Neke od udruga koje su podržavale usmrćivanje bebe Grge prijavile Hrvatsku UN-u

bebe grge
Fah

Neke od udruga koje su početkom svibnja podržavale usmrćivanje bebe Grge u Sloveniji sada su Hrvatsku, po već uhodanom obrascu tzv. nevladinih organizacija i njihovog blaćenja Hrvatske po svijetu, prijavile Ujedinjenim narodima (UN) zbog slučaja trudnice Mirele Čavajde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čavajda je, podsjećamo, tražila usmrćivanje svog sina Grge, a nije ga mogla dobiti zbog toga jer se feticid ne prakticira u Hrvatskoj.

> (VIDEO) Otvoreno: ‘Pojedine nevladine organizacije blate hrvatsku policiju i nagovaranjem migranata na neke postupke ugrožavaju nacionalnu sigurnost’

> Udruge Roda, Pa Riter, Solidarna i druge prikupljaju novac za usmrćivanje bebe Grge u Sloveniji
> Mali broj prosvjednika i prostački natpisi: Zaklada Solidarna, CESI, RODA, CROSOL… protiv odluke Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju
> Čavajda u pismu javnosti tumači zašto je bolje da Grgu usmrti, nego prijevremeno rodi

Ministar Beroš o slučaju Čavajda

Ministar Vili Beroš u srijedu je rekao da su on kao ministar i ministarstvo na raspolaganju svim pacijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo nije bila floskula kada sam rekao da me nazove – ne mene osobno, nego ministarstvo – gospođa čiji se slučaj, vidim ponovno politizira”, rekao je Beroš u Hrvatskom saboru.

Rekao je da je u okviru mogućeg provedena procedura, da je Čavajda po svojoj želji otišla postupak prekida trudnoće obaviti u inozemstvu jer se on u ovom trenutku ne radi u RH, te da je taj postupak plaćen u razumnom roku. Dodao je da je sve provedeno sukladno pravilima i zakonodavnom okviru.

RODA: “Kazna je po našem mišljenju dovoljno velika, a to je sramoćenje RH pred međunarodnim tijelima”

Je li Hrvatska kršila svoje zakone u slučaju Mirele Čavajde? O tome će navodno odlučivati posebne procedure Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bila je izložena mučenju, nečovječnom ponižavajućem postupanju, nije informirana o svojim pravima i različitim opcijama pobačaja te je bila prisiljena putovati”, ustvrdila je u utorak za dnevnik.hr Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roditelji u akciji – Roda.

UN može tražiti i očitovanje Vlade, a ako se utvrdi kršenje, onda će dobiti i preporuke što mijenjati.

> (VIDEO) Na čelu UN-ove radne skupine Hrvatica – za koju je spol biološka, a rod društvena kategorija
> Što znamo o parapolitičkim organizacijama koje u suradnji sa SDP-om sudjeluju u kampanji udomljavanja djece od homoseksualaca?

“Kazna je po našem mišljenju dovoljno velika, a to je sramoćenje RH pred međunarodnim tijelima”, navodi Mrzić Jagatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) tvrdi: “Neophodno je da osiguramo svima dostupan i siguran pobačaj bez stigmatizacije.”

“Dovoljan broj medicinskih timova! Ne jedan ginekolog po bolnici na kojeg će onda pasti sva odgovornost rada koji nisu obavili njegovi neodgovorni kolege”, tvrdi Lana Bobić izvršna direktorica udruge “U dobroj vjeri“.

> (VIDEO) Tko je feministica Lana Bobić – nova komentatorica HRT-ove emisije Peti dan

> VIDEO: Rasprava dekana Medicine i pravne stručnjakinje: Je li kazneno djelo ako ubijemo dijete čim se rodi? Je. A tri sata prije? Nije.

> KBC Zagreb: ‘Gospođa Čavajda odbila je izazivanje prijevremenog poroda i zbrinjavanje bebe’

Medijski istaknuti pojedinci koji kroz mrežu udruga, zapravo parapolitičkih organizacija, kako su to već definirali politički analitičari, godinama izvlače novce iz državnog proračuna, vrše pritisak na institucije, blate Hrvatsku u inozemstvu – koje je Milanovićeva Kukuriku Vlada (SDP, HNS, IDS, HSU) izdašno financirala – predstavljaju jednu od ključnih poluga nastavka kontrole društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parapolitičke organizacije sada uz SDP i ekstremnu ljevicu sudjeluju u kampanji za novi “zakon o pobačaju”. SDP uz njihovu podršku nastoji progurati svoj prijedlog “Zakona o pobačaju”.

