Zašto je prijedlog novog Obiteljskog zakona loš za obitelji i djecu u Hrvatskoj?

Prošloga je tjedna u Hrvatskom saboru završilo drugo čitanje prijedloga novoga Obiteljskog zakona. Ovaj se tjedna očekuje glasovanje saborskih zastupnika. Saborska je oporba zatražila treće čitanje jer „umjesto poboljšanja zakon uvodi nered u hrvatski pravni sustav”, naglasio je akademik Željko Reiner (HDZ) te smatra kako se predloženim zakonom krši ustavna definicija braka kao zajednice žene i muškarca.

Još tijekom javne rasprave u rujnu 2013. profesori obiteljskoga prava s četiriju hrvatskih sveučilišta predvođeni predstojnicom Katedre za obiteljsko pravo Pravnoga fakulteta Sveučlišta u Zagrebu prof. dr. sc. Dubravkom Hrabar upozoravali su kako do nacrta prijedloga Obiteljskoga zakona nije trebalo niti doći već je postojeći Obiteljski zakon trebalo samo poboljšati.

Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac i doc. dr. sc. Irena Majstorović s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Dijana Jakovac-Lozić s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Splitu te prof. dr. sc. Nenad Hlača s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci uputili su tada svoj osvrt na nacrt prijedloga zakona u kojem su iznijeli niz primjedaba.

Između ostaloga, smatraju kako je „postojeći Obiteljski zakon trebalo samo poboljšati, a nipošto ulaziti u posao kojem ovaj predlagatelj nije dorastao. Konfuzija koju bi ovakav zakon izazvao samo bi potpirila vatru o navodno nesposobnim sucima i nevještim odvjetnicima, a u stvarnosti bi zakonodavac svoju nesposobnost prebacio na izvršnu vlast i pravosuđe“, stajalo je u osvrtu stručnjaka za obiteljsko pravo.

“Zakon od 555 članaka, teško je razumljiv građanima, a on se, za razliku od drugih zakona, tiče svakog hrvatskog građanina”, rekla je prilikom rasprave na Okruglom stolu organiziranom u Hrvatskom saboru članica inicijative „U ime obitelji“ dr. Željka Markić.

“Ovaj prijedlog zakona ne osigurava mehanizme za prevenciju razvoda niti mjere i sredstva za učinkovitu zaštitu djece u slučaju razvoda”, naglasila je dr. Markić. Zakon, isto tako, ne osigurava da država ulaže dovoljna financijska sredstva za pružanje pomoći i roditeljima i djeci kojima je to potrebno.

Brojne primjedbe na novi prijedlog Obiteljskog zakona iznijeli su iskusni suci i odvjetnici koji se dugi niz godina bave zaštitom djece i obitelji te mnoge građanske udruge.

 

 

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Narod.hr