Pavao Palić: Mi Janjevci podnijeli smo velike žrtve da bismo se održali i očuvali kršćanski i hrvatski identitet

Foto: GK/GK/T. Baran

U Skadru će se danas od 10 sati odvijati obred proglašenje blaženima 38 albanskih mučenika, a predvodit će ga Papin predstavnik, kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih. Među mučenicima su i dvojica Hrvata, fra. Serafin Glasnović-Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola (Letnica) na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

38 albanskih mučenika svoje su živote položili za Crkvu i Krista u razdoblju od 1945. do 1974. godine, u vrijeme najrigoroznijeg komunističkog režima.

Fra Serafin Glasnović Kodić rođen je u Janjevu 25. travnja 1893. Uspostavom komunizma, nakon Drugog svjetskog rata, uslijedilo je razdoblje velikih progona Katoličke Crkve u Albaniji. Zbog lažne optužbe i zavjere, nakon jednog provincijskog sastanka, fra Serafin je uhićen i mučen. Preminuo je u 54. godini 11. svibnja 1947., u franjevačkom samostanu u Lješu, koji je tada bio pretvoren u bolnicu. Njegovi posmrtni ostaci nalaze se u zidinama franjevačke crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Lješu.

Drugi mučenik, hrvatskog podrijetla don Anton Muzić rođen je 12. svibnja 1921. u Vrnavokolu, župa Letnica. Komunistički režim uhitio ga je 20. svibnja 1947. i odveo u istražni zatvor gdje je bio neljudski mučen iz razloga jer se nije htio odreći svoje vjere i pripadnosti Katoličkoj Crkvi. Suđenje mu je bilo 14. siječnja 1948., a pet mjeseci nakon oslobođenja umro je u strašnim bolovima, ležeći ispod stepenica na ulazu u zgradu nadbiskupije u Skadru. Jedan od preživjelih svećenika u komunističkom režimu u Skadru, fra Zef Pllumi, u svojoj knjizi „Živi samo da ispričaš” opisao je brojna mučenja svećenika dotičući se i nekoliko situacija iz života don Antona Muzića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavao Palić: Podnijeli smo velike žrtve da bismo održali i očuvali kršćanski i hrvatski identitet

Pavao Palić, voditelj skupine hodočasnika i vjernika iz Zagreba, podrijetlom iz Janjeva, u Skadar na beatifikaciju i bivši predsjednik Hrvatskoga društva “Janjevo” komentirao je za naš portal koliko za janjevačku zajednicu u Zagrebu znači beatifikacija dvojice Hrvata, fra. Serafin Glasnović-Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola (Letnica) na Kosovu.

“Ova beatifikacija mnogo znači i za nas u Hrvatskoj i u Janjevu jer smo kao najstarija dijaspora, koja se prvi put spominje 1303. godine, prošavši upravo tim predjelima gdje smo stoljećima živjeli u moru islama i pravoslavlja, dali velike žrtve i patnje da bismo se održali i očuvali naš kršćanski identitet, a jasno i hrvatski. Osobito smo ponosni na našeg prvog mučenika fra Serafina Glasnovića-Kodića iz Janjeva, kao i na don Antona Muzića iz Vrnavokola (Letnica), također blaženika koji je iz letničke zajednice, druge hrvatske enklave”, rekao je Palić dodavši kako je to potvrda onoga što su naši preci živjeli stoljećima na onim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Isplati se živjeti za Boga, Crkvu i svoj narod te da kad tad dođe vrijeme da se proslava dogodi, da ljudi spoznaju da Bogu naše zemaljsko vrijeme ništa ne znači, već to je dio vječnosti. Mi smo dio te velike priče i kao takvi u domovini, posebice u Hrvatskoj, ovdje u gradu Zagrebu gdje nas najviše ima, Janjevaca podrijetlom baš iz naše matične župe. Također u Kistanja kao i diljem domovine, a isto tako i letničke zajednice koja mahom živi Voćinu i Đulovcu. Organizirano, neki 12 autobusa, odlazimo u Skadar na beatifikaciju prvih mučenika iz naših krajeva”, rekao je Palić.

Napomenuo je kako je proces beatifikacije započeo 2002. godine.

“Oni su bili sluge Božje samim time što su mučenici, dali su svoj život za Krista i Crkvu”, naglasio je Palić dodavši kako postoji još jedan sluga Božji – Alojzije Palić koji ne pripada ovoj skupini albanskih mučenika jer su oni dali svoje živote u razdoblju najrigidnije komunizma iz vremena vladavine Envera Hodže od 1945. do 1974.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Fra Alojzije Palić pripada s još jednim mučenikom, kosovskim mučenicima jer je on svoj život dao 1913. blizu sela Janosh. Doći će vrijeme da dočekamo i njegovu beatifikaciju, samo strpljivo. Molit ćemo na tu nakanu kao i sada od subote naše buduće blaženike koje ćemo moliti zdušno da ostanemo postojani u vjeri, vjerni Katoličkoj crkvi, papi i svome hrvatskome narodu”, rekao je Pavle Palić.

Fra Alojzija Palića, rođen je u Janjevu 14. travnja 1878. Njega su crnogorski vojnici ubili u selu Janoš u blizini Đakovice, 7. ožujka 1913., jer se suprotstavio nasilnom pokrštavanju muslimana od strane pravoslavaca.

Hodočasnici su svoje hodoćašće započeli u petak u Lješu gdje su nalaze posmrtni ostatci fra. Serafina Glasnovića-Kodića u zidinama franjevačke crkve Navještenja Blažene Djevice Marije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.