> Znate li da SDP-ovi ‘Kulturnjaci’ blate Hrvatsku i u Europskom parlamentu?
> Parapolitičke udruge bliske SDP-u i dalje na državnim jaslama
> Udruga PaRiter i trostruka uloga civilnih LGBTIQ udruga u Hrvatskoj
> Šola: Dobar dio udruga financiranih izvana ima političku agendu ideološke kolonizacije
> Čičak: Slavko Linić mi je rekao da se za nevladine udruge godišnje izdvaja 2 milijarde i 800 milijuna kuna

SDP-ov prijedlog iz 2020., podsjećamo, protivan je međunarodnom pravu, ustavu, zakonima i medicinskoj etici te onemogućava pravo na priziv savjesti liječnika i prisiljava ih na ubojstvo djece kao što je beba Čavajda te uvodi “uslugu” medicinski neindiciranog pobačaja na trošak poreznih obveznika. Uz to pomiče zakonski dopuštenu granicu medicinski neindiciranog, pobačaja na zahtjev za dva tjedna – do 12. tjedna trudnoće.

Foto: Fah

“SDP želi pokazati da parlament ne postoji samo zato da bi podržavao prijedloge većine nego i ojačao kontrolu. Na ovaj potez odlučili su se motivirani slučajem Mirele Čavajde koji je pokazao da je ‘pravo žene na prekid trudnoće‘ u Hrvatskoj ugroženo”, tvrdi Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Taj slučaj, tumače u SDP-u, otvorio je pitanje dostupnosti “ostvarivanja prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece”, a uz ekstremnu ljevicu traže da se u Ustav uvrsti “pravo žene na pobačaj”.

> Krešimir Planinić: Evo što je sporno u tzv. Zakonu o pobačaju i zašto je on neustavan
(VIDEO) ‘Otvoreno’: Planinić objasnio Genov – kad kuca srce to znači da je dijete živo

“Bez obzira što je on star, bez obzira što bi u nekim dijelovima trebalo više vezano uz izričaj promijeniti, zakon omogućava sve ono što se traži”, rekao je saborski zastupnik Dražen Bošnjaković (HDZ) o tzv. Zakonu o pobačaju.

Foto: Snimka zaslona

“Podržavamo da ministar Beroš dođe u Hrvatski sabor. Što se tiče ljevice i onoga zbog čega ga ona konkretno zove, moram reći da ljevica ima imalo obraza malo bi barem privremeno utišala izigravanje moralne vertikale u priči oko pobačaja s obzirom na promašeni, nestručni i diletantski prijedlog zakona o pobačaju”, rekla je Marija Selak Raspudić (Most).

Foto: Snimka zaslona

Napadi na priziv savjesti

Podsjećamo, pobačaj nije ljudsko pravo niti u jednom međunarodnom, obvezujućem dokumentu, ali za razliku od nepostojećeg “prava na pobačaj”, priziv savjesti kao ljudsko pravo zajamčeno je međunarodnim dokumentima i Ustavom RH.

> Šeparović: Pobačaj nije niti ljudsko niti ustavno pravo!
> Dr. sc. Šehić o odluci Vrhovnoga suda SAD-a: ‘Pobačaj kao pravo ne postoji nego je konstrukt koji nije vrijednosno usporediv s pravom na život’

Po dostupnim podacima, od 359 ginekologa u bolnicama – njih 195 ima priziv savjesti.

Zbog slučaja Čavajda i kampanje ekstremnih ljevičara uz podršku medija – komercijalnih televizija i ostalih visokotiražnih medija u stranom vlasništvu – koji su im naklonjeni, institut priziva savjesti liječnika ponovno je doveden u pitanje.

Tim su povodom, no i povodom Međunarodnog dana priziva savjesti, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska liječnička komora, Akademija pravnih znanosti RH i Akademija medicinskih znanosti RH sredinom svibnja održali tribinu pod nazivom “Priziv savjesti u svjetlu autonomije i temeljnih ljudskih prava”.

>Dr. Zlopaša objasnio što je feticid: Bebu Čavajdu ubilo bi se uštrcavanjem koncentriranog kalijevog klorida u srce
> U totalnoj ofanzivi na priziv savjesti stručnjaci stali u obranu ovog instituta: ‘Nitko nas nema pravo prozivati i osuđivati’

Doc. dr. sc. Morana Brkljačić, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLZ-a istaknula je kako je riječ o “temi koja ponovno intrigira kako javnost tako i zdravstveni sustav”.

“Tema priziva savjesti je vrlo zanimljiva jer se kontinuirano kao liječnici moramo braniti protiv nečega na što imamo pravo jer navedeno predstavlja autonomiju i našu osobnost. Ako se kao liječnici pozivamo na priziv savjesti nitko nas nema pravo prozivati i osuđivati zbog toga”, istaknula je dr. Brkljačić, ujedno i moderatorica tribine.

Dodala je da je priziv savjeti zaštićen brojnim kodeksima, deklaracijama, izjavama… “Prema tome definiran je kao nešto što je od davnih dana prepoznato, nešto na što se liječnik može pozvati”, istaknula je dr. Brkljačić.

Podsjetila je na Ženevsku deklaraciju iz 1948. godine, koja je modernizirana verzija Hipokratove zakletve, u kojoj stoji, ističe, “da štitimo ljudski život od začeća do prirodne smrti“.

“Pa onda ako smo se zakleli tome prilikom dobivanja naše diplome, ako kršimo to i uništavamo ljudski život, da li sami sebe varamo i trebali i se preispitati?”, zapitala je dr. Brkljačić.

