6. listopada 1849. – smaknut Dragutin Knezić, hrvatski general u sastavu mađarske vojske

Na današnji dan 6. listopada 1849. smaknuto je trinaest generala koji su zapovijedali mađarskom vojskom u revoluciji 1848./1849. Smaknuće je izvršeno kao osveta za izdaju koju su oni prema viđenju austrijskih vlasti izveli kad su ratovali za samostalnost Ugarske od Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je jedan od trinaestorice Dragutin Knezić, rođen u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara. Otac mu je bio Hrvat, a majka Mađarica. Zarobljen je od Rusa i pogubljen u Aradu, u današnjoj Rumunjskoj. Mađarska smatra ove generale herojima, a 6. listopada slavi kao Nacionalni dan sjećanja.

Prema predaji, dok je streljački vod izvršavao smaknuća austrijski su zapovjednici u blizini slavili pobjedu nad Mađarima, slom njihove revolucije i kucali se pivskim kriglama. Stoga su se Mađari zarekli da se ne će kucati pivskim kriglama sljedećih 150 godina. To je vrijeme isteklo 1999., no i danas se u Mađarskoj smatra nepristojnim kucanje kriglama i bocama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.