GONG i GOOD inicijativa: Srednjoškolci ništa ne znaju, dajte da ih mi poučavamo!

Foto: fah

Jutarnji list ovih dana na naslovnici donosi; „Poražavajući rezultati istraživanja: Tri četvrtine hrvatskih tinejdžera drži da NDH nije bila fašistička, a pola da su homoseksualci bolesni.“ To su podatci istraživanja “Politička pismenost učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj”, koje su provele GOOD inicijativa, GONG i Institut za društvena istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Bagić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, jedan od voditelja istraživanja, odmah je rezultate povezao s U ime obitelji. Kaže dr. Bagić, “Oni reflektiraju naš javni prostor i nedavna događanja, poput referenduma za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene.“

Potom još „porazniji“ rezultati; „Mladi su deklarirali i visok stupanj religioznosti – 43 posto ih kaže da su uvjereni vjernici koji prihvaćaju sve što ih vjera uči, a još 25 posto deklarira se “običnim” vjernicima.“ Za „naručitelje“ istraživanja, 68 posto religioznih mladih osoba je nepodnošljiv podatak.

Kada su utvrdili bit problema, mogli su prijeći na pravu propagandu. Gotovo tri četvrtine učenika završnih razreda srednjih škola ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, polovica se u potpunosti slaže s tvrdnjom da je homoseksualnost vrsta poremećaja ili bolesti te da bi homoseksualcima trebalo zabraniti javne istupe jer na taj način loše utječu na mlade, njih 40 posto žestoko se zalaže da se zaustavi svaki pokušaj sudskog progona hrvatskih branitelja za zločine počinjene u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je vidljivo “istraživanje” je povezalo NDH, homoseksualnost i progone zločina iz Domovinskog rata. Kreativno manipulativna kombinacija pitanja, za cilj je imala sotonizirati mladež, utjecati na obrazovni sustav, te rezultate “istraživanja” povezati s njihovim vjerskim uvjerenjima.

Obzirom da u istraživanju sudjeluje GONG, valja podsjetiti da skraćenica naziva „GONG“ dolazi od „Građani organizirano nadziru glasanje“. Međutim, na zadnjim izborima za predsjednicu republike, GONG je imao 15 promatrača od kojega niti jednog na terenu.

Primjerice udruga „U ime obitelji“ imala je 682 promatrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. Prema vlastitom financijskom izvješću za 2013. godinu, za plaće su potrošili 2.878.799 kn, a za ostale troškove 4.764,591, ukupno 7.643.000 kuna.

Od Vijeća, Zagovaračkog tima, Istraživačkog centra do administracija i financija GONG ima angažirano 30 ljudi. Za provođenje ovakvog istraživanja jedina kompetencija GONG-a je Otvoreno pismo ministarstvu obrazovanja u kome traže; “Zaustavite nasrtaje religijske prakse u javnim školama!”

Time se GONG otvoreno svrstao uz radikalno lijeve aktivističke udruge, a ono zbog čega su osnovani i kako se predstavljaju u javnosti, je u GONG-ovom slučaju daleka prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Documenta i Vesna Teršelič u akciji

Baš slučajno, istovremeno s rezultatima istraživanja GOOD inicijative i GONG-a o NDH, u Sarajevu je u organizaciji Documente postavljen jasenovački ‘Crni paviljon’. “Važno nam je da i publika u Sarajevu, kasnije i u Beogradu 22. listopada ima priliku vidjeti paviljon. Riječ je o stradanju u ustaškom logoru u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske posebno sada kada svjedočimo valu revizionizma kada se ponovo poriču utvrđene brojke stradalih u Jasnovcu”, ustvrdila je Vesna Teršelić, voditeljica Documente.

Tako se NDH sa stranica Jutarnjeg lista, preselila na plato Historijskog muzeja BiH, a uskoro će „Crni paviljon“ ostrašćivati i Beograđane.

Documenta, je neprofitna udruga s raspoloživih 5.276,525 kuna, od čega 336.239 kuna iz državnog proračuna. Nastali su zbog prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije, tako i post-jugoslavenskih društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to, u Beogradu su mogli postaviti instalaciju o zločinima četničkog pokreta, rehabilitiranog D. Mihailovića. Naravno, takvo što nikada nisu imali namjeru učiniti, a da su i imali iz Beograda bi ih deinstalirali brzinom svijetlosti. Ovako je naglasak ostao na „valu revizionizma“, ali ne u Srbiji.

Radio 808 vs Radio Marija

Osnivači Radija 808 – Kuća ljudskih prava i Srpsko narodno vijeće traže od Agencije za elektroničke medije neka raspiše novi natječaj za koncesiju koju je do sada imala Radio Marija. Natječaj bi valjda, trebalo ponavljati sve dok oni ne dobiju koncesiju.

Na konferenciji za novinare u prostorijama Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, Mladen Majetić iz Kuće ljudskih prava, pozivao se na “interes javnosti i obranu medijskog prostora“, a Saša Milošević iz SNV govorio je o razlozima uključenja u natječaj.

“Naš koncept ne ustručava se reći za što se zalaže; mi ne nudimo neutralnost, već kao našu kvalitetu ističemo našu politiziranost koja znači jasno zalaganje za određene društvene vrijednosti.“ A to su: “niz sadržaja namijenjenih rodnim i etničkim manjinama…“

Nasuprot njima, djelatnost udruge Radio Marija je proizvodnja i emitiranje radijskoga programa. Kao ciljeve Udruga, ističe promicanje javnog bogoštovlja, kršćanskog nazora na svijet, promicanje širenja evanđeoske poruke radosti i nade prema duhu i nauku Katoličke crkve posredovanjem suvremenih audio-vizualnih medija, multimedija i periodičnim tiskom.

Iz Kuće ljudskih prava i Srpskog narodnog vijeća odlučili su obavijestiti javnost, kako njihov napredni koncept nije prošao, a kršćanski jest. Ipak, iz Šipuševog ministarstva kulture za njih je stigla odlična vijest. Na listi za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima radio 808 nalazi se na 21. mjestu, što im iako nisu dobili koncesiju omogućava, besplatan pristup Općem servisu vijesti i foto servisu HINE.

Kako je vidljivo, nevladine udruge i nadalje predstavljaju jednu od ključnih poluga nastavka kontrole hrvatskog društva od strane neokomunističkih struktura. Stoga je neprestana, izmišljena fašizacija društva, i stalni obračuni s tradicijskim vrijednostima logičan nastavak manipuliranja javnošću koje neprestano provode spomenute udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.