Pogledajte popis članova Kulturnih vijeća koje je imenovao Hasanbegović, a ministrica Obuljen smijenila!

Foto: fah

Nakon što je u ponedjeljak ujutro objavljeno kako je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek razriješila članove kulturnih vijeća koje je imenovao njezin prethodnik Zlatko Hasanbegović, donosimo popis imena članova iz kojeg će mnogima biti jasniji ovaj potez ministrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost

dr. sc. Nikica Barić
doc. dr. sc. Vladimir Lončarević
prof. dr. sc. Lahorka Plejić-Poje
Ervin Jahić
dr. sc. Slobodan Prosperov – Novak

Članovi Kulturnog vijeća za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

dr. sc. Hana Breko Kustura
Jasen Chelfi
Neven Frangeš
Eva Kirchmayer Bilić
Dubravko Palanović

Članovi Kulturnog vijeća za kulturno-umjetnički amaterizam

dr. sc. Naila Ceribašić
dr. sc. Silvio Braica
Tomislav Fačini, prof.
Dražen Jelavić, prof.
Katarina Bušić, prof.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Kulturnog vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti

Joško Ševo, predsjednik
Jasminka Mesarić
Miran Hajoš
Siniša Popović
Ksenija Zec

Članovi Kulturnog vijeća za vizualne umjetnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

dr. sc. Irena Kraševac, predsjednica
Nataša Jovičić
dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić
Tomislav Buntak
dr. sc. Anđelka Galić

Članovi Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse

Vanja Žanko, predsjednica
Hrvoje Juvančić
Vedran Perkov
Tea Hatadi
Jasminka Babić

Ministrica Obuljen Koržinek razriješila članove kulturnih vijeća koje je imenovao Hasanbegović!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Hasanbegović, bivši ministar dao je kratku izjavu za Večernji list kako je njezin postupak protuzakonit:

“Javni natječaj je raspisan prije tehničkog mandata. Uostalom, članovi kulturnih vijeća nisu dužnosnici, nego članovi savjetodavnog tijela Ministarstva kulture pa se njih moglo imenovati i u tehničkom mandatu”.

Iz Ministarstva kulture navode da je odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća ministar kulture Hasanbegović donio je 4. srpnja 2016., nakon što je Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje Vladi Republike Hrvatske u cjelini 16. lipnja, prenosi tportal.

‘Podsjećamo da je Zakonom o Vladi Republike Hrvatske propisano da, ako Hrvatski sabor prihvati ostavku predsjednika Vlade, Vlada će obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade. Nadalje, propisano je da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Iznimno, Vlada može, u slučajevima kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih državnih tijela, imenovati vršitelja dužnosti’, poručili su iz Ministarstva kulture za tportal.

“Ja sam zatekao članove koje je imenovala ministrica Andrea Zlatar Violić i nisam imao uporišta za njihovu smjenu, budući da takvo uporište ne postoji. Oni su radili dok im nije istekao mandat”, zaključuje bivši ministar kulture.

Na sjednici predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak, Zlatko Hasanbegović potegnuo je pitanja napada na njega kojeg je u nedavnoj emisiji “Nedjeljom u dva” napravio kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.