VIDEO Oliver Frljić – rad na razgradnji hrvatskog identiteta

Foto: fah

Kontroverzni intendant riječkog HNK-a, Oliver Frljić, koji ima veliku potporu aktualne ministrice kulture, Andree Zlatar-Violić, kako ”moralnu’ tako i ”financijsku” dao je sredinom prošle godine intervju u Novom Sadu, a koji je podigao puno bure u Hrvatskoj, iako je prešućen u dobrom dijelu hrvatskih mainstream medija. Interjvu koji po mnogo toga bio uvredljiv zapravo je najviše razotkrio samog Frljića, a onda i one koji ga podržavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Nisam hrvatski režiser’

– Ja bih rekao da nisam hrvatski režiser jer mislim da je kulturni prostor u kojem živim, radim i mislim puno širi od Hrvatske. Svaka čast toj zemlji, ali ne bi htio se ograničiti na to…

Rad na razgradnji hrvatskog identiteta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Moj rad, ko’ što vjerojatno znate, bavi se upravo tim – razgradnjom tih identiteta koji su konstruirani u proteklih 20 godina.

‘Jugoslavija će u budućnosti dobiti pravu vrijednost’

– Jugoslavija je pojam koji će u budućnosti tek dobiti pravu vrijednost na ovim prostorima. Ne znam koji vi jezik govorite, a neznam ni koji ja jezik točno govorim, ali kad sam u Hrvatskoj uvijek kažem da govorim srpskohrvatski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Nenasilnim putem se ne može ništa napraviti’

– Mislim da se što se tiče postojećeg političkog sistema kojim smo prestali razmišljati o nekoj alternativi, da se tu nenasilnim putem ne može ništa napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

.

Obersnelov izbor

Olivera Frljića za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka imenovalo je Gradsko vijeće grada Rijeke u svibnju 2014. godine. Podržao je to imenovanje i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a imenovanje Frljića je potvrdila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Koliko Frljić poštuje Hrvatsku zemlju koja ga je primila, pokazuje činjenica kako su Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Koalicija za REKOM premijerno izveli predstavu ‘o hrvatskom fašizmu devedesetih’ “Hrvatsko glumište” upravo o obljetnici stradanja Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predstavu je reagirao i riječki nadbiskup Ivan Devčić koji je ustvrdio da su u predstavi bezočno profanirani i obeščašćeni najsvetiji kršćanski simboli: euharistija, križ i Gospa”.

Da sve bude još apsurdnije pobrinulo se  Srpsko narodno vijeće (SNV) koje je za vrijeđanje kršćanskih svetinja na božićnom prijemu Oliveru Frljiću su dodijelilo tradicionalnu nagradu za humanizam, afirmaciju tolerancije i antifašističke vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.