Dr. Romano Tripalo: FRKA je pokazala da se uz skromna financijska sredstva može organizirati odličan kulturni festival

Virovitički Centar civilnih inicijativa „Spajalica“ najavljuje drugo izdanje Festivala radosne kulture (FRKA) u Virovitici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon vrlo uspješnoga i odlično posjećenog prvog izdanja FRKE, ove godine taj neovisni festival kulture ide korak dalje: FRKA u Virovitici trajat će dvanaest dana, uz još raznolikiji izbor tema i izvođača.

Organizatori imaju namjeru ponovo uzburkati duhove i prodrmati domaću kulturnu kolotečinu novim i zanimljivim ljudima, koji nude svježe i jasne pozitivne stavove, a u svojem se radu ističu izvrsnošću i originalnošću.

Virovitičani okupljeni oko FRKE različitih su profesija, imaju potrebu za kulturnim događanjima, a okuplja ih liječnik Romano Tripalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom razgovarali smo s liječnikom Romanom Tripalom, predsjednikom Centra civilnih inicijativa „Spajalica“, ujedno i organizatorom ove posebne priredbe.

Narod.hr: Opišete ukratko kako je sve počelo, zašto Virovitica, tko je osmislio festival i s kojim ciljem?

Ekipa koja radi na festivalu ustvari se po prvi put okupila u vrijeme referenduma o ustavnoj definiciji braka, a činili su je ljudi koji se nisu baš dobro poznavali, različitih profesija i podrijetla, a ujedinila nas je ideja o potrebi zaštite obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon referenduma počeli smo se povremeno neformalnu susretati i tad se rodila ideja o samostalnom kreiranju kulturnoga ozračja u gradu, u skladu s našim vrijednostima.

U početku smo se samo međusobno jadali, ali je koncem ljeta 2014. godine sazrela ideja da se ne što mora konkretno poduzeti.
Oživjeli smo pomalo uspavanu udrugu „Spajalica“, koju su osnovali neki između nas i krenuli na posao. Relativno se brzo iskristalizirala kreativna i operativna jezgra, pronađeno je zgodno ime za festival i stvari su se počele odvijati same od sebe.

Radost kao lajtmotiv festivala nametnu se kao jedna od univerzalnih pozitivnih vrijednosti, jer smo željeli prenijeti pozitivne i optimističke poruke, koje bi gledatelje ponukale na konstruktivnu akciju i učinile zaokret u kulturnome životu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Kako je bilo prošle godine?

Za prvo izdanje festivala pokušali smo pozvati zanimljive i kreativne ljude, koji publici imaju ponuditi svježe ideje i originalne sadržaje, držeći se kriterija izvrsnosti, da svaki izvođač ili predavač predstavlja istinski autoritet u svojem području.

Sve je počelo predavanjem fra Josipa Blaževića o New Ageu i alternativnoj medicini, pred potpuno ispunjenom dvoranom Gradske knjižnice, uz vrlo živu i bogatu raspravu, te odlične reakcije čak i među onima koji se nisu slagali s predavačevim stajalištima.

Sutradan se nastavilo izuzetno posjećenom izložbom „Benediktinci i stvaranje europske kulture“, u Gradskom muzeju, a navečer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici nastupila prof. dr. Sanja Nikčević, s predavanjem o novoj europskoj drami i načinima nametanja nove kazališne paradigme, zbog koje su moderna kazališta ostala bez svoje publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak, 23. travnja, slijedila je večer posvećena Domovinskom ratu, uz kazališnu večer posvećenoj hrvatskoj ratnoj drami. U petak navečer održan je koncert duhovne glazbe u župnoj crkvi Sv. Roka.

Pred prepunom crkvom nastupile su „Mozartine“ iz Zagreba, uz izuzetan prijam brojne publike, koja je od izvođača izmamila čak pet dodataka. Subota je bila predviđena za kazališna zbivanja: najprije je u dvorani Kazališta Virovitica na programu bila predstava „Brat Magarac“, na tekst Renea Medvešeka, u izvedbi skupine mladih glumaca iz župe Sv. Vida iz Vrbovca, a navečer su u kazališnoj dvorani nastupili pripadnici „Hrvatskog nadzemlja“ iz Splita, čiji je nastup po mnogima predstavljao kulminaciju cijele manifestacije. Kroz multimedijski program publiku je na svoj posve originalni način vodio karizmatični Marin Periš.

FRKA je završena u nedjelju 26. travnja, najprije uz predavanje o konzervativizmu, koje je izazvalo izniman interes publike, a predavač je bio dr. Vice Batarelo iz Udruge Vigilare.

