6. svibnja sveti Dominik Savio – maleni, ali divovski velikan duha!

Foto: javno vlasništvo, commons.wikimedia.org

Umro je 1857. u Mondoniju svetom smrću u petnaestoj godini života govoreći: „Kako lijepe stvari vidim”. Papa Pio XI. opisao ga je kao „malog, zapravo divovskog velikana duha”. 

 

Prilikom svoje prve svete pričesti, koju je primio sa sedam godina, zacrtao si je životni put: „Često ću se ispovijedati i pričešćivati, svaki put kad mi to ispovjednik dopusti. Svetkovat ću blagdane. Moji prijatelji bit će Isus i Marija. Radije ću umrijeti, nego griješiti.”, piše book.hr.

Don Bosco je Dominika Savia primio u svoj oratorij u Torinu kao dvanaestogodišnjaka. Tada ga je Dominik zamolio da mu pomogne da postane svet. Bio je blage, vesele naravi, posvećen učenju, uvijek spreman pomoći prijateljima na vjeronauku, te je pomagao bolesnima.

Jednog je dana rekao prijatelju koji je tek stigao u oratorij: „Znaš, mi ovdje u oratoriju držimo da je svetost u tome da uvijek budemo veseli”. Redovito je bio krijepljen primanjem sakramenata i sinovskom pobožnošću prema Mariji. Radosno je prihvaćao žrtve, a Gospodin ga je obdario mnogovrsnim darovima.

Godine 1856. s prijateljima osniva Družbicu Bezgrešne, kako bi apostolski djelovao među prijateljima. Umro je u Mondoniju svetom smrću u petnaestoj godini govoreći: „Kako lijepe stvari vidim”.

Papa Pio XI. opisao ga je kao „malog, zapravo divovskog velikana duha”.

 

„Moji prijatelji bit će Isus i Marija. Radije ću umrijeti, nego griješiti” (sv. Dominik Savio) 

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/book.hr