Sindikat lokalnih i državnih službenika gradonačelnici Siska: Vaša inzistiranja suprotna su Ustavu i Zakonu o radu

Foto: fah

“Za vrijeme Vašeg obnašanja dužnosti gradonačelnice zaposlenici gradske uprave Grada Siska i trgovačkih društava Grada nisu uspjeli svoja ustavna i zakonska prava na socijalnu sigurnost i socijalno osiguranje, odnosno materijalna prava, putem sindikata u koje su učlanjeni, urediti kolektivnim ugovorima, već im se „nudi“, kao jedino moguće rješenje, reguliranje određenih materijalnih prava prenošenjem ovlasti na radnička vijeća, kao tijela koja se temeljem zakona formiraju u svrhu radničke participacije i konzumiranja prava na savjetovanje, obavješćivanje i suodlučivanje o važnim pitanjima za radnike, ali ne i tijela ovlaštena za kolektivno pregovaranje.” – navodi se u pismu kojeg je Sindikat lokalnih i državnih službenika i namještenika RH uputio gradonačelnici Siska Kristini Ikić-Baniček.

Novi napad SDP-ove gradonačelnice: Nakon Katoličke crkve i Matice hrvatske na redu sindikati

Njihovo pismo u nastavku prenosimo u cjelosti.

“Za vrijeme Vašeg obnašanja dužnosti zaposlenici nisu uspjeli svoja ustavna i zakonska prava urediti kolektivnim ugovorima”

“Poštovana Gradonačelnice,

obraćamo Vam se povodom „dobre prakse“ potpisivanja sporazuma s radničkim vijećima o isplati materijalnih prava zaposlenicima gradske uprave Grada Siska, ustanova i tvrtki kojih je Sisak osnivač, a koja je uvedena u Gradu Sisku za vrijeme Vašeg mandata.

Kao što Vam je možda poznato, Ustavom Republike Hrvatske utvrđeno je da se pravo zaposlenih i članova njihovih obitelji na socijalnu sigurnost i socijalno osiguranje uređuje zakonom i kolektivnim ugovorom te da, radi zaštite svojih gospodarskih i socijalnih interesa, svi zaposleni imaju pravo osnivati sindikate.

Povjesničarka dr. Vlatka Vukelić: ‘Gradonačelnica Siska ikona je ostatka zločinačke komunističke ideologije u Hrvatskoj’

Zakonom o radu pak propisano je da radnici imaju pravo utemeljiti sindikat te se u njega učlaniti, a takva udruga mora imati statut kojim kao svrha udruge mora biti propisano sklapanje kolektivnih ugovora.

U Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi navodi se kako se kolektivnim ugovorom mogu urediti materijalna i druga prava službenika i namještenika u upravnim tijelima lokalnih jedinica, a takav kolektivni ugovor sklapaju ovlašteni predstavnici sindikata i općinski načelnik, gradonačelnik, odnosno župan.

Za vrijeme Vašeg obnašanja dužnosti gradonačelnice zaposlenici gradske uprave Grada Siska i trgovačkih društava Grada nisu uspjeli svoja ustavna i zakonska prava na socijalnu sigurnost i socijalno osiguranje, odnosno materijalna prava, putem sindikata u koje su učlanjeni, urediti kolektivnim ugovorima, već im se „nudi“, kao jedino moguće rješenje, reguliranje određenih materijalnih prava prenošenjem ovlasti na radnička vijeća, kao tijela koja se temeljem zakona formiraju u svrhu radničke participacije i konzumiranja prava na savjetovanje, obavješćivanje i suodlučivanje o važnim pitanjima za radnike, ali ne i tijela ovlaštena za kolektivno pregovaranje.

Gradonačelnica Siska izbacuje Maticu hrvatsku iz gradskih prostora: ‘Samo je 1971. nedemokratska vlast udarila na nas’

Izuzetak nije ni jedini kolektivni ugovor koji je zaključen uz Vašu suglasnost s poduzećem Auto promet Sisak d.o.o., jer se materijalna prava zaposlenih u poduzeću i nadalje uređuju sporazumom s radničkim vijećem, neovisno o postojanju kolektivnog ugovora.

S time u svezi skrećemo Vam pozornost da je svrha sindikata, kako to i Zakon o radu nalaže, sklapanje kolektivnih ugovora, a ne prenošenje njegovih ovlasti na radnička vijeća.

Stoga je Vaše inzistiranje da se materijalna prava zaposlenih u Gradu Sisku uređuju sporazumima s radničkim vijećima ne samo suprotno Ustavu Republike Hrvatske i Zakonu o radu, već je i duboko nemoralno i licemjerno, jer snagom vlasti i dužnosničkog položaja promovirate način vladanja neovisan o najvišim aktima ove države, a svoje socijalne partnere – sindikate, dovodite u položaj „krivca“ za neisplatu materijalnih prava koje im „nudite“ ako ne prihvate to činiti suprotno Ustavu, ZOR-u i svrsi vlastitog postojanja.

Biskup Košić: Gradonačelnica Siska neargumentirano napala Crkvu, križ nazvala “taj kamen”

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske takvu „ponudu“ ne može prihvatiti i još Vas jednom poziva na djelovanje sukladno pozitivnim propisima i civilizacijskim stečevinama kolektivnog pregovaranja te da službenicima i namještenicima gradske uprave Grada Siska, ustanova i trgovačkih društava omogućite isplatu materijalnih prava potpisivanjem kolektivnog ugovora, a ako Vam je to već tako mrsko, isplatom uskrsnice temeljem odgovarajuće odluke.

S poštovanjem,

glavni tajnik

Siniša Kuhar”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [544.34 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr