Potpišite peticiju za zaustavljanje nezakonitog pritiska na liječnike i slanje inspekcije na Sv. Duh

priziv
Foto: GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Platforma CitizenGo poziva vas da potpišete peticiju za slanje hitne inspekcije u bolnicu Sveti Duh zbog postupanja Grada Zagreba i vjerojatnog utjecaja na nedopustivu indikaciju feticida, te zaustavljanje daljnjih protuzakonitih pritisaka na priziv savjesti liječnika i medicinskih djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peticija se odnosi i na slanje “oštre javne i nedvosmislene osude svih pokušaja potkopavanja neovisnosti medicinske struke, medicinske etike i univerzalnih ljudskih prava, koja obvezuju liječnike da postupaju u najboljem interesu pacijenata i u skladu sa stručnom i profesionalnom savješću te im daju pravo odbiti i zakonom dozvoljene postupke, ako bi bili, po liječničkoj procijeni, štetni za pacijenta i suprotni njihovoj savjesti te osiguravanje psihološke podrške i pomoći za trudnice i roditelje teško bolesne djece a ne njihovo usmrćivanje na teret poreznih obveznika.”

Peticiju možete potpisati ovdje.

Objavu platforme CitizenGo prenosimo u cijelosti:

“Teška ljudska i obiteljska situacija u kojoj se našla obitelj Čavajda i koja potresa hrvatsku javnost, koristi se kako bi se napravio pritisak na liječnike koji postupaju po najboljoj profesionalnoj i moralnoj savjesti i odbijaju učiniti feticid kojeg se u javnosti u svrhu gušenja prava na priziv savjesti te izmjene zakona o prekidu trudnoće netočno predstavlja kao postupak istovjetan postupku induciranog pobačaja tj. namjernog prekida trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mireli Čavajdi je u 26. tjednu trudnoće obznanjeno kako njezina nerođena beba ima izraslinu – tumor na glavi.

Nakon toga je novinarka Ivana Paradžiković lansirala kampanju za smrt ove bebe na temelju netočne informacije kako je riječ o malignom tumoru, iako to niti jedan liječnik ne može ustvrditi dok se ne napravi biopsija – nakon rođenja djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lobističke, političke i medijske elite koje žele progurati pobačaj i ugušiti pravo na priziv savjesti iskoristili su ovu tešku situaciju kako bi pogurali svoje strašne programe.

‘Zastrašuju poruke vladajućeg HDZ-a’

Ali više od toga zastrašuju poruke vladajućeg HDZ-a.

Od prvobitne reakcije ministarstva zdravstva koje je ostavilo otvorenu mogućnost feticida, ukoliko ga odobri komisija, do izjava glavnog tajnika stranke Bačića na N1 televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Tko su donatori zaklade Solidarna koja traži donacije za usmrćivanje nerođene bebe Čavajde?

Bačić je pokazao kako ne zna da pravo na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika stoji iznad zakona kojeg bi oni donijeli, ukoliko su suprotni najboljoj savjesti liječnika o postupanju za dobro pacijenta. Javno je pokazao da nema puno razlike između HDZ-a i SDP-a po pitanju pobačaja i priznao kako je jedino što sprječava HDZ od donošenja novog zakona – strah od gubitka glasova njihovih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je struka rekla da se nakon 22. tjedna trudnoće ne može govoriti o pobačaju kojeg sadašnji zakon dozvoljava, već o feticidu, ministar Beroš je korigirao prvu reakciju svog Ministarstva. Feticid je ubijanje djeteta koje bi se rodilo živo, smrtonosnom injekcijom, koja izaziva izuzetno bolnu smrt za dijete, nakon čega se izaziva prijevremeni porod.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba iz redova radikalno lijeve stranke Možemo koji iskorištava svoj politički položaj te strateški imenuje (mahom) nestručne ideološke kadrove kako bi još više osnažio protuzakonite pritiske na liječnike i borbu protiv prava na priziv savjesti i ovaj je slučaj iskoristio u istu svrhu pa je tako na službenoj Facebook stranici grada Zagreba napao pravo liječnika na priziv savjesti.

‘Kulturološke promjene’ na Sv. Duhu

Njegova nova ravnateljica bolnice Sveti Duh, Ana-Maria Šimundić, najavila je ‘kulturološke promjene’ i pozivanje liječnika na razgovor ukoliko se pozovu na priziv savjesti u slučaj pobačaja tj. medicinskih procedura koje nisu u najboljem interesu svih uključenih strana.

