(FOTO) Započeo projekt edukacije vjernika Sisačke biskupije o zaštiti nerođene djece i života

Foto: Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju 5. ožujka u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, misno slavlje za članove Udruge „U ime obitelji” koji će tijekom korizme u župama Biskupije provoditi edukaciju o zaštiti nerođene djece i života. U koncelebraciji bili su kancelar biskupije mons. Marko Cvitkušić i katedralni župnik preč. Marko Karača, a misi je nazočila i predsjednica udruge Željka Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je sisačka katedrala bila prva postaja ovog pilot projekta koji donosi vjernicima nova saznanja moderne medicine o početku života, podsjeća na nauk Crkve o zaštiti nerođene djece i upozorava da svako ljudsko biće ima pravo na život.

U svojoj homiliji biskup je podsjetio kako je ovo prva korizmena nedjelja i kako je započelo vrijeme korizme u kojem hodamo stopama našeg učitelja Krista Gospodina. „Riječ korizma dolazi od latinskog quadragesima – četrdeset dana, a to je upravo vrijeme, kao što smo čuli u Evanđelju, koliko je Isus proveo u pustinji prije svog javnog nastupa. On se povukao i kako kaže evanđelista Matej ‘Duh Božji ga je odveo tamo’. I nas Duh Sveti potiče da ove korizme živimo nasljedujući Krista, idemo za njime prihvaćajući njegov križ da bismo dočekali proslavu uskrsnuća. Na tom putu čekaju nas mnoge zamke, baš kao što je i Isus prošao tri đavolske kušnje, a kako bi nama pokazao kako se treba odhrvati zlome. Tako se i mi nalazimo u kušnjama kruha, časti i vlasti gdje nas đavao neprestano testira. Đavao kuša Isusa da se sav posveti zemaljskom kruhu, onom materijalnom što hrani tjelesni život, a Isus govori da čovjek ne živi samo o kruhu nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta. Toga se trebamo podsjećati tijekom čitave ove korizme, a kako bismo se odrekli zemaljskih stvari i da bismo se više posvetili duhovnim nebeskim vrijednostima“, poručio je okupljenima biskup.

U nastavku biskup je pozvao okupljene da mole Gospodina da im dadne tu snagu koju možemo steći tjelesnim odricanjem u ovom korizmenom vremenu. „Molimo i da budemo hrabri kako bi izabrali prave vrijednosti te da odagnamo one đavolske kušnje kakve je Isus imao, a kao što smo čuli u Knjizi Postanka, već i prvi čovjek. On se polakomio da bude kao Bog i da se ‘igra’ Boga. Prihvatiti sebe kao stvorenje koje ovisi o Bogu to je poruka korizme i našeg kršćanskog odricanja. Što to znači biti ponizan? To znači biti u svojoj istini, ni viši ni niži nego što jesi. Nisam sam sebe stvorio nego je Bog taj koji je Stvoritelj svega svijeta“, ustvrdio je biskup te na kraju poručio kako će se tijekom ove korizme u svim župama Biskupije posebno govoriti o poštovanju nerođenog ljudskog života i slušanju pete Božje zapovijedi: Ne ubij!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju mise prvu prezentaciju u projektu simbolično su održali Željka i Tihomir Markić, a na izlazu iz katedrale vjernici su mogli i potpisati peticiju koja traži da se u Hrvatskoj zakonski zaštiti nerođeni život. Tom prigodom peticiju je potpisao i biskup Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.