Papa Franjo uputio poruku podrške: Stotine tisuća ljudi sudjelovalo u akciji ‘Hod za život’

“Neka život živi” – poticaj je pape Franje koji je uputio sudionicima Hoda za život, održanoga prošle subote, 21. ožujka, u više peruanskih gradova. U svojoj poruci koju je poslao nadbiskupu Lime i primasu peruanske Crkve, kardinalu Juanu Luisu Ciprianiju Thorneu, Sveti je Otac izrazio zadovoljstvo tim pothvatom, te mu se pridružio molitvom, u zauzimanju za zaštitu i promicanje temeljnoga dobra ljudskoga života, od njegova začeća do naravnoga završetka. Tako je potaknuo na hrabro svjedočenje i naviještanje svetoga obilježja svakog ljudskog bića, koje je Bog stvorio na svoju sliku, i koje je Krist otkupio na križu, prenosi Radio Vatikan.

Nadbiskup José Antonio Eguren: Pobačaj nije napredak, a ni modernost

Sudjelujući u Hodu za život u svojoj biskupiji Piura, nadbiskup José Antonio Eguren, predsjednik Povjerenstva ‘Obitelj i život’ Peruanske biskupske konferencije, obratio se vjernicima te istaknuo da pobačaj nije napredak, a ni modernost, jer ljudski je život odraz Božje ljubavi; on je dar, a ne neki laboratorijski proizvod. Pravo na život, počevši od začeća pa do naravne smrti, temeljno je ljudsko pravo – rekao je nadbiskup napominjući da težnja za rješavanjem problemâ ubijajući ljudski život nije znak napretka, a ni modernosti.

“Ljudsko je biće uvijek sveto i nepovredivo, u bilo kojem stanju i u svakom razdoblju svojega razvoja”, dodao je nadbiskup te stoga potaknuo vjernike da se zauzmu za one koji se imaju roditi. Pritom je upozorio da je obitelj pokretač i uzor poštovanja ljudskoga života od samoga začeća, budući da je roditeljica života i temeljna jezgra društva.

Protiv zdravstvenog odgoja i za zaštitu starijih osoba

Poručio je kako obiteljska jezgra ima biti prioritet u pastoralu i u politici kako bi bila poduprta i ojačana, te kako bi imala potrebna sredstva za prihvaćanje života. U tom je smislu nadbiskup Eguren zatražio ukidanje liječničkoga protokola koji se odnosi na obavljanje terapijskoga pobačaja u bolnicama, te istaknuo protivljenje Crkve prijedlogu zakona o nekažnjivosti pobačaja u slučajevima silovanja.

Još jedna važna tema na koju se osvrnuo nadbiskup Eguren odnosi se na prijedlog zakona koji bi maloljetnicima omogućio pristup zdravstvenim uslugama seksualnoga i reproduktivnoga odgoja bez roditeljske suglasnosti. To, međutim, – prema nadbiskupovim riječima – krši pravo roditelja na očinsku vlast. Naprotiv, ako se želi smanjiti broj adolescentnih trudnoća, valja istaknuti temeljne vrijednosti, a ne potpuni i isprazni hedonizam koji bi se korištenjem kontracepcije povećao.

Nadbiskup je na kraju potaknuo na zaštitu starijih osoba, te pozvao vjernike da mole za sve kršćanske mučenike koje se i danas ubija zato što – kako je rekao –propovijedaju evanđelje života, Isusovo evanđelje. Podsjetimo da se Hod za život u Perúu održava svake godine, uz Dan onih koji se imaju roditi, koji se obilježava 25. ožujka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Radio Vatikan
Photo: Radio Vatikan