Oduševite goste sočnom uskrsnom šunkom

Foto: Getty images

Za Uskrs je običaj da se jede šunka ili rolana lopatica koja uz pisanice zauzima glavno mjesto na uskršnjem stolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šunka je svinjski but, dimljeni i usoljeni koji se može pripremiti na različite načine – pečena u kruhu, lisnatom tijestu ili kuhana sa začinima.

Šunka, vratina ili lopatica 

Ako ste skloniji posnijoj varijanti, odaberite dimljenu šunku. Oni koji vole da im je meso sočnije odabrat će vratinu, a ljubitelji masnog će uživati ako u kruhu ispeku rolanu lopaticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajna sočne šunke

Za šunku je iznimno važno da ostane sočna i nakon pripreme, stoga smo odlučili podijeliti nekoliko savjeta gastro majstora kuhinje.

Mnoge industrijske, pakirane šunke već su zapravo termički obrađene te su pogodne za izravnu konzumaciju, no radi poboljšanja okusa i teksture, i njih se preporučuje dodatno prokuhati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhana šunka

Prije kuhanja, šunku po potrebi isperite u hladnoj vodi te joj po želji odstranite kožu ostavljajući tanki sloj potkožnog masnog tkiva. Šunku, zatim, položite u odgovarajući lonac te dodajte vode koliko je potrebno da je u potpunosti prekrije.

Bitno je da voda bude hladna te da lonac stavite na umjereni izvor topline kako bi se šunka polako zagrijala. Od trenutka kada voda počne ključati, pravilo je da šunku kuhate onoliko sati koliko ima kilograma. Primjerice, šunku od tri kilograma, kuhat ćete tri sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šunka u kruhu

Tijesto za kruh se priprema s kvascem po klasičnoj recepturi.

Dok se tijesto diže, šunka se prokuha sat vremena i osuši kuhinjskim ubrusom, zatim se tijesto premijesi i razvalja na 2 – 2, 5 cmdebljine, a na sredinu tijesta stavi se šunka i omota. Tijesto je potrebno dobro zatvoriti da meso nigdje ne izviruje.

Prije pečenja tijsto se premaže s malo ulja i vode te se peče oko 40 -60 minuta na 180°C. Po potrebi se pred kraj pečenja može staviti folija, kako tijesto ne bi zagorilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je pečena, kistom namočenim u rastopljeni maslac namažite cijeli pečeni kruh da korica još više omekša te zamotajte u čisti ubrus.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.