega  bilo je moguće prometovati, iako uz veliki oprez.

Neprijatelj je odbačen od Nove Gradiške i Požege.

Bojišnica se stabilizirala i takva je ostala sve do operacije Bljesak.

S obzirom da je operacija Orkan ’91 bila iznimno uspješna i izvedena odmah iza uspješne operacije Otkos 10, bila je znak da je Hrvatska vojska prerasla u ozbiljniju vojnu silu sposobnu poduzimati napadne akcije i osloboditi velika područja okupirane zemlje na radost hrvatskog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.