Važnost prvog sata nakon poroda – zašto bi beba trebala biti kraj majke?

Svaki trenutak u majčinu naručju važan je za bebe, a posebno je važan prvi sat nakon poroda kada je najčešće beba odvojena od mame zbog čišćenja, vaganja, mjerenja i provjera je li sve s mamom i bebom u redu. Stručnjaci tvrde da ništa od navedenog nije neodgodivo, pa bi u prvom satu nakon poroda beba bez iznimke trebala biti privijena uz tijelo majke, navodi BabyCentre.

O čemu se radi

Bebe bi trebalo nakon poroda staviti majci u naručje i pokriti ih laganom dekom – to usporava proizvodnju adrenalina koji često može ometati proizvodnju oksitocina i prolaktina, hormona vrlo važnih za povezanost bebe s majkom i uspješno dojenje.

Beba u majčinu naručju može pomoći da tijelo majke brže izbaci posteljicu, te se ujedno smanjuje rizik od obilnog postporođajnog krvarenja.

Uostalom, instinktivno žele doći do majčine bradavice i početi dojiti, što je i znanstveno dokazano još 1980. godine.

Dijete privijeno uz majku kožom na kožu odmah nakon poroda mogu mnogo bolje samostalno regulirati temperaturu tijela i uspješno disati. Tek rođena djeca imaju često problema s održavanjem tjelesne temperature jer nemaju izolacijski sloj masnoće pod kožom koji olakšava regulaciju temperature tijela. Beba koja nema dovoljno topline mora koristiti više energije i kisika kako bi održala temperaturu stabilnom, a neometani prvi sat života kada majka grije bebu svojim tijekom smanjuje rizik od hipoglikemije.

Odgađanje rezanja pupkovine dok krv još intenzivnom pulsira omogućuje bebi dotok kisika preko posteljice i olakšava postupno prilagođavanje na disanje kroz pluća. Time se smanjuje i rizik od anemije kod bebe i prekomjernog gubljenja krvi kod majke.

One bebe koje se nakon poroda odvaja od majke mnogo više plaču i tako glasno protestiraju, a one koje ostanu uz majku lako prepoznaju majčin miris, dodir i glas.

Osvijestite važnost prvog sata nakon poroda i u bolnici tražite da vam ga dopuste. Vaša beba biti će vam zahvala, iako nesvjesno, ali to će vam znati vratiti…

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/babycentre.co.uk
Photo: Aurimas Mikalauskas/flickr