Tko je Neven Budak – za kojeg Milanović kaže da stoji iza cjelovite kurikulne reforme?

Foto: fah

Predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak izjavio je u ponedjeljak da je za zastoje u provedbi strategije najviše krivo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te je upozorio da povjerenstvo trenutno nema ozbiljnu podršku ni jednog relevantnog državnog tijela.

Odbacio je optužbe ministra Predraga Šustara da je povjerenstvo odgovorno za lošu provedbu strategije i usvtrdio da je za zastoje najviše krivo samo Ministarstvo, koje nije odgovorilo ni na izviješće o provedbi strategije niti na zahtjev za sastankom.

Budak se požalio na loš odnos vlasti prema strategiji – bivša Vlada nije ni spomenula strategiju u svom izviješću, a ova nije predvidjela nikakva proračunska sredstva za njezinu provedbu. Zbog svega izostala je mogućnost povlačenja ogromnih sredstava iz EU fondova, tvrdi Budak.

Povezanost s SDP-om

Važno je napomenuti da Zoran Milanović, gostujući sinoć u Dnevniku Nove TV, rekao kako je osobno formirao Jokićevu skupinu za reformu.

“Ja sam osobno formirao tu skupinu. Imali smo strategiju znanosti i obrazovanja, na čelu te grupe je bio profesor Budak. Nakon toga je formirana grupa za praćenje provedbe na čelu koje je opet Budak kojeg pola godine nisu primili ni Orešković ni ministar obrazovanja. Gospodin Jokić je opet bio naš izbor, ako ga ne žele neka ga maknu”, rekao je Milanović govoreći o kurikularnoj reformi. Više pročitajte OVDJE.

Tko je zapravo Budak?

Neven Budak redoviti je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaposlen od 1980. Bio je posljednji sekretar komunističke partije na istom fakultetu. Doktorirao je 1991. Sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Od 1995. do 2002. održava nastavu iz urbane povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Dobitnik je stipendije Alexander von Humboldt, stipendije Max Planck Instituta i dr. Od 2001. do 2003. godine bio je dekan Filozofskog fakulteta. Od 1999. predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

Predsjednik 12. Vlade Zoran Milanović imenovao ga je 16. siječnja 2012. godine posebnim savjetnikom predsjednika Vlade za znanost u Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Na toj je poziciji bio zadužen za izradu i provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Budak: Ugovor s KBF-om je štetan, ali Filozofski više nije ljevičarski fakultet kakav je bio

Profesor Neven Budak, koji je tijekom dva mandata bio dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a trenutačno je voditelj Strategije obrazovanja, komentirao je ugovor Filozofskog fakulteta s Katoličko-bogoslovnim fakultetom (KBF-om) za Večernji list.

“Prethodna uprava sklopila je ugovor o suradnji s Katoličko-bogoslovnim fakultetom (KBF) po kojem su studenti KBF-a bez polaganja prijamnog ispita na Filozofskom mogli upisati bilo koji predmet u dvopredmetnoj kombinaciji sa svojim studijem. I to je bilo, očigledno, na štetu studenata Filozofskog fakulteta i stavljalo ih je u neravnopravan položaj pa je sadašnja uprava prišla reviziji tog ugovora i ponudila novi. Taj novi ugovor predviđa da studenti KBF-a koji se žele upisati i na Filozofski fakultet moraju položiti razredbeni postupak na Filozofskom fakultetu. Dakle, s te strane više nema problema”, izjavio je Budak i dodao da je problem ravnopravnosti studenata, jer ona, kako on kaže, ne postoji nakon završetka studija.

Iako ne vidi nikakav problem u tome da studenti KBF-a slušaju neke predmete na Filozofskom i obrnuto, ne smatra da bi trebalo ući u kombinaciju zajedničkog dvopredmetnog studija, za koji krivi bivšeg dekana. Isto tako napominje da Filozofski fakultet više nije kao nekoć.

“Prvo bih rekao da nisam siguran da je Filozofski tako ljevičarski fakultet kao što je bio. Mi imamo prilično puno konzervativnih nastavnika…”

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.