Sunčica, dokumentarni film o ženama nad kojima je izvršen ratni zločin

Dokumentarni film Sunčica prikazuje temu prešućivanih zločina zlostavljanja i silovanja na okupiranom području te njihovo dugogodišnje zataškivanje. Redatelj i producent filma je Nikola Knez, Hrvat koji ima vlastitu filmsku produkciju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zločin je to koji se dogodio kao dio ratne strategije agresije Srbije i JNA na Hrvatsku.

Žrtve se dvadeset godina nose s posljedicama ratnog stradanja. Zločinci oslobođeni odgovornosti žive i tu među nama. Država nije vrednovala žrtve za slobodu.

“Sunčica je imala samo osam mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Njenu majku su zatvorili u stanu i držali kao roblje za silovanje.
Sunčica nije znala što čine njenoj majci, plakala je jer ju je trebala za sebe. Srpski vojnici kojima je svojim plačem ometala uživanje u vršenju zločina, bacali bi svoje teške vojničke jakne na nju. Nekim čudom Sunčica se nije ugušila pod tim vojničkim odorama, preživjela je osmomjesečna zatočenica. Dvadeset godina poslije Sunčica je odrasla djevojka i zna sve što su činili njoj i njenoj majci. Sunčica je jaka, preživjela je okupatorske odore onda i prešućivanje zločina nad njom i njenom majkom danas. Hrvatska je satkana od snage mnogih Sunčica”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunčica je ujedno naziv knjige o silovanju žena u Domovinskom ratu autorice Marije Slišković, predsjednice udruga Žene u Domovinskom ratu. “Kao država nismo se postavili prema pravičnom vrednovanju zločina, a niti prema istinskoj potpori žrtvama kako bi prijenos traume bio što manji i kako bi mi sutra bili jedno snažnije društvo“, izjavila je Slišković za portal narod.hr prilikom premijere filma.

Hrvatski je sabor u srijedu nastavio zasjedanje raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, po kojem će žrtve silovanja u Domovinskom ratu imati pravo na jednokratnu novčanu naknadu, te trajnu i mjesečnu naknadu za pretrpljeno stradanje i patnju.

Prije početka zasjedanja, u sabornici je prikazan dokumentarni film “Sunčica” redatelja i producenta Nikole Kneza, o potresnim svjedočenjima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.