Ministarstvo zdravlja: početkom 2015. zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta

Ministarstvo zdravlja provest će od siječnja do ožujka 2015. zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, UNICEF-om i nevladinim udrugama pripremiti program za poboljšanje i ujednačavanje prakse pružanja zdravstvene skrbi u rodilištima, priopćeno je u srijedu nakon sastanka predstavnica udruge Roda s pomoćnikom ministra Draganom Korolijom Marinićem.

Povod za sastanak bila je akcija Roda “Prekinimo šutnju” u kojoj je veliki broj žena opisao negativna iskustva pri porodima u hrvatskim rodilištima. Rode su nakon toga pozvale ministra zdravlja Sinišu Vargu da osudi nasilje nad ženama u rodilištima i poduzme korake kako bi se prestalo s kršenjem njihovih ljudskih prava.

U priopćenju Ministarstvo zdravlja ističe kako su predstavnice Roda ukazale na tri elementa koja bi se zajedničkom suradnjom mogla poboljšati – unapređenje rutinske prakse pri porodima radi usklađivanja s najboljim europskim praksama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, unapređenje komunikacijskih vještina zdravstvenog osoblja i poboljšanje edukacije trudnica o porodu, koja je u Hrvatskoj nedostatna i neujednačena.

Zaključeno je da će se u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, strukovnim komorama i stručnim društvima, te udrugom Rode izraditi publikacija za trudnice o pripremama za porod i edukativni programi za poboljšanje komunikacijskih vještina liječnika, primalja i medicinskih sestara.

Ministarstvo je najavilo izmjene postojeće zakonske regulative u dijelu koji se odnosi na rad primalja, kako bi se potaknula njihova aktivnija uloga tijekom poroda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod/h
Photo: fah