Željka Markić: Očekujem ostavku ili smjenu ministra Bauka

Foto: narod.hr

Ustavni sud je ‘nakon razmatranja raznih baza podataka’ donio odluku da je potrebno 10% birača u Republici Hrvatskoj, a ne 10% ukupnog broja birača kako su to tvrdili ministar Bauk i drugi predstavnici vlasti. Objavila je to večeras Nova TV.

Novinar Mislav Bago je u svom prilogu ustvrdio da se radi o brojci od 405.000 birača, te da je referendum za promjenu izbornog sustava propao.

Gostujući u emisiji Oluja, Mreže TV Krešimir Planinić član pravnog tima Građanske inicijative U ime obitelji (GI UIO) i Željka Markić članica Organizacijskog odbora, prokomentirali su informaciju da je Ustavni sud odlučio da je zaraspisivanje referenduma potrebni potpisi 10% birača u Republici Hrvatskoj.

“Ako imate 3,5 milijuna punoljetnih građana onda birača može biti samo manje. Ne možete ni na koji način objasniti matematiku da je birača više”, kazao je Krešimir Planinić govoreći o broju birača u Republici Hrvatskoj.

Dr. Željka Markić naglasila je kako se radi o dva odvojena pitanja.

Prvo pitanje je od kojeg broja birača se računa 10%  – od broja birača u Republici Hrvatskoj, kako to jasno piše u Ustavu, ili ukupnog broja hrvatskih birača koji uključuje i hrvatske državljane koji prebivaju u Hrvatskoj i one koji prebivaju izvan Hrvatske. Ministar  Bauk tvrdi i tvrdio je da se 10% računa od ukupnog broja svih hrvatskih birača – od 4,5 milijuna. Tijekom izjašnjavanja birača o raspisivanju referenduma o braku – ministar Bauk tražio je od građanske inicijative  U ime obitelji da osigura 450,000 potpisa.

Ukoliko je točna informacija da je i Ustavni sud potvrdio da se  za raspisivanje građanskog referenduma treba izjasniti 10% birača koji prebivaju u Hrvatskoj, onda to znači da ministar Bauk nije dobro radio svoj posao i nije znao čitati Ustav, rekla je Željka Markić dodajući kako u tom slučaju očekuje da ministar da ostavku ili da ga premijer Milanović smijeni.

Drugo je pitanje, rekla je Markić, koliko u Hrvatskoj ima birača i onda od kojeg broja se računa  10% .

“Mi imamo podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) – institucije koje nam daje sve relevantne informacije u državi – i oni tvrde da je u 2013. godini u Hrvatskoj živjelo manje od 3,5 milijuna punoljetnih građana. Istovremeno ministar Bauk tvrdi da u Hrvatskoj ima 4 milijuna birača. Dakle, imamo više birača nego punoljetnih osoba, po ministru Bauku” istaknula je Markić.

“To znači da imamo ogromni broj od 500.000 birača – za koje ministar Bauk tvrdi da su birači u Republici Hrvatskoj a nisu punoljetni državljani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.”

Podsjetila je kako je ministar Bauk danas na radiju po prvi puta priznao da u stvari, u Hrvatskoj nema 4 milijuna birača, već su to  ‘birači viška’ te je tumačio kojim nacionalnim  skupinama pripadaju, te se zapitala kako ga nije sram pričati o tome s obzirom da je on tvrdio kako je godinu dana Ministarstvo uprave kojem je na čelu navodno sređivalo popise birača.

Odvjetnik Planinić kazao je kako se u Hrvatskoj barata s dva termina ‘registar birača’ i ‘popis birača’ te kazao da ne postoji niti jedna zemlja na svijetu koja ima dva popisa birača. Svi traže informaciju o tome koliko građana u Hrvatskoj može izaći na izbore. I onda se, od te brojke, onih koji mogu izaći na izbore, računa 10% birača koji trebaju zatražiti referendum da bi Sabor bio dužan raspisati ga.

Predstavnici Građanske inicijative prokomentirali su i pozive na razgovor PNUSKOK-a aktivistima GI UIO i medijske napise koje su se pojavili u vezi toga.

“Ljude koji su se usprotstavili i već se godinu dana tuku s vlasti, i ne samo s vlasti, već sa svima da bi došli na odgovore na ova bitna pitanja – njih se zove na razgovore” – kazala je Markić koja je dodala kako na žalost mora reći da to čitaju kao pokušaj zastrašivanja, sramoćenja i diskreditiranja.

Komentirala je i napise u medijima da su ispitivanja vezana uz donacije grada GI UIO. “U gradu Zagrebu je preko 200.000 građana potpisalo “za” raspisivanje referenduma o braku, a 56% građana Zagreba je na referendumu glasalo “za”. Mi svi plaćamo poreze i prireze i očekujemo da građanske inicijative u kojima sudjeluje tako veliki broj građana grad i podupire”, rekla je.

“Svi ljudi koji su pozivani, na policiji su uglavnom bili jedino kad su registrirali auto. Oni na nikakav način nisu prije bili u kontaktu s pollicijom i ovo je za njih bio šok”, komentirao je Planinić.

U kojoj se Europskoj zemlji ovakvo pozivanje na razgovore aktivista referendumske inicijative koja je u tijeku, a koja bi dovela do promjene vlasti – pa tako i onih koji biraju državnog odvjetnika – ne bi ovo protumačilo kao pritisak?, upitala je Markić.

Gosti ‘Oluje’ komentirali su i kako je za provjeru potpisa predsjedničkih kandidata bilo potrebno 48 sati a provjere potpisa referenduma građana su se odugovlačile mjesecima i još se odugovlače.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: narod.hr