Kuhana šunka sigurno je glavna zvijezda uskrsne trpeze, a ono po čemu se najprije ocjenjuje kvaliteta njezine pripreme je – sočnost.
Industrijske, pakirane šunke već su zapravo termički obrađene te su pogodne za izravnu konzumaciju, no radi poboljšanja okusa i teksture, i njih se preporučuje dodatno prokuhati.
Šunku prvo isperite u hladnoj vodi te joj po želji odstranite kožu ostavljajući tanki sloj potkožnog masnog tkiva. Zatim je stavite u odgovarajući lonac te dodajte vode koliko je potrebno da je u potpunosti prekrije. Neka voda bude hladna. Tada lonac stavite na umjereni izvor topline kako bi se šunka polako zagrijala. Od trenutka kada voda počne ključati, pravilo je da šunku kuhate onoliko sati koliko ima kilograma. Kako bi šunka ostala sočna nakon kuhanja je ostavite hladiti u vodi u kojoj se kuhala, a kasnije tu vodu odbacite.
U nastavku donosimo i recept za šunku u kruhu.
šunka, 1 kg pečena ili kuhana
glatko brašno, 500 g
šećer, 1 žlica 1 žlica šećera
suhi kvasac, 1 vrećica
maslac, 200 g
jaja, 6
mlijeko, 2 dl
žumanjak, 1
sol
Upute po koracima:
Prije svega šunku opremo u toploj vodi i obrišemo ju.
Od navedenih sastojaka umijesimo rahlo tijesto i ostavimo ga na toplom mjestu se digne.
Zatim tijesto razvaljamo na pobrašnjenoj površini na debljinu 2 cm, na sredinu stavimo šunku, premažemo je umućenim žumanjkom i obložimo tijestom sa svih strana.
Tijesto dobro pritisnemo uz šunku da se meso ne vidi.
Potom šunku položimo na namašćeni lim za pečenje i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, na donju razinu, po prilici jedan sat.
Da tijesto tijekom pečenja ne zagori, pokrijemo ga na vrhu aluminijskom folijom.
Pečenu šunku ostavimo u kruhu da se ohladi i poslužimo.