Nakon predavanja održana je i projekcija filma „Otok“, ruskog redatelja Pavela Lungina. Svojim je prvim izdanjem FRKA definitivno dokazala opravdanost svojeg postojanja: u sivilo i depresiju predavači i gosti manifestacije su, svatko na svoj način, donijeli puno toga pozitivnoga, optimističnog i konstruktivnog.

FRKA je također pokazala da se i uz vrlo skromna financijska sredstva može organizirati odličan kulturni festival, koji ima ambiciju postati kulturnim brandom cijele sjeverne Hrvatske

Narod.hr: Što očekujete ove godine? Jeste li zadovoljni medijskom pozornošću?

Za ovogodišnje izdanje odlučili smo produljiti trajanje festivala na 12 dana, zbog vrlo velikog interesa izvođača, predavača i publike, pa će tako program započeti 12. travnja a završiti 24. travnja 2016.

Interes publike je već vrlo veliki, makar je program objavljen tek prije nekoliko dana.

Svi su sadržaji kao i do sad potpuno besplatni za publiku, a mi se jedino nadamo da ne će virovitički javni prostori biti dovoljno veliki da prime svu našu publiku, koja će po najavama doći iz cijele regije, ali i iz Dalmacije i zagrebačkog područja.

Već tijekom prvoga izdanja festivala, ozbiljno su nas pratili mnogi mediji, ponajprije narod.hr, koji je naš medijski pokrovitelj, ali i bitno.net, te virovitički www.icv.hr, ali smo gostovali i u radijskim programima Hrvatskog radija, HKR i Radio MIR Međugorje, a prikazani smo i na HTV u Regionalnom dnevniku i emisiji „Mir i dobro“.

Za ovu godinu medijska bi pozornost trebala biti puno veća, jer su i drugi mediji uvidjeli da se radi o jedinstvenome kulturnom događaju u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj.

Narod.hr: Tko sve sudjeluje u ovogodišnjem programu?

Program započinje 12. travnja predavanjem književnika Mire Gavrana o njegovim biblijskim romanima, a nakon toga i izvedbom njegove iznimno uspješne kazališne predstave „Sladoled“. Dana 14. travnja imamo dvostruki program: najprije se U Gradskom muzeju otvara izložba „Od Jeruzalema k svim narodima“, a nakon toga će u knjižnici britanski povjesničar Robin Harris održati predavanje o blaženom kardinalu Stepincu. Sutradan je na programu koncert barokne glazbe u izvedbi orguljašice Katarine Javore i trubača Vedrana Kocelja.

U subotu 16. travnja najprije ćemo pogledati jednu vrlo atraktivnu kazališnu točku u izvedbi mladog ansambla iz zagrebačke župe Sopot, a nakon toga će predavanje o G.K.Chesteronu održati Ivo Džeba. U nedjelju je glazbena večer, koju vodi muzikologinja Eva Kirchmeyer Bilić, uz multimedijski program u knjižnici.

U ponedjeljak nam dolaze folklorne skupine iz Slavonske Podravine, koje će izvesti svoj vrlo uspješni koncert, prvi put predstavljen na ovogodišnjoj Pasionskoj baštini. Dana 19. travnja imamo solistički koncert mlade sopranistice Ane Ticl , a 20. travnja ćemo gledati višestruko nagrađivanu kazališnu predstavu za mlade „Pekel na zemli“.

U četvrtak nam dolazi Karolina Vidović Krišto, s vrlo intrigantnim predavanjem o institucionalizaciji pedofilije u Hrvatskoj, a sutradan profesor Igor Kanižaj sa svojim prikazom utjecaja medija na mlade i obitelj. U subotu nam gostuje iznimno dojmljiva lutkarska predstava „Prvi grijeh“, a zadnjega dana, kao kulminacija cijelog događaja, očekuje nas legendarna, a tako rijetko izvođena „Messe Solennelle“ Jean-a Langlois-a, u izvedbi proslavljenog zbora Cantores Sancti Marci, koje će na orguljama pratiti prof. Pavao Mašić.

Narod.hr: Zašto je festival Frka poseban?

Posebna su priča druženja s publikom nakon predavanja i koncerata, za koja su neki naši gosti rekli da su sasvim poseban običaj, a za nas predstavljaju ne samo priliku da se publika bolje upozna s predavačima i izvođačima, nego i prigodu za kvalitetnu raspravu o mnogim aktualnim temama.

A u slučaju splitskoga „Hrvatskog nadzemlja“, druženje s publikom potrajala je cijelu noć, uz nezaboravne improvizacije u virovitičkim kafićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.