Ovi nezakoniti pritisci, kroz:

  • nedavno imenovanje u bolnici Sveti Duh
  • suradnju s aktivistima za pobačaj
  • dopis Gradskog ureda za zdravstvo rezultirali su skandaloznim mišljenjem bolnice Sveti Duh koje je Mireli Čavajdi predložilo feticid umjesto pokušaja liječenja djeteta i psihološke pomoći majci i čitavoj obitelji.

Trudnice kojima se dijagnosticira moguća bolest djeteta trebaju psihološku podršku, a bolesna djeca trebaju liječenje, a ne ubojstvo.

Stop pritisku na liječnike s prizivom savjesti

Zaustavimo organizirane napade na savjesne liječnike i dajmo im podršku!

Zatražite od Ministarstva zdravstva na čelu s, HDZ-ovim, ministrom Vilijem Berošom:

  • hitnu inspekciju u bolnici Sveti Duh i drugih bolnica pod upravom Grada zbog postupanja Grada Zagreba i vjerojatnog utjecaja na nedopustivu indikaciju feticida, te zaustavljanje daljnjih protuzakonitih pritisaka na priziv savjesti liječnika i medicinskih djelatnika
    oštru, javnu i nedvosmislenu osudu svih pokušaja potkopavanja neovisnosti medicinske struke, medicinske etike i univerzalnih ljudskih prava, koja obvezuju liječnike da postupaju u najboljem interesu pacijenata i u skladu sa stručnom i profesionalnom savješću te im daju pravo odbiti i zakonom dozvoljene postupke, ukoliko bi bili, po liječničkoj procijeni, štetni za pacijenta i suprotni njihovoj savjesti
  • osiguravanje psihološke podrške i pomoći za trudnice i roditelje teško bolesne djece a ne njihovo ubojstvo na teret poreznih obveznika.
  • Umjesto borbe za život i zdravlje ove bebe koja prema trenutnim prognozama liječnika ima i do 30% šanse za izlječenje te podrške i utjehe majci i cijeloj obitelji Čavajda, ubojstvo nerođenog djeteta čija se dijagnoza ne može sa sigurnošću postaviti predstavlja se kao rješenje problema!

Još jednom napominjemo kako je ovoj kampanji i skandaloznom mišljenju iz bolnice Sveti Duh koje je preporučilo feticid prethodilo imenovanje nove uprave te bolnice u režiji zagrebačkog gradonačelnika i njegove stranke Možemo, te pritisaka od strane Grada na tu bolnicu kako bi se onemogućio priziv savjesti ginekolozima.

Nekoliko organizacija civilnog društva je također iskoristilo ovu priliku te je uz podršku ekstremno lijevih političara poput Vilima Matule (Možemo), Urše Raukar (Možemo), Ivane Kekin (Nova ljevica), Katarine Peović (Radnička fronta), Rade Borić (Nova ljevica), Lane Bobić, Kreše Beljaka (HSS), Sabine Glasovac (SDP) i Mirele Ahmetović (SDP) zatražilo ‘hitno donošenje smjernica i protokola za prekid trudnoće u skladu s preporukama i smjernicama WHO-a’ što u prijevodu znači da zahtijevaju uvođenje pobačaja do rođenja djeteta!

SDP-ov ‘zakon o pobačaju’

Situaciju je iskoristio i SDP kako bi progurao svoj prijedlog Zakona o pobačaju iz 2020. pa će se tako o njemu raspravljati po žurnom postupku već ovog četvrtka, 12. svibnja.

Podsjećamo kako je SDP-ov prijedlog protivan međunarodnom pravu, ustavu, zakonima i medicinskoj etici te onemogućava pravo na priziv savjesti liječnika i prisiljava ih na ubojstvo djece kao što je beba Čavajda te uvodi ‘uslugu’ medicinski neindiciranog pobačaja na trošak poreznih obveznika. Uz to pomiče zakonski dopuštenu granicu medicinski neindiciranog, pobačaja na zahtjev za 2 tjedna – do 12. tjedna trudnoće.

Zbog svih gore navedenih razloga izuzetno je važno da nas ministar Beroš i cijeli HDZ na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem čuje jasno i glasno: NE feticidu i DA savjesnim liječnicima!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.