Dr. Natalija Kanački ministru Bauku: Hoćemo li i na parlamentarnim izborima imati ‘birače duhove’?

Foto: narod.hr

Reagirajući na pozivanje ministra Bauka na veće uključivanje građana u odlučivanja na gradskoj razini, dr. Natalija Kanački, članica Upravnog odbora U ime obitelji podjsetila je ministra Bauka na razne načine na koje već 3 godine na dražvnoj razini nastoji isključtii građane iz odlučivanja o Hrvatskoj – i na izborima i kroz referendume. Njezin komentar donosimo u cijelosti:

“Podsjećamo da je ministar Bauk od svih referendumskih inicijativa tražio prikupljanje 450.000 potpisa za raspisivanje državnog referenduma tumačeći Ustavnu odredbu da se 10% potrebnih potpisa birača računa od ukupnog broja birača u RH i inozemstvu. Da je takvo tumačenje bilo pogrešno, potvrdila je i odluka Ustavnog suda RH koja je ustanovila da se 10% računa samo od ukupnog broja birača u RH kojih je 4,042.522 prema Registru birača, što također nije stvaran broj radi neusklađenosti Registra birača sa stvarnim brojem birača za što je udruga U ime obitelji podnijela tužbu Europskom sudu za ljudska prava, rekla nam je članica organizacijskog odbora udruge U ime obitelji, Natalija Kanački.

Da registar birača do danas nije usklađen sa stvarnim brojem birača, vidimo i po nedavnim izborima za predsjednika Republike Hrvatske gdje je bilo 3.825.964 birača s prebivalištem u RH, što je još uvijek prevelik broj. Hrvatska javnost bi voljela znati što se radi po tom pitanju obzirom da se bliže parlamentarni izbori te hoćemo li i na njima imati barem 250.000 ‘birača duhova’.

Također, Ustavni sud je usprkos uvjeravanjima ministra Bauka da je postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru suglasno s Ustavom, ipak presudio da je to postavljanje bilo protuustavno.

Čini se da su ministrova tumačenja Ustava često proizvoljna pa se pitamo koliko građani u njih imaju povjerenja.

Pozivamo ministra Bauka da kaže koliko je promjena imena ulica i trgova provedeno prema odluci Ustavnog suda na koju se poziva u posljednjih 25 godina, a koliko nije, te nam objasni hoćemo li tražiti izjašnjavanja građana kako bi se i te promjene imena uskladile s Ustavom? Kada i o čijem trošku ćemo ih održati? Sukladno tome, možemo li tražiti izjašnjavanje građana o mogućoj promjeni imena Trga maršala Tita u Zagrebu, što je inicijativa velike skupine građana Zagreba? Pod pretpostavkom da se Ustav tumači jednako za sve građane”, zaključuje Kanački.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Narod.hr