Da, djeca trebaju obavljati kućanske poslove! Evo koje i zašto

kućanske poslove
foto: Depositphotos

Najvažnije: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućanski poslovi pomažu djeci u učenju važnih vještina. Osjećaju se dobro zbog svog doprinosa obiteljskom životu.

Odaberite kućanske poslove koji odgovaraju dobi i sposobnostima djece.

Djecu možete motivirati za obavljanje kućanskih poslova hvaleći i ohrabrujući njihov trud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala djeca mogu obavljati razne poslove poput pospremanja igračaka, pospremanja svojih cipela i kaputa. Starija djeca mogu pomoći oko postavljanja stola, čišćenja, kuhanja itd.

Kućanski poslovi: dobro za djecu, dobro za obitelj

Djeca mogu puno naučiti obavljajući kućanske poslove.
Obavljanje kućnih poslova pomaže djeci da nauče što trebaju raditi da bi se brinuli za sebe, dom i obitelj. Uče vještine kojima se mogu koristiti u odrasloj dobi kao što su pripremanje obroka, čišćenje, organiziranje domaćinstva i održavanje vrta.
Djeca će uključivanjem u kućne poslove steći vještine u odnosima kao što su jasna komunikacija, pregovaranje, suradnja i timski rad.
Djeci doprinošenje obiteljskom životu pomaže da se osjećaju kompetentnima i odgovornima. Čak i ako ne uživaju u poslu, a  nastave ga raditi, osjećaju zadovoljstvo koje dolazi nakon završetka zadatka.
Također dijeljenje kućanskih poslova može pomoći obiteljima u boljem funkcioniraju i  smanjenju obiteljskog stresa. Kad djeca pomažu, poslovi se prije završe pa roditelji imaju manje posla. To oslobađa vrijeme obitelji za zajedničku zabavu.

Kako djecu uključiti u kućanske poslove

Najbolje je započeti odabirom poslova koji odgovaraju dobi i sposobnostima djece. Preteški poslovi mogu biti frustrirajući – ili čak opasni, a prelaki mogu biti dosadni.
Čak i mala djeca mogu vam pomoći u kućanskim poslovima ako odaberete aktivnosti koje odgovaraju njihovoj dobi. Možete početi s jednostavnim zadatcima poput pospremanja igračaka  ili svojih cipela kad dođe u kuću. Takvi poslovi šalju poruku da je doprinos vašeg djeteta važan.
Također je važno razmišljati o kućnim poslovima ili zadacima kojima ćete svoje dijete uključiti u brigu o obitelji kao cjelini. Jedan jednostavan je djetetova pomoć oko postavljanja ili pospremanja stola. Takvi će poslovi vjerojatno vašem djetetu dati osjećaj odgovornosti i sudjelovanja.
Ako je vaše dijete dovoljno veliko, možete voditi obiteljsku raspravu o kućnim poslovima. To može učvrstiti ideju da cijela obitelj doprinosi funkcioniranju kućanstva. Djeca starija od šest godina mogu pomoći u odlučivanju koje bi kućne poslove više voljeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje dijete možete motivirati da se uključi u kućne poslove na sljedeće načine:

• radeći zajedno s njim sve dok ne bude moglo samostalno napraviti posao
• jasno određujući svakodnevne ili tjedne obaveze svake osobe – zapišite ih tako da ih je lako zapamtiti
• govoreći o tome zašto je sjajno što je određeni posao obavljen
• pokazujući zanimanje za to kako je vaše dijete obavilo posao
hvaleći pozitivno ponašanje
• upotrebom nagradnog grafikona za praćenje dovršenih poslova i davanjem malih nagrada poput odabira TV programa ili obiteljskog obroka.

Da bi djeca bila zainteresirana za posao, puno ih ohrabrujte. Možete svom djetetu olakšati posao objašnjavajući kako se nešto radi i govoreći da mu dobro ide. Tako će vaše dijete biti zadovoljno.

Džeparac za dječju pomoć u kućanskim poslovima

Neka djeca obavljaju kućanske poslove za džeparac. No neke obitelji vjeruju da su svi članovi obitelji dužni pomoći i ne daju džeparac za kućne poslove.
Ako odlučite dati džeparac za kućanske poslove, jasno objasnite poslove da ne bi bilo zabune ili cjenkanja oko toga što i kada treba učiniti.
Neke obitelji ne vežu kućanske poslove za džeparac, ali su spremne  dati dodatni džeparac za dodatne poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućanski poslovi za djecu različite dobi

Evo nekoliko ideja za kućanske poslove za djecu različite dobi.

Mala djeca (1-3 godine)

Pokupiti igračke i knjige. Staviti obuću u ormar.
Staviti odjeću na vješalice za odjeću.
Postaviti podmetače na stol za večeru.

Djeca vrtićke dobi (4-5 godina)

Postaviti stol za obroke.
Pomoći u pripremi jela, pod nadzorom.
Pomoći u slaganju čiste odjeće na hrpe za svakog člana obitelji, spremne za spremanje.
Pomoći u kupnji namirnica i pospremanju namirnica.

Djeca školske dobi (6-11 godina)

Zaliti vrt i sobne biljke.
Nahraniti kućne ljubimce.
Pomoći oko vješanja odjeće i slaganja oprane odjeće.
Iznijeti smeće.
Pomoći pri odabiru obroka i kupnji.
Pomoći u pripremi i posluživanju jela, uz nadzor.
Usisati ili pomesti podove.
Očistiti umivaonik u kupaonici, obrisati radne površine u kuhinji ili obrisati podove.
Odložiti posuđe i pribor za jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tinejdžeri (12-18 godina)

Tinejdžeri mogu obavljati poslove koje su radili kad su bili mlađi, ali mogu ih raditi samostalno.
Tinejdžeri mogu preuzeti i teže poslove. Na primjer, tinejdžeri bi mogli oprati posuđe, očistiti kupaonicu i WC, pripremiti obroke, složiti posuđe u suđericu ili pokositi travnjak.

Kada birate kućanske poslove za tinejdžere, razmislite o vještinama koje biste željeli da nauče. Djecu možete motivirati tako što ćete im dopustiti da s vremena na vrijeme promijene posao. Ovo je također način poštene raspodjele poslova među članovima obitelji.

Prevela/uredila: Diana Stjepandić/narod.hr/Raisingchildren.net

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/raisingchildren.net.au

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.