Liječnik Boris Ujević, dr. med., specijalist ginekologije i porodništva i uži specijalist humane reprodukcije iz Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu, sudionik sedmog po redu zagrebačkog Hoda za život, istaknuo je u svibnju da Hoda za život jer želi podržati priziv savjesti svojih kolega, dodajući da je život nešto najdragocjenije.

“Da bismo mogli izabrati život, moramo biti informirani i upućeni u istinu o životu. Kao liječnik, ginekolog, potvrđujem znanstvenu činjenicu kako život započinje trenutkom začeća!”, kazao je dr. Ujević okupljenim sudionicima Hoda za život na Zrinjevcu.

Promjene u KB Sveti Duh

U Zagrebu se zbog priziva savjesti na udaru našla najstarija bolnica u Republici Hrvatskoj, Klinička bolnica Sveti Duh – jer su u toj bolnici svi ginekolozi imali priziv savjesti.

> Potpišite peticiju za zaustavljanje nezakonitog pritiska na liječnike i slanje inspekcije na Sv. Duh
> Ginekolog dr. Boris Ujević: ‘Kod susreta s trudnicom, zapravo se susrećem s dva pacijenta’
> Tei su u 7. mjesecu trudnoće rekli da će beba umrijeti: Nisam razmišljala o pobačaju – Rita je živjela 2,5 mjeseca i umrla na mojim rukama

Još jedna od ekstremno lijevih organizacija Feministički kolektiv Faktiv, koji je 2021. godine prosvjedovao i protiv Hoda za život, zbog toga je u prosincu iste godine zatražio smjene u KB Svetom Duhu. Jedna od članica udruge Faktiv za Pupovčeve Novosti ustvrdila je i da struka ugrožava živote žena.

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da se u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh uređuje prostor koji će se zvati “Centar za planiranje obitelji“, u kojem bi pobačaj na zahtjev bio dostupan. Taj naziv poprilično podsjeća na prijevod svjetski raširene klinike za pobačaje – Planned parenthood (Planirano roditeljstvo).

> ‘Kontrola rađanja’: Tko je Margaret Sanger čiji eugenički duh živi i danas u organizaciji Planned Parenthooda
> (VIDEO) Bivša direktorica Planned Parenthooda o kojoj je snimljen film ‘Neplanirano’: ‘Gledala sam kako se dijete tijekom pobačaja izmiče cijevi za sukciju’

Iako ekstremno lijevi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u predizbornoj kampanji nije isticao pobačaj na zahtjev kao glavni prioritet, nakon tragičnog slučaja Mirele Čavajde on je isti obećao uvesti što prije. Rekao je tada da će se omogućiti obavljanje svih zakonski dopuštenih prekida trudnoće u bolnici Sv. Duh, gdje je to bilo nemoguće obaviti već desetak godina.

Smijeniti ginekologe jer imaju priziv savjesti bilo bi protuzakonito pa se Tomašević odlučio za drugo rješenje. U KB Sveti Duh doveo je novi Upravni odbor, potom i novu ravnateljicu, prof. dr. sc. Anu Mariju Šimundić , a zatim i novog predstojnika klinike za porode, dr. Ratka Matijevića koji podržava izvođenje pobačaja na zahtjev.

>Tomašević na službenom facebook profilu grada Zagreba napao liječnike zbog priziva savjesti
> Sa Svetog Duha negiraju da je jedini kriterij za novog ginekologa bilo – izvođenje pobačaja, no potezi ih demantiraju
>Priča Ivane Paradžiković otvorila novi lov na priziv savjesti: Grujić bliska stranci Možemo traži zabranu

Iz KB Sveti Duh poslali su za Narod.hr odgovore na pitanja o zapošljavanju ginekologa dr. Bojana Vidakovića iz Varaždina nakon što smo dobili informaciju da je jedini razlog njegovog zapošljavanja – izvođenje pobačaja na zahtjev u ovoj zagrebačkoj bolnici u kojoj su do sada svi imali priziv savjesti. Iako bolnica i njezino vodstvo postavljeno od ekstremno lijeve zagrebačke vlasti, negiraju da je jedini kriterij za njegovo zapošljavanje bio izvođenje pobačaja, njihovi potezi sami ih demantiraju.

Naime, deset dana nakon što im je portal Narod.hr poslao pitanja vezano za Vidakovićevo zapošljavanje, a iz KB Sveti Duh nisu slali odgovor, Hina je objavila kako se upravo u toj bolnici, jedinoj u Zagrebu u kojoj se nisu izvodili pobačaji jer svi ginekolozi imaju priziv savjesti, otvara ”ambulanta za pobačaje”.

Da je ekstremno lijevi Tomašević uložio puno truda u ostvarivanje toga pokazuje i izjava ravnateljice KB Sveti Duh koja je kazala da će tijekom njezina mandata njezin tim ”sva svoja znanja i vještine usmjeriti na organizacijske i kulturološke promjene”, a sada se pak očekuje ”kolektivni napor”, a ne samo jedan ginekolog u ambulanti za pobačaje na zahtjev.

 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.