Ministarstvo kulture smatra da ‘kod umjetničkih djela treba poštovati vjerske i nacionalne osjećaje’, a financira festival na kojem se izvodi Frljićeva predstava

Foto: fah

Iz Ministarstva kulture priopćili su u subotu – vezano za niz izjava te prijepora različitih društvenih skupina glede izvedbe predstave Olivera Frljića na Festivalu „Marulićevi dani“ – da “poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja su kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Slijedom niza izjava i napisa u povodu događanja vezanih za Festival hrvatske drame ‘Marulićevi dani’, Ministarstvo kulture podsjeća da je na sjednici Vijeća, koja se održala 17. veljače 2017. godine, izbornik Igor Ružić predstavio program predstojećeg Festivala hrvatske drame ‘Marulićevi dani’, koji je prihvaćen većinom glasova članova Vijeća. Napominjemo kako je nositelj Festivala „Marulićevi dani“ Hrvatsko narodno kazalište Split, a intendant Goran Golovko, ujedno i ravnatelj Festivala”, navodi se u priopćenju.
Kako se dodaje, “program Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ tom prilikom nisu podržali Ministarstvo kulture i Splitsko-dalmatinska županija, preko svojih predstavnika pomoćnice ministrice dr. sc. Ive Hraste Sočo i Tomislava Đonlića te v.d. ravnatelja Drame HNK Split, Trpimira Jurkića”.

“Poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja smo kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine”, ističu iz Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture Marulićeve dane financira sa 370 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival hrvatske drame 27. Marulićevi dani koji se održava u Splitu od 20. – 28. travnja u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, privukao je pozornost zbog Olivera Frljića.

27. Marulićevi dani: Uvrstili Frljićevu predstavu prepunu vrijeđanja s kojom je sramotio Hrvatsku u inozemstvu!

Naime, ovogodišnji izbornik Igor Ružić odabrao je devet predstava u izvedbi hrvatskih kazališta i koprodukcija hrvatskih i inozemnih kazališta koje će konkurirati za festivalske nagrade, a među njima je i autorski projekt Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje”, predstava prepuna vrijeđanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da Frljić nije problem samo u Hrvatskoj, nego i u Poljskoj, gdje je već spominjan u kontekstu ove predstave, kad je kazneno prijavljen zbog nje. U predstavi rađenoj prema motivima romana njemačkog autora Petera Weissa Frljić je u svom dobro poznatom stilu režirao scene koje svojim sadržajem, obrazlažu gradski vijećnici koji su ga prijavili, potpadaju pod kazneno djelo.

Kako je moguće da Ministarstvo kulture financira Marulićeve dane, a ne podržava odabir predstava – među kojima je i Frljićeva?

Dana 24. travnja 2017. u 17 sati na prostoru ispred splitskoga HNK održat će se mirni prosvjedni skup protiv održavanja predstave Naše nasilje i Vaše nasilje, autora Olivera Frljića koja se treba održati u sklopu 27. Marulićevih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.