(FOTO) Hasanbegović: Jean-Michel je simbol idealizma, junaštva, hrabrosti, mučeništva – neka bude uzor našoj djeci

U prepunoj dvorani kina Europe održana je premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Sve je bio dobar san”, redatelja Branka Ištvančića, koji je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata i partnera u projektu Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik i Udruge Artizana iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac “Sve je bio dobar san” bavi se događajima iz razdoblja velikosrpske agresije na Hrvatskoj u jesen 1991. godine, a tematizira dolazak mladoga francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera (1966.-1991.) u Hrvatsku, njegovu borbu za slobodnu i neovisnost Republike Hrvatske, tragiku obrane grada Vukovara od jugosrpskih agresora, kao i mučeničku smrt na Ovčari.

Redatelj Ištvančić događaje je prikazao kroz emotivnu vizuru Jean-Michelove majke koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala.

Na premijeri je bila glavna protagonistica filma, majka Jean-Michela, Lyliane Fournier koju je publika nagradila gromoglasnim pljeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo se pljeskalo i ministru kulture, Zlatku Hasanbegoviću. Također, prisutni su bili i ministrica socijalne politike i mladih, Bernardica Juretić, Ivan Tepeš, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Ante Deur, predsjednik Savjeta predsjednice RH za branitelje, izaslanik kardinala Josipa Bozanića, msgr. dr. Nedjeljko Pintarić, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra. Domovinskog rata,Milijan Brkić, tajnik HDZ-a, Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan, Pero Ćorić, Drago Prgomet, Mijo Crnoja, dr. Željka Markić i ini hrvatski uglednici.

“Svi smo u ekipi iznenađeni interesom za ovaj film što samo po sebi mnogo govori. Želim zahvaliti gđi. Fournier i cijeloj ekipi. Nažalost ovaj film nije dobio potporu Hrvatskog audiovizualnog centra”, rekao je redatelj Branko Ištvančić pozvavši publiku da podupre kinodistribuciju ovoga filma.

Lyliane Fournier, majka Jean-Michela u svom govoru zahvalila je svima dodavši kako za nju priča još nije završena jer 24 tijela, među kojima je i njezin sin, još uvijek nisu pronađena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ta su tijela postala posmrtni ostaci, ali su prije ta tijela bila ljudska bića – živjela su, voljela, smijala se, plakala i patila. Ona su se hrabro borila i imaju pravo na dostojan grob na koji se njegovi prijatelji mogu doći pokloniti”, istaknula je Lyliane.

Hasanbegović: Ovo je potresan film

Ministar kulture, Zlatko Hasanbegović naglasio je kako je ovo potresan film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je potresan film. Jean-Michel simbol je idealizma, junaštva, hrabrosti, mučeništva i neka bude uzor našoj djeci”, zaključio je.

Deur: Film pokazuje snagu cijelog naroda i ove zajednice kolika je bila čežnja za slobodom

Ante Deur, predsjednik Savjeta predsjednice RH za branitelje, istaknuo je za Narod.hr kako ga je film vratio u prošlost.

“Još jednom pokazuje koliko je rat jedna strašna stvar, no i pokazuje jednu snagu cijelog naroda i ove zajednice kolika je bila čežnja za slobodom, za ljubavlju, i to je nešto što nitko ne može uzeti, što Bog daje”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata kazao je kako je ovim filmom dana velika počast Jean-Michelu koji se borio na strani dobra ali je posvećen i svim vukovarskim majkama.

Željka Markić, članica upravnog odbora U ime obitelji izjavila je:”Film je vjerno prenio užas, krvavu kupelj u koju se pretvorio Vukovar nakon što ga je preuzela srpska vojska. Kad gledate ono nježno lice Jean Michela kraj kojeg u bolnicu ulaze četnici s kokardama, srce vam se stegne. Jako mi je žao da nemamo snimljeno već 20, 30 ili 50 ovakvih filmova o životima hrvatskih majki i njihovih sinova za čijim ostacima se još traga ili koji su dali svoj život za sve nas. Večeras je u publici bila i mr.Gordana Turić, nekadašnja saborska zastupnica čiji je sin Zdeslav u dobi od 22 godine poginuo kod Benkovca. Zašto nemamo dokumentiran život takve političarke, čiji je sin išao na prvu crtu, a ne da ga je sakrila u inozemstvo? Žao mi je da ima tako malo kvalitetnih dokumentaraca o mladićima i muškarcima, obiteljima onih koji su nam omogućili da imamo svoju državu i živimo slobodno, a koje s punim pravom možemo zvati hrvatskim vitezovima. Očekujem da će se to promijeniti.”

Francuska je ostala nijema na njezina mnoga pisma i vapaje da se pomogne Hrvatskoj

Dokumentarni film “Sve je bio dobar san” proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. Film je to koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.

Film prati majku ubijenog Jean-Michela, Lyliane Fournier koja živi u Karlovcu i traga za posmrtnim ostatcima svojeg sina, ali i podatcima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku, boravku na prvoj ratnoj liniji u Mejaškom Selu pa do odlaska u ratni pakao Vukovara. Majka se prisjeća svojeg sina i njegove mladosti te pokušava otkriti razloge zbog kojih je Jean-Michel otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište.

Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile na obližnjoj livadi.

Kroz ovu intimnu ispovijest, Lyliane je iskazala i svoju ljutnju na Francusku ali i ostale članice Europske unije koje nisu reagirale te su šutke gledale rat koji je bijesnio u Hrvatskoj. Francuska je ostala nijema na njezina mnoga pisma i vapaje da se pomogne Hrvatskoj u kojoj je njezin sin nesretno završio svoj život.

Iako je cijeli film prožet tugom i bespomoćnošću, nerazumjevanje institucija koje su dopustile da zločinci Ovčare slobodno žive, snažnu je poruku poslala scena u kojoj Lyliane zalijeva cvijeće koje je posadila u hrvatsku zemlju koju je donijela s Ovčare. Značajno ju je nazvala Nadom sa snažnom porukom da vlada mir.

U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer – Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, Josip Račić koji je sa Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi.

Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.

Jean-Michel Nicolier bio je jedan od 481 stranih dragovoljaca Domovinskog rata iz 35 zemalja koji su branili Republiku Hrvatsku. Iako Francuz po nacionalnosti, krajem kolovoza 1991. godine dolazi u Zagreb, pristupio je redovima HOS-a u Mejaškom Selu kod Duge Rese s kojima je kasnije dragovoljno otišao braniti Hrvatsku u Vukovar.

Jean-Michel ratovao je na vukovarskom Sajmištu, a ranjen je 9. studenoga te je morao ostati u bolnici. Nakon pada Vukovara i ulaska Jugoslavenske vojske u bolnicu (iako je JNA potpisala sporazum s hrvatskom stranom da neće ulaziti u bolnicu) odveden je zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima. Pogubljen je na Ovčari u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine.

U podrumu vukovarske Ratne bolnice, nekoliko sati pred smrt, Jean-Michela Nicoliera u kratkome intervjuu francuskim reporterima rekao je: “Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.