Tradicija izrade paprenjaka poznata je još u vrijeme renesanse. Uskoro se njihova izrada pretvorila u božićni običaj u kojem je sudjelovala cijela obitelj, pri čemu su posebno uživala djeca čiji je zadatak najčešće bio utiskivanje simbola i oblika u tijesto pomoću posebnih drvenih kalupa. Vjerovalo se da će ona djeca koja će tijekom prosinca pojesti što više paprenjaka biti dobra cijelu sljedeću godinu. Paprenjaci su izvrstan božićni kolač. Osim toga, paprenjaci su i hrvatski suvenir, pa ako imate obitelj ili prijatelje u domovini ili inozemstvu, poklonite im paprenjake koje ste sami izradili.
Recept za paprenjake:
Za 40 keksića
Vrijeme pripreme: 1h 50min
Vrijeme kuhanja/pečenja: 10min
Ukupno vrijeme: 2h
Težina pripreme: Umjereno
Ako nemate kalupe za paprenjake, iz tijesta po želji možete rezati oblike pomoću standardnih kalupa za kekse. Pohranjeni u limenu kutiju, paprenjaci mogu stajati do 6 tjedana.
Sastojci
450g glatkog brašna
180g hladnog maslaca, narezanog na listiće
150g mljevenih oraha
150g šećera
3 žumanjka
1 jaje
2 žlice meda
1,5 žlica cimeta
1 žličica klinčića
1 žličica muškatnog orašćića
1/2 žličice bijelog papra
Postupak
U veliku zdjelu prosijte brašno i dodajte mu maslac. Vršcima prstiju utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama. Umiješajte šećer i orahe.
Dodajte žutanjke, jaje, med i začine. Rukama izmiješajte sastojke dok se ne počne formirati u kuglu. Tijesto mijesite oko 10 minuta odnosno dok ne dobijete čvrsto kuglu. Tijesto će biti malo ljepljivo, ali neka vas to ne zabrinjava. Nemojte dodavati više brašna. Kada će se tijesto dobro ohladiti biti će čvrsto i neće više biti ljepljivo. Podijelite ga na dva dijela, svaki dio spljoštite u obliku diska i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
Pećnicu zagrijte na 180°C. Dva velika lima za pečenje obložite papirom za pečenje.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj drvenoj podlozi na debljinu od 5 do 7mm. Dobro pobrašnite drvene kalupe za paprenjake pa njima na tijesto otisnite razne motive. Oštrim nožem izrežite motive iz tijesta i pažljivo ih stavljajte na pripremljeni lim. Ako nemate kalupe za paprenjake, iz tijesta možete rezati oblike po želji pomoću standardnih kalupa za kekse. Paprenjaci za vrijeme pečenja neće narasti pa ne morate među njima ostavljati veliki razmak.
Paprenjake pecite 10 minuta. Gotovi su kada počnu dobivati laganu boju po rubovima. Ukoliko ćete paprenjake rezati manjim kalupima za kekse, prilagodite, vrijeme pečenja bit će kraće. Pečene kekse ohladite na rešetki, a potom ih spremite u limenu kutiju. Neka odstoje barem dva dana prije posluživanja kako bi omekšali. U dobro zatvorenoj limenoj kutiji paprenjaci će zadržati svježinu do 6 tjedana.
Autorica: Monika Topolko
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/bakenoir.com
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.